Bytte gamle vinduer:

Slik ser du om de gamle vinduene bør byttes ut

Punkterte vinduer eller dårlige vinduskarmer kan føre til dårligere isolasjon, trekk - og langt høyere strømregning.

KONDENS PÅ VINDUET? Da kan det være punktert. Foto: NTB Scanpix
KONDENS PÅ VINDUET? Da kan det være punktert. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinduer som har gått ut på dato kan føre til dårligere isolasjon og et høyere varmetap. Dermed kan også strømregninga øke når gradene ute faller.

Men hvordan ser du om et vindu er punktert, og hvor stort er utslaget på strømregninga?

Kondens på glassoverflatene

Seniorforsker Steinar Grynning i Sintef Byggforsk sier til Dinside at et vindu er punktert når tettingen eller kantforseglingen mellom glassene i en isolerrute har sviktet.

Han forteller videre at når forseglingen mellom glassene feiler, kommer vanlig luft, som ofte inneholder en del fuktighet, inn mellom glassene og de fuktes opp.

- Dette vil man ofte se ved at det dannes kondens på glassoverflatene mot hulrommet, sier Grynning.

Dermed går det ikke bare ut over sikten gjennom vinduene, men det ødelegger også noe av den isolerende effekten til vinduene.

Gir dårligere isolasjon

Senior kommunikasjonsrådgiver i Enova, Christina Hedin, forteller at isolering mellom to glass, er stillestående luft eller gass. Når vinduet er punktert, reduseres isoleringsevnen og du får dårligere U-verdi - som altså sier noe om hvor god varmeisolasjonen i vinduet er.

- Den fuktige «vanlige lufta» isolerer dårligere og i tillegg kan overflateegenskapene til glassene forringes. Dette reduserer isolasjonseffekten til rutene og man får et høyere varmetap med dertil høyere strømregning, sier Grynning.

Han legger til at redusert isolasjonsevne også vil føre til økt kaldras, som skyldes at luft kjøles ned på ruteoverflaten.

- Kald luft har større tetthet enn varm luft. Den vil dermed synke og det kan oppleves som trekk under og ved vinduet, forteller Grynning.

Hvor mye påvirker det strømregninga?

Nøyaktig hvordan punkterte vinduer vil påvirke strømregninga, vil selvsagt avhenge av en del faktorer.

Vi har bedt Enova gi oss et eksempel på hvor mye varmetapet med dårlige vinduer kan utgjøre:

Bytter du et dårlig isolert vindu med U-verdi 3,0 W/m²K med et nytt vindu med U-verdi 1,0 W/m²K, og du bor i et område med normalklima, eksempelvis i hovedstaden, reduseres varmetapet med cirka 120 kWh per kvadratmeter vindu per år.

En bolig på 150 kvadratmeter har normalt rundt 30 kvadratmeter med vinduer.

En utskifting av vinduene vil da med forutsetningene nevnt over medføre en reduksjon i varmetap på 3.600 kWh per år.

Med utgangspunkt i SSBs gjennomsnittspris på strøm fra slutten av november på 123,4 øre per kWh, inkludert nettleie og avgifter, utgjør dette 4.442 kroner i året.

Er det dårlig tetting mellom karm og ramme så vil varmetapet være større. En tommelfingerregel er en reduksjon i varmetap på 25–50 kWh per år per meter tettelist.

Oppdatert: Regnestykket over er korrigert etter publisering.

Sjekk karmer og rammer

Har du eldre vinduer, kan det også være smart å se etter fuktskader og råte i karm og ramme, ved å stikke en tynn gjenstand inn i treverket. Er treverket fuktskadet, vil en skarp gjenstand, som en syl, trenge inn i treverket, ifølge Hedin i Enova.

Grynning i Sintef Byggforsk påpeker og at lufttettingen rundt selve vinduet i overgangen mellom vindu og vegg i enkelte tilfeller kan bli dårligere over tid. Ved dårlig lufttetting vil man få varmetap i form av luftlekkasjer som gir trekk.

- Her er det både et energispare- og et komfortaspekt som kan forbedres. Tetting av slike overganger kan selvsagt gjøres når et vindu eventuelt skiftes ut, men det er så klart ingen ting i veien for at en slik tetting kan gjøres for et eksisterende vindu også, sier Grynning.

Generelt sett kan du forvente at et vindu holder i 30-40 år, som er normal levetid for et vindu. Vær også obs på at gamle vinduer ikke nødvendigvis trenger å være problematiske, ifølge Grynning.

- Tidligere ble det brukt høykvalitets trevirke i karmer og rammer og det er mange eksempler på 100 år gamle vinduer som fortsatt er fullt ut funksjonsdyktige, sier Grynning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer