Lagringsløsning i garasje

Slik rydder du garasjen

Flyter rotet i garasjen? Det kan du enkelt fikse opp i. Eksperttipsene får du her!

STRØKENT: Enten du har stor eller liten garasje proppfull av rot - du kan få plass til bilen igjen hvis du orker å gjøre noen enkle grep. Få ryddetipsene i artikkelen under! Illustrasjon: NTB Scanpix.
STRØKENT: Enten du har stor eller liten garasje proppfull av rot - du kan få plass til bilen igjen hvis du orker å gjøre noen enkle grep. Få ryddetipsene i artikkelen under! Illustrasjon: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det lenge siden du har brukt garasjen til det den egentlig er ment for, altså til å parkere bilen i? Det er du i så fall ikke alene om. Mange kjenner seg igjen i det klassiske hverdagsproblemet: det flyter av rot i garasjen.

Akk, så tilfredsstillende det hadde vært å få garasjen ryddig igjen!

Den dårlige nyheten for deg som hater å rydde, er at du rett og slett må bite i det sure eplet og sette i gang med skippertaket.

Den gode nyheten: oppgaven er slett ikke umulig, og følelsen du får etter opprydningen er verdt slitet.

Her får du noen knallgode tips!

Slik starter du opprydningen

- Jeg ville først ha begynt med å se over alt som du har liggende i garasjen, og sjekke hva som kan gis bort eller kastes, tipser Magnus Ørbeck-Nilssen, daglig leder i firmaet Enklere Bolig AS.

ALT SKAL BORT: Sett av søndagen til å starte opprydningen i garasjen, oppfordrer ryddeeksperten. Det kan virke håpløst i starten, men det er verdt tiden til slutt! Foto: NTB Scanpix.
ALT SKAL BORT: Sett av søndagen til å starte opprydningen i garasjen, oppfordrer ryddeeksperten. Det kan virke håpløst i starten, men det er verdt tiden til slutt! Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Dette blir enklere om du gjør det steg for steg etter at du har tatt ut alle tingene fra garasjen: først starter du med de mindre kategoriene som bilvaskmidler, kjemikalier og elektriske produkter.

Det råder Silje Bjørnbeth Gaarder hos Rydd Hjemme, selskapet som tilbyr profesjonell organisering og ryddehjelp:

- Så kan du samle alt du har i disse kategoriene og se om det er noe som er ødelagt, gammelt og som du ikke bruker eller trenger lenger. Ha hver kategori i sin egen boks og merk dem, sier Gaarder.

Har du mye du kan kvitte deg med men vet ikke hvordan?

- Mange firmaer tilbyr å kjøre bort tingene dine rimelig, enten det er søppel eller ting til gjenbruk, tipser hun.

Monica Marie David-Andersen, ansvarlig for boligprosjekter hos Ramsøskar, mener også at det er lurt å levere ting som har blitt stående i garasjen til loppemarked eller en gjenbruksstasjon

- Benytt anledningen når det arrangeres loppemarked i nærområdet. Om du er riktig heldig kan det være at noen også henter det du vil gi videre, tipser David-Andersen.

Neste steg

Når du har fjernet det verste rotet fra garasjen, handler neste steg om å skaffe seg full oversikt: Se over alt du oppbevare i garasjen, og legg dette til sides.

Etter dette, er det to viktige ting som gjelder.

Den første er oppbevaringsløsninger.

Gaarder har følgende råd:

HENG FRA TAKET: Disse krokene er festet i taket i garasjen slik at skiboksen kan henge her i et tau med festelås. Foto: Linn Merete Rognø.
HENG FRA TAKET: Disse krokene er festet i taket i garasjen slik at skiboksen kan henge her i et tau med festelås. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
 • Utnytt vegger og høyden i garasjen. Heng hyller på veggene, prøv å ikke ha noe stående på gulvet.
 • Plassere dype hyller som er beregnet for tung vekt slik at du kan plassere flere oppbevaringsbokser oppå disse.
 • Boksene fungerer som skuffer -du kan ta ut hele boksen og på den måten nå det som står bakerst. Bruk flere mindre bokser enn få store.
 • Smal plass ved siden av bilen? Heng opp kroker, knagger og smale hyller på veggen til oppbevaring av de mindre tingene.
 • Dekk kan også henges på veggen for å spare plass, det samme med sykler.
 • Har du leker til barna, bør disse oppbevares i deres høyde slik at de når det og kan legge det tilbake etter bruk.
 • Er det høyt nok under taket, kan enkelte ting også henges i taket, for eksempel ski. Det finnes også fine løsninger for å heise opp både takboks og kano.
LITEN GARASJE: I denne garasjen var det så fullt av rot at det ikke var mulig å parkere bilen her. Vi tok dermed grep og fikk ryddet ut det som ikke trenger å stå her. Men helt strøken er garasjen fremdeles ikke. Rommet er lite, så her bør veggplassen utnyttes mer, og dekkene kan gjerne henges opp. I tillegg bør vi rydde ut fra hyllene, kategorisere tingene i ulike bokser, og organisere før vi setter boksene på plass igjen - blant annet. Foto: Linn Merete Rognø.
LITEN GARASJE: I denne garasjen var det så fullt av rot at det ikke var mulig å parkere bilen her. Vi tok dermed grep og fikk ryddet ut det som ikke trenger å stå her. Men helt strøken er garasjen fremdeles ikke. Rommet er lite, så her bør veggplassen utnyttes mer, og dekkene kan gjerne henges opp. I tillegg bør vi rydde ut fra hyllene, kategorisere tingene i ulike bokser, og organisere før vi setter boksene på plass igjen - blant annet. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Det andre du bør ha klart for deg før du rydder på plass, er hva slags ting du bruker oftest.

- Plasser det som må være lett tilgjengelig fremst og det du ikke bruker så ofte bakerst, slik som sesongvarer, tipser Gaarder.

- Deretter rydder du på plass tingene etter kategori én, to, tre og så videre, legger Ørbeck-Nilssen til.

Ting i garasjen

I garasje bør man hovedsakelig oppbevare saker som tåler variasjon i temperatur og luftfuktighet, mener Monica Marie David-Andersen:

 • Ski, dekk, sykler, verktøy, materialer etc.
 • Klær, sko, papirer har det nok bedre i en bod. Om dette likevel må oppbevares i garasjen kan vet være lurt å putte det i lufttette plastkasser.
RYDDIG UTGANGSPUNKT: Når du først har fjernet alt fra garasjen, er det også enklere å se hvor du kan lage til ny lagringsplass, for eksempel med hyller langs begge veggene. Foto: NTB Scanpix.
RYDDIG UTGANGSPUNKT: Når du først har fjernet alt fra garasjen, er det også enklere å se hvor du kan lage til ny lagringsplass, for eksempel med hyller langs begge veggene. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Dette trenger du ikke ha i garasjen

En typisk årsak til at det lett blir rotete i garasjen, er at vi legger fra oss ting og tang som egentlig ikke trenger å oppbevares der. Samtidig kommer hvilke ting vi plasserer i garasjen an på husholdningen, vedgår Ørbeck-Nilssen:

Hold garasjen ryddig

Nøkkeltips fra de tre ekspertene:

 • Ha en god innredning som er oversiktlig og praktisk. Gi alle tingene et hjem, ha en fast plass for de forskjellige tingene.
 • Sorter saker i gjennomsiktige plastkasser som merkes med hva de inneholder. Står det «bilvaskemidler» på en boks, legger du ikke en ledning i den.
 • Legg ting tilbake der de hører hjemme med en gang. Da blir det ikke rotete og du finner tingene når du trenger de.
 • Når du kjøper eller bygger hyller tenk gjennom hva som skal oppbevares der. Lag hyllene dype og brede nok til å romme ulike kasser.
 • Ikke lag hauger som du tenker at du skal rydde opp etter hvert - ofte ligger haugene der flere år senere og du ender opp med å kjøpe nytt fordi du ikke finner tingene.
 • Se over med jevne mellomrom, og kvitt deg med ting du aldri bruker.
 • Kanskje du kan selge noe du ikke bruker lenger også?

- Det handler om bodplass kontra garasjeplass, eller om temperatur - om enkelte ting må stå kjølig i garasjen, for eksempel, sier han.

Men temperatur er en vesentlig faktor å ta hensyn til i sammenheng med hva som ikke bør oppbevares i garasjen, understreker Gaarder.

- Dersom garasjen ikke er tørr eller oppvarmet, bør du ikke oppbevare klær, bøker, bilder og andre ting som ikke tåler fukt og større temperatursvingninger her, sier hun.

- Kjemikalier, slik som bilvaskemidler og maling, tåler heller ikke store temperaturforandringer, så dette bør oppbevares i et tørrere rom, legger hun til.

En annen ting er hagemøbler. Gaarder råder å heller kjøpe trekk til hagemøblene og oppbevare dem ute i stedet for i garasjen i vinterhalvåret. Bare husk at putene bør oppbevares tørt.

Selv om bildekk kan henges på veggen i garasjen, sparer du selvsagt mer plass om du legger disse i boden, hvis du har det.

- Spesielt med tanke på at du bare trenger å bytte bildekk to ganger i året, tipser Gaarder.

Grøsser du fremdeles av tanken på å rydde garasjen? Da har Gaarder følgende oppfordring:

- Sett av søndagen til å gå igjennom garasjen. Det går overraskende fort og du blir ferdig på få timer. Gjør jobben grundig første gang og du slipper å rydde igjen.

Og dessuten: tenk så deilig å starte våren med en plettfri garasje!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer