Slik sliper du terrassen

Slitne og ujevne terrassebord har godt av en liten overhaling.

Fra slitent og grovt til lyst og pent.  Foto: Kristian Owren/Ifi.no
Fra slitent og grovt til lyst og pent. Foto: Kristian Owren/Ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Terrassegulv og trapper utendørs er langt mer utsatt for slitasje enn alt annet treverk i boligen din. Du går på det og det står møbler der som gjerne dras litt frem og tilbake. Det er fuktutsatt fordi vann blir liggende på horisontale flater i stedet for å renne av, slik det gjør av husveggene. Legg til at man som oftest plasserer terrasser på solsiden av boligen, og du har en herlig slitasjecocktail.

Stort sett holder det å vaske terrassen godt en gang i året. Har du beiset den, må dette også gjentas med jevne mellomrom, men en gang iblant kan det lønne seg å gjøre det lille ekstra. Slitne terrassebord som begynner å flise seg er ikke stas for bare føtter - det slipper også inn unødvendig mye fukt. En enkel måte å bøte på dette er å slipe terrassen, og er du litt hendig, kan du gjøre det selv.

Glem heller ikke å sjekke terrassens tilstand før du går i gang: Én av to balkonger eller terrasser burde utbedres

Slik gjør du det:

Ifølge Informasjonskontoret for Farge og Interiør, Ifi.no, er en vesentlig fordel med sliping at hele terrasseoppussingen kan gjøres unna på én dag. – Følg med på værmeldingen og sett i gang når du er rimelig sikker på at det vil holde seg tørt, er rådet fra Ifi.

Se framgangsmåten i bildespesialen:

Utstyret leier du hos din lokale byggevarehandel.

Tips: Er det mye regn, eller dugger det mye der du bor, kan kanskje denne terrassebeisen med antiskli fra Nordsjö være noe for deg?

Bare litt skitten? Gi terrassen en vask

Er terrassen egentlig god som ny, bør du likevel gi den en grundig vask. Akkurat som for boligen vil du kunne utsette mer omfattende vedlikehold om du er flink til å gi den en jevnlig vask. Lar du terrassen stå upleid i flere år, kan det utvikle seg råte og du må bytte bord. Det koster og tar tid.

Slik gjør du:

Jobben er enkel: Fukt treverket, påfør terrasserens, la det virke i anvist tid, skrubb med en kost og spyl av. Når terrassen har tørket (dette kan ta flere dager, ettersom hvordan været er) kan du eventuelt påføre ønsket behandling, dersom du ønsker dette. Vi anbefaler en beis, da dette beskytter treverket, samtidig som du beholder den fine strukturen i treverket.

Se trinn for trinn-beskrivelser i bildekarusellen under, og
les mer om terrassevask her.


Det smarte ekstrautstyret: Her er verktøyene som gjør halve jobben for deg!

Olje eller beise terrassen?

Hva du bør velge er avhengig av flere faktorer: Hvilket uttrykk du ønsker, hvor mye arbeid du er interessert i å gjøre og ikke minst, hvor lenge det holder, og hvor hyppig du må etterbehandle treverket. Det er gjerne den siste faktoren som får bestemme: Hvor ofte du må gjenta behandlingen, og da bør du velge beis. Beisede terrassebord holder i 2-4 år før du må gjenta behandlingen, mens olje kan du risikere å måtte påføre flere ganger i året, avhengig av vær og vind.

Les mer: Burde du olje eller beise terrassen?

Skulle du angre deg, er det heldigvis ingen stor krise. Det går fint an å ombestemme seg:

– Det er fullt mulig å gå fra oljet til beiset, beiset til oljet, og fra beis til beis - med forskjellige farger. Det krever bare litt forarbeide, men dette bør ikke ta mange timene, har Dagny Thurmann-Hoelseth i Fargerike tidligere sagt til DinSide.

Kilde: Informasjonskontoret for Farge og Interiør (Ifi.no) og DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer