Slik sjekker du brannslukningsapparatet

Det er ditt ansvar å passe på.

Sjekk etiketten for når siste kontroll ble utført. Finner du ingen etikett, er det antakelig på tide med en kontroll. Foto: Berit B. Njarga
Sjekk etiketten for når siste kontroll ble utført. Finner du ingen etikett, er det antakelig på tide med en kontroll. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle boligeiere skal ha minst ett brannslukningsapparat i hjemmet. Om apparatet faktisk fungerer, er de fleste av oss antakelig ikke flinke nok til å sjekke.

Og det holder ikke å bare sjekke trykkmåleren på apparatet.

– Selv om pila på trykkmåleren peker på det grønne feltet, kan man ikke være sikker på at det virker dersom det ikke har vært kontrollert. Hvis trykket forsvinner, vil ikke brannslukningsapparatet virke, sier Knut Norum, kursleder i Norsk brannvernforening til DinSide.

Det er ifølge Norum en oppfatning at man må skifte pulverapparat hver tiende år, men dette stemmer ikke. Altså bør du heller ikke fokusere for mye på pulverapparatets datostempling.

– At et pulverapparat går ut på dato, er misbrukt i denne sammenheng. Så lenge trykket i beholderen er intakt, vil et apparat i de fleste tilfeller fungere, understreker Norum, og legger til at et pulverapparat i praksis ikke har noen aldersbegrensning, så lenge det faktisk fungerer.

>> Downlight kan være brannfelle

Krav om kontroll

Hvis du ikke kan stole på trykkmåleren, hvordan finner du da ut om brannslukningsapparatet fungerer som det skal?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer