Slik skal grønnsakene holde seg lenger i kjøleskapet

Skal forlenge fotosyntesen med LED-lys.

LYSER OPP: Panasonics kjøleskap har LED-lys i tre skuffer, for bedre holdbarhet på matvarene. Foto: ELISABETH DALSEG
LYSER OPP: Panasonics kjøleskap har LED-lys i tre skuffer, for bedre holdbarhet på matvarene. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvitevarebransjen har satt bærekraft i høysetet. Ikke bare skal hvitevarene være mer energivennlige og resirkulerende i tillegg til at produksjonen skal effektiviseres: De skal også hjelpe oss å leve mer bærekraftig.

Ta matsvinn. Nordmenn med datoskrekk kaster 300.000 tonn mat som fortsatt kan spises hvert år. I tillegg kommer mat som har blitt dårlig fordi vi ikke oppbevarer den riktig.

Lys øker holdbarheten

Kjøleskap med egne temperatursoner og ekstra fuktighet har lenge vært standard på toppmodellene, og i fjor kom også skapet med en egen vakuumskuff fra Siemens.

Foto: ELISABETH DALSEG
Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


I år introduserer flere produsenter et nytt våpen mot: LED-lys, som lyser opp grønnsaksskuffen, skal øke holdbarheten.

Les også: Slik vil hvitevareprodusentene ta vare på maten din

Skal forlenge fotosyntesen

Ideen om å ta lys inn i kjøleskapet har produsentene hentet fra naturen, og lyset skal stimulere cellene til å fornye seg.

- LED-lyset forlenger fotosyntesen, slik at grønnsakene holder seg lenger, forteller Martin Bang-Hansen, kommunikasjonssjef hos Gorenje.

De har valgt et varmrødt lys, mens Panasonic har hvitt og Grundig blått lys.

BLÅTT: Hos Grundig er lyset i grønnsaksskuffen blått.  Foto: ELISABETH DALSEG
BLÅTT: Hos Grundig er lyset i grønnsaksskuffen blått. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Prinsippet er noe av det samme som har blitt vanlig i urtedrivhus for kjøkkenbenken, med LED-lys for å hjelpe i vinterhalvåret. Vi har testet et av dem; Fiskars Kitchen Garden. Der var det tre fargevalg: rødt, blått - og hvitt LED-lys.

Nå har vi ikke fått testet disse kjøleskapene, men erfaringen vår fra det lille kjøkkendrivhuset var god: urtene i potter holdt seg langt bedre på kjøkkenbenken enn det de gjorde uten den ekstra lysterapien. Basilikum og koriander holdt i ukesvis, selv også i januar.

Les mer om LED-lamper

Pass på potetene

AV-KNAPP: Trykk på solen på panelet foran på Gorenje-skapet, for å skru av- eller på lyset. Foto: ELISABETH DALSEG
AV-KNAPP: Trykk på solen på panelet foran på Gorenje-skapet, for å skru av- eller på lyset. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Ikke alle matvarer har godt av å stå i konstant lys. Poteter, for eksempel, blir giftige om du ikke oppbevarer dem mørkt. Heldigvis er det lett å se, de blir grønnlige, men om du må kaste potetene fordi salaten skal holde seg en dag til, kan vinningen gå opp i spinningen.

Potetene oppbevarer du forøvrig best mørkt og kjølig, for eksempel i en kjeller, på et kjølerom, eller i en boks eller krukke du kan sette på et kjølig sted.

Skapene bør derfor ha en knapp som lar deg skru av LED-lyset. Gorenjes sitter midt foran.

Alle nyhetene fra årets IFA-messe får du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer