Brannslukningsapparat og røykvarsler:

Slik sjekker du at brannslukningsapparatet og røykvarsleren fungerer

Vi går inn i årstida med flest branner. Da gjelder det å ha brannutstyr som fungerer.

SJEKK RØYKVARSLEREN: Også røykvarsleren bør kontrolleres jevnlig. Skulle det bli brann, er det vesentlig at den varsler deg om brannen. Foto: Berit B. Njarga
SJEKK RØYKVARSLEREN: Også røykvarsleren bør kontrolleres jevnlig. Skulle det bli brann, er det vesentlig at den varsler deg om brannen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

En god ting kan ikke sies for ofte: Røykvarslere i hjemmet redder liv, noe en familie i Vestfold nylig opplevde da skotørkeren deres begynte å brenne midt på natta.

Å ha installert røykvarslere er vel og bra, men vel så viktig er det at de fungerer. Det samme gjelder brannslukningsapparatet hvis uhellet faktisk skulle være ute.

Her har vi samlet noen gode tips for å sjekke at utstyret du har hjemme for å unngå brann, fungerer som det skal.

Sjekk røykvarslerne

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skal alle boliger ha minst én røykvarsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

Like viktig som å ha røykvarslere i boligen, er det å sjekke at de fungerer: DSB skriver på sine nettsider at halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger uten røykvarsler som virker.

Dette bør du gjøre for å sjekke at røykvarslerne virker som de skal:

  • Test røykvarslerne jevnlig, helst en gang i måneden. Dette gjør du ved å holde test-knappen inne i noen sekunder. Da skal den begynne å pipe. Piper den ikke, må du bytte batteri og gjenta testen.
  • Du bør bytte batteri i røykvarsleren minst en gang i året.
  • Gir røykvarsleren fra seg korte pip, er batteriet dårlig og må byttes. Etter å ha byttet batteri sjekker du om den fungerer ved å trykke på testknappen.

Hvordan sjekke brannslukningsapparatet?

Uavhengig av bolig skal alle ha enten en husbrannslange eller et brannslukningsapparat som inneholder minst 6 kilo pulver eller skum. Men også disse bør du kontrollere at faktisk fungerer.

En husbrannslange bør kontrolleres én gang i året, ved å rulle ut hele slangen, kontrollere at kranen fungerer og sjekke at slangen ikke er morken eller sprukket.

Når det gjelder brannslukningsapparatet, er første punkt å kontrollere at pilen på trykkmåleren på toppen av apparatet står på det grønne feltet. Du bør også kontrollere at forseglingen eller plomberingen på toppen av apparatet ikke er brutt, at det ikke har skader eller rust og snu pulverapparatet opp-ned noen ganger hvert kvartal for å unngå at pulveret klumper seg.

SJEKK APPARATET: Og husk at det skal på jevnlig kontroll. Foto: Berit B. Njarga
SJEKK APPARATET: Og husk at det skal på jevnlig kontroll. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Samtidig har Brannvernforeningen tidligere påpekt overfor Dinside at man ikke skal se seg blind på denne pila, og hvor viktig det er at man tar med brannslukningsapparatet til kontroll.

Må brannslukningsapparatet på kontroll?

Reglene sier at apparater med pulver skal til kvalifiserte fagpersoner for kontroll hvert 5 år og på utvidet kontroll og service hvert tiende år, mens apparater med skum skal til kvalifiserte fagpersoner for kontroll og på utvidet kontroll og service hvert femte år.

Om det er på tide å ta med brannslukningsapparatet på kontroll, finner du ut ved å se etter en egen etikett på apparatet.

Her finner du ut hvilke firma som er godkjente for å gjennomføre kontroller på brannslukningsapparat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer