Hvordan kaste dyne og pute?

Slik skal den kastes

Det er på tide å bytte ut dyna og puta, men hvor skal man egentlig kaste dem?

FORNYING: Visste du at dersom du har en gammel dunpute, kan du vaske og tørke dunet og bruke det i en ny pute. Foto: irynagrush / Shutterstock / NTB
FORNYING: Visste du at dersom du har en gammel dunpute, kan du vaske og tørke dunet og bruke det i en ny pute. Foto: irynagrush / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du tenkt til å bytte ut dyna eller puta di?

Da er det ikke nødvendigvis bare søpla som er eneste mulighet.

Dersom du har prøvd å vaske dyna og puta, lufte dem godt i kulda og det har gått lang nok tid til å bytte den ut, kan du nemlig bruke dun- og fjær på nytt, eller resirkulere det.

Har du syntetiske fibre i dyna eller puta, er det andre råd som gjelder.

Bruk det på nytt

Tina Skudal, kommunikasjonsrådgiver i BIR AS, anbefaler først og fremst å rense dun som er skitten og bruke den på nytt i en ny dyne eller pute.

- Ellers har ulike dyner og puter ulik vaske- og renseanvisning, men følger vi vaskeråd, kan produktet få en lang levetid, sier hun.

- Gamle dyner og puter som leveres til BIR, sammen med ting som madrasser, håndteres vanligvis som restavfall, forteller Skudal til DinSide.

Ingen løsning for syntetiske fiber

- Dunprodukter skal kunne leveres til UFF og Kid, de har et samarbeid om innsamling og gjenvinning, sier Jørgen Bakke Fredriksen, kommunikasjonsrådgiver hos Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.