Potet, mynt eller stein på trappa:

Slik sjekker innbrudstyvene om du er hjemme

Sikkerhetsekspert advarer om sleipe metoder.

INGEN HJEMME: Med en full postkasse er det lett å se at boligen trolig er tom for folk. Foto: Terje Bendiksby / NTB
INGEN HJEMME: Med en full postkasse er det lett å se at boligen trolig er tom for folk. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du fått en mynt, stein eller kvist på trappa?

Blomst ved døra, teip rundt dørhåndtaket eller tusjmerke i dørkarmen er også noen av tegnene du bør se opp for hvis du har tenkt deg på reise.

Dette er nemlig noen av metodene innbruddstyver bruker for å finne ut om du er hjemme, skriver Gjensidige i en pressemelding.

Lapper og pinner i dørkarmen

– Vi har opplevd at tyver ringer husstanden for å tilby forskjellige hjemmetjenester. De kan for eksempel si at de vil komme innom for å sjekke Get-boksen, eller late som de vil selge deg alarm, sier politioverbetjent Tina Berg i Sør-Øst politidistrikt samme pressemelding.

TEIP: Folk som er hjemme, vil sannsynligvis fjerne denne teipen. Det bruker innbruddstyver til sin fordel. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
TEIP: Folk som er hjemme, vil sannsynligvis fjerne denne teipen. Det bruker innbruddstyver til sin fordel. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

– Vi har også sett flere tilfeller der det blir lagt ting på dørmatta eller stukket papirlapper og pinner inn i dørkarmen. Det handler generelt om å legge gjenstander der de åpenbart ikke hører hjemme. Tyvene følger så med på om gjenstanden blir flyttet på, noe som indikerer om det er noen hjemme.

Unngår boliger med alarm

Sikkerhetsekspert i alarmselskapet Verisure, Dagfinn Thorkildsen, sier at dette er triks som brukes året rundt. I tillegg ser innbruddstyvene etter om det er måkt snø foran huset om vinteren. Da kan det være lurt å be om hjelp fra en nabo som kan måke for deg mens du er borte.

– Vår erfaring er at innbruddstyver velger boliger uten alarm fremfor de med alarm. Et godt merket døgnovervåket alarmsystem virker avskrekkende, fortsetter Thorkildsen.

– Bry deg om naboen

Politiførstebetjent Tonje Reiten i Oslo politidistrikt ber deg om å ta vare på naboene når de er borte.

– Ta vanlige forholdsregler. Lås dører og steng vinduer. Sett på alarm om du har det. Pass på at sykler og annet sportsutstyr tas inn, helst i huset i stedet for boden. Bry deg om naboens hus. Vet du at naboen er borte er det fint å bry seg om det går ukjente rundt i deres hage.

Ifølge tall fra Reiten har det vært 504 anmeldte grove tyverier fra bolig i Oslo politidistrikt i 2019, 323 grove tyverier fra bolig anmeldt i 2020 og så langt i år er det registrert 36 grove tyverier fra bolig anmeldt i Oslo.

– Hva bør vi som vanlige innbyggere være spesielt oppmerksomme på nå?

– Vi ser en nedgang i grove tyverier fra bolig, men det har vært en stor oppgang i grove tyverier fra bod. Mange har dyrt sportsutstyr og andre dyre gjenstander lagret i bodene sine. Tenk til om du kan la noe av dette lagres inne i boligen?

Færre innbrudd

I 2018 ble det stjålet for 375 millioner kroner fra boliger og hytter, ifølge Finans Norge. Selv om det stjeles for store summer, viser tall fra Statistisk sentralbyrå at antall anmeldte innbrudd i Norge gikk ned med 18 prosent fra 2015 til 2019, skriver Gjensidige i pressemeldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer