Ullplagg:

Slik redder du den

Har favorittgenseren din krympet i vask? Fortvil ikke.

OVERRASKENDE: Om du har vært så uheldig og krympet et ullplagg i vask må du ikke tro at plagget må kastes. Løsningen på dette problemet finner du nemlig i dusjen. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten har offisielt meldt sin ankomst de aller fleste steder i landet. Kaldere temperaturer gjør at vi før eller siden er nødt til å skifte ut sommergarderoben med varmere plagg.

Høyhalsede gensere, ullsett og strikkede plagg er gjerne klær vi enten tar fram eller kjøper for å holde varmen gjennom høsten og vinteren.

Kaldere temperaturer betyr også at man kanskje ikke svetter like mye som man gjør om sommeren, noe som igjen betyr at ullgenseren sannsynligvis ikke vaskes like ofte som ei t-skjorte.

- Et viktig bidrag til at ull sparer både energi og arbeid, er at det vaskes sjeldnere enn andre plagg. T-skjorter i ull brukes omtrent en dag lenger enn en tilsvarende i bomull. Ullgensere brukes i seks til ti dager, mens bomullsgensere bare brukes to til fire dager.

Det sier Ingun Grimstad Klepp, seniorforsker og professor i klær og bærekraft ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, til DinSide.

Likevel må vi vaske ull også innimellom. Og selv om mange allerede vet at ullplagg ikke kan vaskes på samme måte som andre plagg, er det flere som enten ikke vet eller har glemt det.

Må favorittgenseren kastes?

Det som skjer med ulltøy hvis du vasker det feil, er at plagget krymper. Da er det også fort gjort å tenke at du ikke får gjort noe med det, og at plagget dermed må kastes.

Men fortvil ikke - for det kan nemlig reverseres med svært enkle grep.

Se framgangsmåten i videoen øverst i saken.

- Ull er ikke så vanskelig å vaske som mange tror; ull kan kokes, det tåler godt å sentrifugeres og det blir ikke så fort skittent blant annet fordi det lukter lite, forteller Grimstad Klepp.

Hun opplyser at gjennomsnittlig vasketemperatur for ull er 30 grader, og understreker at det er viktig å bruke ullvaskemiddel, samt følge vaskeanvisningen.

Har du likevel vært uheldig, kan du følge disse stegene for å få favorittgenseren din tilbake.

TØRK DEN GODT: Slik unngår du bakterievekst i kluter og svamper. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Slik gjør du det

Start med å fylle lunket vann i vasken. Finn fram hårbalsam og blant det godt ut i vannet.

Legg ullplagget i vannet, og la det ligge der i 15-20 minutter. Så kan du ta fram et stort håndkle og legg det ut på et bord.

Videre må du klemme vannet ut av genseren, og legge den flatt ut på håndkleet du tok fram. Rull deretter genseren inn i håndkleet for å få ut alt vannet, samtidig som du klemmer på det.

Så ruller du håndkleet ut igjen og begynner å strekke i genseren. Her det viktig at du husker å strekke i hele plagget, også i armene og halsen.

Test om den passer med jevne mellomrom.

Dette gjør jobben lettere

Fortvil ikke hvis favorittgenseren fortsatt ikke passer - selv etter du har fulgt alle stegene som er listet opp overfor.

Nøkkelen for å komme seg gjennom denne prosessen er faktisk tålmodighet.

Du kan nemlig gjenta prosessen med å legge ullplagget ditt i vann flere ganger underveis. Det gjør jobben med å strekke i plagget lettere.

Så fortsetter du med å strekke videre fram til genseren passer.

Tips: Husk å sørge for at armene er like lange.

IKKE UMULIG Å FJERNE: Grønske på klær er kjedelig og vanskelig å få bort, men det finnes råd. Vi fikk vekk grønske fra både en dongeribukse og en hvit t-skjorte. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Kommer med råd

Avslutningsvis må du ta fram et tørkestativ. La plagget gjerne tørke flatt, og fortsett å strekke det med jevne mellomrom underveis i tørkeprosessen.

Ifølge Ingun Grimstad Klepp ved SIFO tåler ull også godt å sentrifugeres, og krymper ikke verken ved 900 eller 1400 omdreininger per minutt.

- Det er med andre ord ingen grunn til å la være å sentrifugere ull, eller sentrifugere på lav hastighet, sier seniorforskeren og professoren.

Det er ikke bare når et ullplagg krymper at du kan ha behov for å endre fasongen på det, forteller Grimstad Klepp. Ullklær kan faktisk også tilpasses størrelsen når en vokser.

- Ull kan både krympes med vilje, og overstrekkes for å bli større, understreker hun.

Seniorforskeren og professoren råder til å unngå å vaske ullplagg for ofte, samt unngå å bruke andre typer vaskemiddel enn det som er egnet for ull.

- Svettelukt deriblant blir like lett borte ved å lufte plagget. Et annet råd er å fjerne søl før det har rukket å lage flekker, sier Grimstad Klepp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer