Flom

Slik sikrer du boligen

Gjør dette hvis det er meldt styrtregn.

FLOM: Mye nedbør øker faren for flom, derfor er det viktg å vite hvordan du kan begrense skadene på boligen. Bildet er tatt etter flommen på Voss. Foto: Tom Hansen / NTB.
FLOM: Mye nedbør øker faren for flom, derfor er det viktg å vite hvordan du kan begrense skadene på boligen. Bildet er tatt etter flommen på Voss. Foto: Tom Hansen / NTB. Vis mer
Publisert

I helga hadde Voss sin nest verste flom i moderne tid. Kommunen opplyste i en pressemelding at flommen trolig var den verste på Evanger. Store mengder nedbør øker sjansen for flom.

Flom kan føre til store skader på eiendommen din, og derfor er det viktig at du er klar over hva du bør gjøre neste gang det er meldt flom i nærheten av deg.

Store skader

Tall fra Finans Norge viser at hver skade på hus og innbo i snitt kostet 20 000 kroner i fjor. Øystein Øren, produktsjef i Frende Forsikring, mener at mange millioner kroner kunne vært spart med enkle grep.

- Mange av skadene vi ser oppstår om høsten og vinteren, gjerne når det stormer utenfor. Mange av disse er frustrerende enkle å unngå, men det krever litt av hver enkelt av oss, sier Øren i en pressemelding.

- Jeg håper vi alle kan ta et ekstra tak i høst. Da hindrer vi mus og rotter fra å komme inn og vi kan unngå dyre vannlekkasjer.

Før flommen kommer

Dersom du er klar over at det er flomfare bør du gjøre forberedelser for å forebygge og begrense skader. Blant annet bør du rydde unna løse verdisaker i hagen, men også ta en runde i kjelleren for å flytte gjenstander opp fra gulv.

Husk også å lukke dører og vinder.

Øren deler også følgende råd:

  • Hold sluk, rister og avløp åpne. Fjern rusk og rask fra fjorårets vinter før stormen kommer. Gå over en ny runde når løvet fra trærne har falt ned før vinteren.
  • Rens takrennene og sjekk at de er hele. Sjekk at regnvann renner fritt bort fra huset ditt. Tilstoppede eller brukne renner kan gjøre skade.
  • Rydd området utenfor huset ditt. Sikre løse gjenstander som gjerne har ligget ute i sommer. Fjern utemøbler, løse leker og sikre at gjerder er skikkelig festet. Pakk ned eller sikre trampolinen.
  • Sjekk taket etter fjoråret. Ligger huset i et snøutsatt område? Har du sjekket hvordan det ser ut etter fjorårets snøfall? Gå over taket før og se etter sprekker, skjevheter eller brister. Se også godt over hjørner og området rundt pipa. Hvis du finner noe galt, fiks det eller bytt ut ødelagte deler.
  • Sjekk trær på eiendommen din. Har du trær på eiendommen, i nærheten av bolig eller uthus? Sjekk at de er rustet for sterke vindkast.
  • Fyll opp vedlagrene. Du vil takke deg selv den første mørke fredagskvelden når du bare vil synke ned i godstolen med fyr i peisen. Da er det nedtur å være tom for ved.
  • Tett sprekker og hull fra utsida. Når gradestokken kryper nedover, søker mus og gnagere inn. De kommer seg inn gjennom veldig små hull, så gå over bygget og tett igjen gliper og små åpninger.
  • Sjekk brannslukningsutstyret. Dette må du ha orden på året gjennom, men det er en fin rutine å sjekke dem som en del av høstforberedelsene. Har du brannalarm i alle rom? Er batteriene i varslerne byttet? Har du brannslukker lett tilgjengelig? Snu det på hodet, sjekk at det ikke er utgått på dato. Og husk å gjennomføre brannøvelse hjemme - det er like viktig som på jobben.
RADON: Det anbefales at man sjekker radonnivået i boligen sin, vi forklarer hvorfor og hvordan det gjøres. Video: Kristi Østvang / Storyblocks. Vis mer

Skaden allerede skjedd?

Dersom ulykken er ute og du har fått en flomskade, er det viktig at du tar enkle forholdsregler for å forhindre ytterlige skade. Først og fremst er det viktig å sikre personer og dyr slik at ingen blir skadd, og du bør også slå av sikringene i oversvømte etasjer.

Det er kanskje ikke så enkelt å følge med på flom- og jordskredvarslene ofte. Det er likevel viktig å huske på at disse kan endre seg raskt. Det er derfor lurt å følge med på været og værvarslene.

På varsom.no kan du også abonnere på varsler om naturfarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer