Slik skal ventilatoren brukes

Slik unngår du at hele huset stinker hver gang du har laget mat.

Er ventilatoren riktig plassert? Er den ren? Og starter du den i riktig tid? Se knepene for å slippe matos i huset. Foto: Colourbox.com
Er ventilatoren riktig plassert? Er den ren? Og starter du den i riktig tid? Se knepene for å slippe matos i huset. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vegrer du for å lage mat som lukter mye, fordi du ikke blir kvitt lukten? Det kan ha flere årsaker, og en av de vanligste er rett og slett at du bruker viften feil.

Les også: Slik får du maten til å smake best mulig

Start den opp i god tid

Nøkkelordet er trekk. Akkurat som når du skal fyre opp i peisen, er det viktig at luftstrømmene går riktig retning - ellers ender røyken, eller matosen, i rommet og ikke opp i pipen eller kjøkkenventilene. Ventilatoren kan jobbe så hardt den vil, men det hjelper ikke om alle vinduene står åpne - da vil du ikke kunne styre luftstrømmene dit den bør.

Du bør altså sørge for at luften ikke har andre fluktmuligheter enn gjennom ventilatoren. Lukk vinduer og så langt det er mulig, dører, så gjør du jobben enklest mulig for kjøkkenviften.

Viften virker best om du setter den på fem-ti minutter før du skal lage maten. Foto: Colourbox.com
Viften virker best om du setter den på fem-ti minutter før du skal lage maten. Foto: Colourbox.com Vis mer


I tillegg bør du sette på utsug fem til ti minutter før du starter matlagingen. Da er du sikret at den får jobbet seg opp, slik at du får etablert riktig luftstrøm.

Fem-ti-minuttersregelen er også viktig på baderommet, om du ønsker å bli kvitt dampen fortest mulig.

Rustfritt stål? Sterkt knep mot "fartsstripene" og fingermerkene

Sjekk også plasseringen

Andre årsaker til at boligen sauses ned i matos kan være feil plassering av ventilatoren, eller rett og slett at den ikke er bra nok.

Og en skitten enhet vil heller ikke virke optimalt:

Fårikålos?

Det er fårikåltid, et matslag som gjerne fører til både velduft og litt mindre behagelig odør om ikke ventilatoren fungerer som den skal og bør.

Slik lager du fårikål

Det du trenger er lammekjøtt, kål, salt og hel sort pepper, og du skal ha like deler kål og kjøtt.

Del hodekålen i båter, og legg kjøtt og kål lagvis i en gryte. Strø en teskje salt og fem-seks pepperkorn mellom hvert lag. Fyll opp med vann, kok opp, og la det trekke på svak varme med lokket på i en-tre timer.

Serveres rykende varm med kokte poteter.

Ønsker du en jevnet saus kan du strø litt hvetemel mellom lagene, men merk at du kan komme til å fornærme fårikålelskerne. Synes du det blir litt i overkant mye bein og fett, kan du gjøre som oss: Bruk fårikålkjøtt i det nederste laget (det er alltid noen som er glad i dette, og fettet er med på å gi smak til sausen) og bruk kjøtt fra en magrere del av lammet i lagene over.

Tips: Med en trykkoker slipper du unna med godt under halve koketiden, slik at poteter og fårikålen vil bli ferdig omtrent samtidig. Som en bonus vil du også slippe unna endel av fårikålduftene underveis i kokeprosessen, om du da ser på det som en bonus.

Du kan selvsagt også jukse skikkelig, og gå for ferdigmatvarianten: Vi har testet fårikål fra Fjordland.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer