Slik slipper du unna budfaksen

Ja, du kan slippe unna faksmaskineriet når du skal by på bolig.

TUNGVINT: Det er ikke så ofte man trenger en faks, men i en budsituasjon er det fortsatt vanlig.  Foto: Per Ervland
TUNGVINT: Det er ikke så ofte man trenger en faks, men i en budsituasjon er det fortsatt vanlig. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som har kjøpt bolig vet at budrunden kan være en nervepirrende affære. Ikke minst fordi teknikk fra forrige århundre kan ødelegge dine sjanser til å få drømmeboligen.

Vi snakker selvfølgelig om faksmaskinen.

For ønsker du å legge inn bud på en bolig, må megler ha underskriften din. Vanlig prosedyre er da å fylle ut et budskjema med det første budet, signere, og fakse dette til megler. Eventuelle nye bud du legger inn kan du ta på telefon, mens det første budet må ha din signatur.

Men hva om du ikke har tilgang på faks? Eller hva hvis faksmaskinen skulle bestemme seg for å ikke virke?

Heldigvis finnes det et smart triks.

På visning i helgen? Her er sjekklisten

Signer budskjema på visning

TUNGVINT II: Ifølge Dreyer blir det stadig mer vanlig å scanne inn budskjema, for så å maile det inn. Foto: NEF
TUNGVINT II: Ifølge Dreyer blir det stadig mer vanlig å scanne inn budskjema, for så å maile det inn. Foto: NEF Vis mer


Poenget med faksen er at megler skal ha underskriften din på et budskjema. Disse får du som oftest med i prospektet, og så må du selv klippe det ut, fylle ut alle feltene, og fakse det inn.

I stedet for kan du fylle ut skjemaet og signere på visning, og gi rett til megler.

Men hva hvis jeg ikke er sikker på om jeg skal by? Er du på utkikk etter bolig, kan det hende du får med deg en fire-fem visninger i løpet av en helg. Og det ville være ganske dumt å sitte igjen med høyeste bud på tre boliger mandag kveld. Heldigvis trenger du ikke legge inn et reelt bud - alt megler trenger er underskriften din. Og så må du gjerne legge inn et skambud.

Det du gjør, er å fylle ut et budskjema, og i feltet for hvor mye du ønsker å by på leiligheten fyller du ut en krone. (Eller syv, ti eller to tusen, om du synes en krone er litt kjedelig, eller tenker at andre også vil fylle ut med en krone.)

Christian Vammervold Dreyer i Eie Eiendomsmegling og tidligere leder av Norges Eiendomsmeglerforbund bekrefter at dette er en smart måte å omgå faksproblematikken på.

– Det er ikke veldig vanlig å gjøre dette, men vi ser at noen gjør det, sier Dreyer til DinSide.

– Det som også er en mulighet, er om du har tilgang på en scanner. Da kan du fylle inn budskjemaet, scanne det inn, og maile det til megler.

Resten av budrunden foregår som vanlig på telefon.

Har du fått med deg de nye boligsalgsreglene? Nye spilleregler i boligmarkedet.

Elektronisk budrunde?

Å levere inn første bud på mail, eller gjennomføre en budrunde på mail, er imidlertid ikke like greit.

– Det er av kontrollhensyn. Dette har også Finanstilsynet klare meninger om. Det å sette seg på en annens kontorplass og sende en mail er veldig lett, så mail som kommunikasjonsform i en budrunde er ikke godt nok.

Det samme gjelder for SMS. Dreyer forteller at han etter avtale med budgiver har tillatt bud fra interessenter som har sittet i et møte og vært forhindret fra å snakke i telefonen, i spesielle tilfeller.

– Men aldri på første bud, kun for videre budgivning.

Noen meglere tilbyr deg å ta budrunden på nett, ved bruk av BankID. Dette hører til unntakene i dag, og Dreyer tror nok at det fortsatt vil gå en god stund før det blir vanlig. De fleste lener seg fortsatt på faksen, selv om Internett forsiktig sniker seg inn.

– Vi ser at vi får flere og flere innscannete budskjema på mail, sier Dreyer.

BankID er imidlertid ikke helt uproblematisk, og hackere har allerede klart å knekke koden.

Les mer: Tør du ta budrunden på nett?

Pass deg for lavinnskuddsboliger

Et bud på en krone er i de aller fleste tilfeller uproblematisk, men i enkelte tilfeller vil det kunne være risikabelt. Dette gjelder for eksempel i nedgangstider der overprisete lavinnskuddsboliger omtrent gis bort for at eier skal slippe unna fellesgjelden. Du kan da bli sittende igjen med en leilighet du kanskje ikke vil ha, samt to millioner i gjeld, for en krone. Disse anbefales kanskje ikke å kjøpe uansett, men det er smart å være observant på dette og velge en annen løsning dersom det er snakk om boliger til ekstremt lav pris, og med høy fellesgjeld.

Så se an prospektet, og sjekk at summen du fyller inn er så lav at den ikke vil vurderes som noe annet enn et proformabud. Eventuelle videre bud bør dog være seriøse.

Denne artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide, og er trukket frem til glede og nytte for nye lesere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer