Slik sliper du den keramiske kniven

Vi har testet Kyocera Electric Diamond Knife Sharpener.

TOMATSØL MED SLØVE KNIVER: Heldigvis går det an å slipe keramiske kniver. Vi har testet Kyoceras knivsliper. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TOMATSØL MED SLØVE KNIVER: Heldigvis går det an å slipe keramiske kniver. Vi har testet Kyoceras knivsliper. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av årsakene til at mange velger keramisk er at frukt og grønt du kutter ikke vil oksidere like raskt som om du bruker en vanlig stålkniv.

Knivene har fortsatt en viss wow-effekt, og holder seg skarpe lenge. Men ingen ting varer evig, og selv om du bruker dem riktig og sørger for å behandle knivene pent når de ikke er i bruk, må også keramiske kniver slipes.

Men siden keramiske kniver er laget av et svært hardt materiale, er det bare diamantslipere som duger. Bruker du en vanlig bryne, vil du ødelegge kniven.

VANLIGE KJØKKENKNIVER? Slik bruker du knivstål!

Nei til engangskniver

Enkelte forhandlere hevder at keramiske kniver ikke kan slipes. Andre ber deg om å sende dem inn til profesjonell sliping (det kan forsåvidt anbefales, men det vil koste litt i lengden, til tross for at du kun må slipe knivene et par ganger i året om du bruker dem riktig).

Men i de siste årene har det kommet ulike varianter av diamantslipere til hjemmesliping på markedet. Vi har testet japanske Kyoceras elektriske knivsliper, og nå har kjøkkenknivene våre fått en ny vår.

Kvalitet koster, men det er ikke alltid de dyreste knivene er best. Svenske Testfakta har testet åtte kokkekniver, se hvilken kniv som ble best i test

Slik virker den

Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Selve knivsliperen er enkel i bruk. Alt du må gjøre er å sørge for at du har fire AA-batterier tilgjengelig.

Merk deg likevel dette: Til forskjell fra vår ordinære stålknivsliper slipes ikke kniven simultant på begge sider, men på én side av gangen, i to forskjellige spor. Ved første øyekast trodde vi plastdekselet som kniven skal dras langs var et beskyttelsesdeksel, men dette brukes for å styre kniven inn i riktig slipespor på begge sider av eggen.

Derfra er det grei skuring. Kniven skal dras sakte i én og samme retning, cirka fem ganger på hver side, skal være nok. Holder det ikke, kan du gjenta prosessen.

Se video:

 


Bruker du kniven smart, har du ikke bare bedre kontroll, den holder seg mye bedre.

Resultat

GOD SOM NY: Man venner seg til sløve kniver, men det er unødvendig. En runde i slipemaskinen, og kniven er nesten god som ny.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
GOD SOM NY: Man venner seg til sløve kniver, men det er unødvendig. En runde i slipemaskinen, og kniven er nesten god som ny. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Vi har slipt fire ulike kniver som har vært i mer eller mindre daglig bruk i fire, to og ett år, henholdsvis, og resultatet er klart: Skeptikerne tar feil. Det er fullt mulig å slipe keramiske kniver hjemme.

Den sløveste kniven i skuffen, som har fått hard medfart og små hakk langs eggen, ble ikke like god som ny ved vanlig sliping, men ble likevel merkbart bedre. Vi må bruke langt mindre kraft når vi skjærer, og kniven glir merkbart lettere gjennom både de vanskelige litt-overmodne tomater og hardere grønnsaker som gulrøtter og kålrot.

Det aller beste resultatet får vi imidlertid på knivene vi ikke hadde tenkt over var sløve. Etter en omgang i knivsliperen ble de ganske enkelt som nye.

Andre alternativer:

SLIPESTÅL: også dette en diamantsliper fra Porsgrund Poselen til 299 kroner. Foto: PORSGRUND PORSELEN
SLIPESTÅL: også dette en diamantsliper fra Porsgrund Poselen til 299 kroner. Foto: PORSGRUND PORSELEN Vis mer


Tar du en liten sjekk på nett, vil du se at ulike produsenter har ulike knivslipealternativer.

Både kjente merkenavn som Mac og nyere Porsgrund Porselen har enkle slipestål, også i diamant, og disse kan brukes uavhengig av merket på kniven din. Dette er ikke tilfelle med alle, og årsaken ligger i hvordan kniven opprinnelig er slipt. Kyoceras sliper er myntet på deres knivers opprinnelige form, men kan nok også brukes på kniver med tilsvarende japansk knivegg.

Et par år tilbake møtte Dinside Mino Tsuchida fra den japanske knivprodusenten Global, som lærte oss om forskjellen på østlig og vestlig knivsliping. Hemmeligheten ligger i vinkelen på eggen.

- Europeere er late. Vi har i årevis prøvd å fortelle dere hvordan knivene bør slipes, og våre kniver kommer med god vinkel. Men når dere sliper selv ... Ja da bruker dere et lite rundt slipejern, eller drar to kniver mot hverandre, sier Tsuchida.

Resultatet blir da den klassiske europeiske knivseggen, som må slipes om igjen og om igjen, gjerne flere ganger i måneden dersom kniven er i flittig bruk. Selv, sliper Tsuchida sine egne kniver kun en gang i halvåret.

Se video: Med riktig slipeteknikk, blir billigkniven like skarp som proffenes

DEN LILLE FORSKJELLEN: Østlig (til venstre) og vestlige (i midten og til høyre) måte å slipe kniven på. Foto: Per Ervland
DEN LILLE FORSKJELLEN: Østlig (til venstre) og vestlige (i midten og til høyre) måte å slipe kniven på. Foto: Per Ervland Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer