Slik renser du dusjhodet

Det er bare å finne frem eddiken!

EDDIK I DUSJEN: Rens dusjhodet med eddik. Foto: Kristin Sørdal
EDDIK I DUSJEN: Rens dusjhodet med eddik. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere beskrevet hvordan du bør rense dusjen med klorin fire ganger om året, for å forebygge legionella-smitte. Og ja, dette er ting du altså bør gjøre i dusjen hjemme.

Dette bør du gjøre fire ganger om året

Alternativet til klorin-behandlingen er å skylle gjennom dusjen med varmt vann over 70 grader, i fem minutter. Dette bør du også gjenta minst fire ganger om året.

Vil du rengjøre dusjen kjapt, trenger du bare en liten pose, en strikk og eddik. Eller du kan gå grundigere til verks, og skru av hele dusjhodet.

Enkel rengjøring av dusjhodet

Ser du at dusjhodet ikke er helt rent, er det enkleste du kan gjøre å finne frem en liten pose, en strikk og eddik.

Fyll eddik i posen, og fest det på dusjhodet med en strikk.

La det stå noen timer, før du tar av posen og tørker over dusjhodet med en klut. Som du kan se i videoen under, ble det langt bedre enn før rengjøringen.

En strikk, en pose og litt eddik er faktisk alt du trenger.Sjekk ut flere tips til rengjøring av dusjhodet her: http://www.dinside.no/879675/slik

Posted by DinSide.no on 22. desember 2015

Skru av dusjhodet

Vil du gå grundigere til verks? I forlengelse av rutinene for rensing av dusjslange og som beskrevet med tekst og video, bør du også skru av frontstykket på dusjhodet og rense det.

ER DETTE INNSIDA PÅ DUSJEN DIN? Når åpnet du dusjhodet og rensa det sist? Foto: Kristin Sørdal
ER DETTE INNSIDA PÅ DUSJEN DIN? Når åpnet du dusjhodet og rensa det sist? Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Prøv selv å skru av selve dusjsilen på dusjhodet og kjenn inni. Er det et belegg på innsiden, som kjennes glatt og slimete, er det på høy tid at du får renset herlighetene.

Når våte flater kjennes glatte og slimete, tyder det på at bakterier og andre mikroorganismer har dannet en hinne (biofilm). Dette gir forhold hvor legionellabakteriene kan trives.

Slik gjør du:

 • Skru silen av dusjhodet. Sitter det bom fast? Legg hele dusjhodet i bløtt i en bøtte med klorin og vann. Blandingsforhold to korker klorin til 10 liter vann. La det ligge i 30 minutter, og se om det løsner da.

 • Dusjsilen kan rengjøres i eddikvann, alternativt klorinvann. Legg dusjsilen i bløt og la den ligge.

 • Vi la dusjsilen i bløtt i en bøtte med vann og eddik (7 prosent bordseddik). Vi lot det ligge i et par timer.

  Vi har også testet eddik mot tette avløp, i kombinasjon med bakepulver. Her kan du se hvordan det funket.

 • Etter et par timer, har belegget på innsiden av dusjsilen løsnet, og vi kan lett gni den av. Vi vasker silen med en oppvakkost, som vi kaster etterpå. Skyll godt med vann.

 • Da er dusjhodet gullende rent, og det er bare å montere det sammen. Pass på at alle pakninger bli liggende rett. Som du kan se i videoen, vil du raskt nok oppdage det dersom pakningene sitter feil.

  Andre smittesteder

  Legionellabakterier kan også formere seg i andre aerosoldannende innretninger, som luftfuktere, utstyr for hagevanning, høytrykkspylere, innendørs fontener som danner vannsprut og sprayflasker for dusjing av planter etc., hvis de blir stående med lunkent vann. Under uheldige omstendigheter kan derfor mennesker bli utsatt for aerosol med legionellabakterier når slikt utstyr brukes.

  Du bør aldri la dusjeflasken til blomstene bli stående med lunkent vann. Dersom du lokevel uforvarlig skulle ha kommet til å gjøre det, bør du rense flaska godt før du tar den i bruk igjen.

  Hvordan du gjør det, kan du se i denne artikkelen.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer