Slik selger du til best mulig pris

Boligmarkedet er på vei opp igjen, men det betyr ikke at det er lett å selge til en god pris.

Planlegger du boligsalget godt nok, er sjansene større for at du blir fornøyd. Foto: Colourbox.com
Planlegger du boligsalget godt nok, er sjansene større for at du blir fornøyd. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag presenterer eiendomsmeglerbransjen utviklingen i boligprisene den siste måneden. Vanligvis er juli en måned med relativt labert salg, og det har tidligere vært prisene på eneboliger som har lidd mest som følge av at nordmennene foretrekker å kose seg i solen fremfor å kjøpe boliger i fellesferiemåneden.

I år er det ikke sikkert boligmarkedet har lidd like mye som i fjor. Boligmarkedet er inne i en positiv periode, der prispilene har pekt opp måned for måned. Før året begynte spådde meglerbransjen et prisfall på rundt ti prosent innen årets slutt. Nå har både Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes forening snudd, og spår nullvekst i 2009, noe som er et klart positivt signal etter det relativt kraftige fallet siste halvdel av 2008.

KALKULATOR: Hvor mye er boligen din verdt?

Vanskelig å selge

Men på tross av at boligmarkedet hittil i år ser ut til å peke i fordel for boligselgerne, er det ikke sikkert du får den prisen du ønsker. En stor felle mange går i, er å ikke planlegge salget godt nok. Boligstylist Liv Ellefsen sier altfor mange velger å selge boligen uten å gjøre de riktige forberedelsene først.

- Hovedrådet mitt er å tenke seg litt om før en legger ut annonsen. Det er mange boliger til salgs, og det er lett at boligen drukner i mengden.

Ellefsen vet hva hun snakker om. Tidligere har selskapet hennes, Kreativ Bolig, vunnet fagpris i boligstyling. Se bilder av vinnerleiligheten her.

En boligstylist kan koste deg rundt 1.500 kroner, noe som er en beskjeden pris med tanke på hvor mye boliger går for nå om dagen. Men uansett om du velger å bruke en profesjonell eller ikke, bør du tenke på stylingen av boligen før du skal selge. Og akkurat på dette området er det mange som slurver.

- Det er dumt å begynne med boligstyling etter at annonsen har ligget på nettet i tre måneder. Det ser jeg veldig mye av, og det er veldig synd, sier Ellefsen.

Hun tror tid og penger kunne vært spart hvis folk var villige til å gjøre en liten innsats på forhånd.

LES OGSÅ: De ti største tabbene boligselgere gjør

Kreativ Bolig vant fagprisen i boligstylingskonkurransen tidligere i år. Foto: GARANTI EIENDOMSMEGLING
Kreativ Bolig vant fagprisen i boligstylingskonkurransen tidligere i år. Foto: GARANTI EIENDOMSMEGLING Vis mer


Minimalisme er oppskrytt

Skal du flytte, kan du like gjerne ta storoppryddingen før du tenker på salget. Kvitt deg med alt som kan gi et rotete inntrykk av leiligheten.

- Boligen bør ikke se overfylt ut. Det vil i tilfelle gi et dårlig inntrykk på bildene. Og bildene er helt avgjørende for inntrykket en får av boligen, sier Ellefsen. Hun legger til at du skal vise frem boligen på en mest mulig delikat måte.

- En bør tenke mer på å lage en utstilling, enn praktisk beboelse. Boligen bør oppleves delikat, senger bør være oppredd og utvaskede, grå håndklær på badet bør bort.

Ellefsen advarer riktignok folk mot å bli for minimalistiske.

- Det skal ikke være for minimalistisk. Om alt er prikkhvitt, kan det bli utrivelig. Folk skal få en god følelse når de kommer inn i boligen, sier stylingeksperten.

Tips til oppussing

Bytt kjøkken

Tidligere har DinSide spurt boligtakserer Bjørg Strømmen og eiendomsmegler André Volberg om hvilke grep som kan gi god pris på boligen. Her er noen av de viktigste punktene:

  • Skift til et moderne, men ikke alt for dyrt kjøkken.
  • Friske overflater er et pluss. Mal eller tapetser.
  • Balkong er bra!
  • Peis kan også være en god investering. En lett peisovn med glassvegger er bedre enn en stor engelsk peis.

Kreativt boligsalg?

Hvis ingen tradisjonelle hjelpemidler fungerer, kan du vurdere å tenke alternativt. Da boligeier Axel Haugan skulle gjøre et nytt forsøk på selge boligen sin, ønsket han ikke en vanlig, kjedelig boligannonse.

- Jeg hadde prøvd å selge leiligheten en gang før, i et veldig tregt marked, og tenkte jeg hadde ingenting å tape, sier Haugan.

Derfor fikk overtalt megleren til å pynte litt ekstra på beskrivelsene i annonsen.

Slik selger du til best mulig pris


"Her kan du vandre langs Akerselven, mens du hører fuglekvitter, brusende vann og ser på hundene som leker i gresset," er blant de kreative beskrivelsene i annonsen. Les mer om Haugans påfunn her.

En annen kreativ mann er Petter Jørgensen, som ville kvitte seg med hele ungkarsreiret sitt, inkludert de tre B-ene; bolig, bil og båt. Jørgensen kjøpte likegodt opp en helsides annonse i lokalavisen, med følgende forlokkende(?) tekst:

"Velfungerende, godt, spennende og utprøvd ungkarsliv av høy standard, selges hel eller i deler. Her får du strøken leilighet i sjangleavstand fra bryggas mange restauranter og yrende uteliv...".

Les mer om Jørgensens ungkarsreir her

Enkelte deler av denne artikkelen er tidligere publisert på DinSide. Artikkelen er oppdatert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer