Innbrudd i påska

Slik sjekker de om du er hjemme

Vær ekstra obs på dette.

BLOMSTER PÅ DØR: Det ser kanskje koselig ut, men det kan være et skittent triks fra innbruddstyver. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
BLOMSTER PÅ DØR: Det ser kanskje koselig ut, men det kan være et skittent triks fra innbruddstyver. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Snart er det påske, og i kjent, norsk stil er det mange som farer til fjells for det som trolig er sesongens siste tur med afterski og snø i bakkene.

Men: Før du stikker til fjells, bør du ta en ekstra runde i og rundt boligen for å undersøke om alt er som det skal.

Vær obs på tegn

Har du fått en mynt, stein eller kvist på trappa? Blomst ved døra, teip rundt dørhåndtaket eller tusjmerke i dørkarmen er også noen av tegnene du bør se opp for hvis du har tenkt deg på reise.

Dette er nemlig noen av metodene innbruddstyver bruker for å finne ut om du er hjemme, som vi tidligere har omtalt.

Se også opp for en trebit utenfor porten, som en osloborger i fjor fattet mistanke for etter at den dukket opp tre dager på rad.

Line Marcelius, kommunikasjonssjef i Gjensidige, forteller til DinSide at de ikke har registrert noen nye tjuvtriks siden sist, men deler noen gode råd til dem som skal på påskeferie.

– Sørg for at dører og vinduer har lås av god kvalitet. Selv om det normalt ikke er et krav for privatpersoner, kan man investere i FG-godkjente låser. Sikringsbeslag reduserer risikoen ytterligere, anbefaler Marcelius.

Du bør også låse dører og lukke vinduer før du reiser, og unngå å legge nøkkelen på et «lurt» sted utenfor boligen.

– Om tyven finner nøkkelen kan dette gi avkortning av et forsikringsoppgjør, så invester heller noen få hundrelapper i en nøkkelboks med kode – og så kan denne monteres et skjult sted.

Etter å ha pakket og lukket vinduer, kan du også ta en runde for å sørge for at boligen ser bebodd ut mens du er borte. Blant annet kan et tidsur eller smartkontakt for lamper gi inntrykk av at du er hjemme.

– La gjerne kaffekoppen stå igjen på stuebordet. Tyver ser ofte etter tegn på at du er bortreist, for eksempel gardiner som er trukket for, visne blomster og lignende. En full postkasse og en tom søppeldunk er tegn på at du ikke er hjemme. Be en nabo eller bekjent om å ta inn posten. Du kan også få oppbevart eller ettersendt post, råder Marcelius.

Ta bilder

Gjensidige anbefaler også å gå over boligen med mobilkamera og å ta bilder av verdifulle gjenstander i hjemmet, da dette vil lette arbeidet med erstatning fra forsikringsselskapet ved et eventuelt innbrudd, råder Arne Voll.

Når du tar bilder, så husk gjerne å ta bilder av innholdet i skuffer og skap. Det er nærmest en umulig jobb å huske alt man eier, og dermed kan du gå glipp av tusenvis av kroner i erstatning fordi du glemmer å føre gjenstandene opp på skademeldingen.

Etter at bildene er tatt, så lagrer du dem enten i nettskyen, eller sender bildene til deg selv på e-post. Da har du dem tilgjengelig selv om du skulle ha dobbel uflaks i ferien, og at kameraet ditt blir stjålet eller mistet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer