Slik skal bassenget sikres

Mer enn 20 cm dypt? Da skal det sikres.

20 CM: Har du basseng, dam eller stamp i hagen, bør du sette deg inn i disse reglene. Foto: Colourbox.com
20 CM: Har du basseng, dam eller stamp i hagen, bør du sette deg inn i disse reglene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eier eller leier du et anlegg med basseng, dam eller brønn som er mer enn 20 cm dyp, skal det sikres. Det gjelder både utendørs og innendørs. Dette er spesielt viktig om du har et basseng eller stamp som ligger knyttet tett til bebyggelse, og dermed er lett tilgjengelig. Det fremgår av Plan- og bygningsloven.

Les også: Slik får du badeland i hagen

Slik sikrer du

Etter loven skal basseng, brønn eller dam sikres slik at personer hindres fra å falle i dem. Reglene tar spesielt hensyn til sikring i forhold til barn, som er mest utsatt for drukningsulykker i denne typen vannanlegg. I perioden 1976-80 druknet 26 barn i brønn, grøft, dam og privat basseng. I perioden 1998-2010 druknet 9 barn i brønn og dam.Sikring er ikke nødvendigvis det samme som gjerde. Her er alternativene:

  • Solid og sikker tildekking (eksempelvis med lokk)
  • Innhegning/inngjerding, eller innbygging i avlåst rom. Et gjerde bør gå helt ned til marken, og være minst 150 cm høyt. Det må stå på solid fundament, og skal også sikrest mot klatring og at barn kan komme gjennom gjerdet. Port må ha solid lås eller annen lukkeanordning.
  • For damanlegg er det ikke alltid nødvendig med inngjerding. Andre tiltak kan være å anlegge grunne partier med dypde på maks 20 cm, der barn kan komme til. Sikring med rist eller tett vegetasjon er også aktuelle alternativer.
Flere detaljer om regelverket finner du hos Kommunal- og regionaldepartementet og i lovverket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer