Slik sikrer deg du mot lynnedslag

Sørg for at hjemmet ditt er lynbeskyttet før du drar på ferie.

TREKK UT STØPSLENE: Det beste vern mot lynskader på teknisk utstyr, er å dra ut kontakten. Foto: Elisabeth Dalseg
TREKK UT STØPSLENE: Det beste vern mot lynskader på teknisk utstyr, er å dra ut kontakten. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Juli måned er høysesong for både feireavvikling og lynnedslag. Flere steder i Norge har vært rammet av både kraftig regn og heftig tordenvær de siste ukene.

Skader på utstyr forårsaket av lynet dekkes av innboforsikringen, men egenandelen er ofte høy.

Slik kan du sikre deg mot lynskader mens du er på ferie.

Forårsaker skader for millioner

Ifølge tall fra Finans Norge forårsaket lynnedslag skader for 180 millioner kroner i fjor. I en pressemelding advarer assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring mot å ta for lett på tordenvær:

- Mange feilberegner hvor stor skade et nedslag kan gjøre. Lynet kan slå ned i bakken flere kilometer unna og likevel skape så store spenninger i nettet at det slår ut elektronikk. Modemer, rutere og datamaskiner er mest utsatt.

Les også: Nei, du bør ikke bade

Overspenningsvern

Overspenningsvern er påbudt i nye bygg, og er den viktigste primærbeskyttelsen mot skader forårsaket av lynnedslag.

- Hvis du har en gammel sikringsboks, bør du ta kontakt med din elektriker og få montert overspenningsvern, lyder rådet fra kommunikasjonsrådgiver i If Forsikring Sigmund Clementz.

Primærvernet som monteres i sikringsboksen i eneboliger eller hovedanlegget i bygårder kalles grovvern og mellomvern. Disse må monteres av autorisert installatør.

I tillegg finnes det ulike typer finvern som kobles direkte i stikkontakten og gir ytterligere beskyttelse mot skader på elektrisk utstyr. Clementz advarer mot å kjøpe billige finvernsløsninger som ikke er tilpasset norske forhold.

- Ta kontakt med en elektriker for råd og tips om produkter, oppfordrer Clementz.

Finvernsløsninger fungerer derimot dårlig hvis du ikke har et primærvernsystem i hovedanlegget.

Trekk ut kontaktene

Selv om overspenningsvernet vil ta det meste, vil rester av spenning likevel kunne forsvinne ut i det elektriske anlegget.

Det gode gamle rådet om å trekke ut støpslene fra strømuttaket når det lyner eller før du drar på ferie, gjelder derfor fortsatt.

Les hvorfor du bør ta tak i selve pluggen, ikke ledningen, når du trekker ut kontakten.

Finelektronikk er spesielt utsatt:

- En miksmaster vil nok tåle endel, men spesielt TV, nettbrett, mobiltelefoner, datamaskiner og modem er følsomme for endringer i spenningen og kan fort ta skade, sier Clementz.

Husk også å trekke ut nettverkskabler og antenneledningen til utstyr som er tilkoblet antenneanlegget.

Tips: Ta et bilde av hvordan ting er koblet, så slipper du å koble feil når du kommer tilbake fra ferie.

Bruk sunn fornuft

Det er selvsagt ikke alle støpsler du kan eller bør trekke ut. Å dra ut støpselet til fryseboksen før du drar på ferie ville eksempelvis være en særdeles dårlig idé. Har du overspenningsvern, skal du imidlertid være godt beskyttet, ettersom moderne frysebokser er bygget for å tåle spenninger opptil et visst nivå.

Økt brannfare

Et ødelagt modem er imidlertid ikke det verste som kan skje som følge av overspenning: Tordenvær innebærer også økt brannfare. Selv når lynet slår ned lengre unna, kan det oppstå skader på det elektriske anlegget via ledningsnettet. Disse skadene kan slå ut over tid og forårsake brann.

- Hvis du har en minste mistanke om at noe kan være galt, bør du ta kontakt med ditt lokale brannvesen eller en elektriker, sier Sigmund Clementz, som råder til å være spesielt på vakt mot tegn som lukten av svidd plast eller misfarginger av kontakter og ledninger.

Les også: Brannsjekk av 40.000 boliger landet over

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer