- Min mor skulle ta noen bilder av den nye biopeisen, og jeg foreslo at jeg kunne ligge foran peisen da hun tok bildene, så ble det litt mer hyggelig. Men når mor senker kameraet etter å ha tatt bildene, ramler peisen.
Det forteller 18 år gamle Sara Poulsen fra Danmark i en artikkel DinSide skrev tidligere denne uken.
Det er nå gått to år siden den dramatiske ulykken, hvor Sara fikk både første-, andre- og tredjegradsforbrenninger.
- Arrene kommer aldri til å gå helt vekk. Men vi ser forbedringer hver måned, sier hun til DinSide Helse.
Les også: Hjemmet er farligst
Brannskader
Kilde: Bjørn Rosenberg, seksjonsoverlege ved Brannskadeavsnittet, Haukeland Universitetssjukehus.
Omfattende skader
Da peisen veltet over Sara, tok hun fyr. Ikke bare én gang, men to ganger.
- Foreldrene mine sier at jeg må legge meg på magen, slik at de kan prøve å kvele ilden med et teppe. Når de etter en stund løfter bort teppet fordi de tror at ilden er slokket, selvantenner ilden igjen - og jeg tar fyr enda en gang, forteller hun.
Etterpå har Sara vært nødt til å bruke to forskjellige kremer to ganger om dagen. Den ene hjelper mot kløe mens den andre skal få arrene til å gro pent.
Hun må også gå med en kompresjonstrøye som hjelper til med å få arrene så fine som mulig. Det første 1,5 året gikk hun med den i 23 timer i døgnet.
Les også: Førstehjelp ved brannskader
Tok hud fra låret
Noen av brannskadene var dessuten så omfattende at de krevde hudtransplantasjon. Denne huden ble tatt fra Saras lår.
- Ryggen ble bedre av transplantasjonen, men lårene ser nå ikke så pene ut, sier Sara.

Sara fikk også hudtransplantasjon på venstre arm. Det er i dag det stedet som er verst.
Når transplantasjonene er klare til det, vil Sara ha flere kosmetiske operasjoner i vente. Det kommer til å ta nesten to år til før hun er helt ferdig med inngrep.
Har fortsatt smerter
På søndag var det to år siden ulykken skjedde. Sara kan fortelle at hun etter forholdene har det fint.
- Jeg er fremdeles i stand til å gjøre det jeg gjorde før, og jeg har lært meg å leve med skadene.
- Har du fremdeles smerter?
- Ja, det har jeg. Noen ganger får jeg disse stikkende smertene, i tillegg klør arrene fremdeles veldig mye, sier Sara til DinSide Helse
Faren trengte psykologhjelp
- Hvordan har denne ulykken påvirket deg psykisk?
- Et farlig produkt
- Det har gått bedre enn jeg trodde i begynnelsen. Da tenkte jeg at jeg aldri kunne gå med kjoler eller bikini igjen. Men nå bekymrer jeg meg ikke så mye. Og alle mine venner vet jo hva som har skjedd og har vært til god støtte for meg.
Men meget tungt psykisk var det for Saras far. Han trengte psykologhjelp etter ulykken. Lenge slet han med skyldfølelse, siden det var han som hadde hengt peisen opp, forteller Sara.
- Det var riktig tøft for ham. Ekstra vondt var det nok at folk trodde det var hans skyld. Vi visste selvfølelig at dette ikke var tilfelle. Men det går bedre nå etter at det ble offentliggjort at det var peisens oppheng som var årsaken til uhellet.
Les også: Biopeiser er farlige - EU advarer
Førstehjelp ved brannskader

Seksjonsoverlege ved Haukeland Universitetssjukehus, brannskadeavsnittet, Bjørn Rosenberg, gir følgende førstehjelpsråd ved omfattende brannskader til DinSide Helse:
- Fjern alt brennende materiale og/eller få pasienten bort fra brannstedet.
- Sikre frie luftveier og kontroller at pasienten puster godt. Sjekk også pasienten for andre skader, som bruddskader eller inhalasjonsskader forårsaket av gass, røyk eller varme. Ved inhalasjonsskader er det viktig å få pasienten raskt til lege og respirator.
- Start nedkjøling, dette bør helst skje innen de første 30 minuttene. Dette virker smertestillende, i tillegg kan det gjøre at brannskaden ikke blir så dyp.