Slik slipper du unna depositumet

Du kan komme deg unna depositum på leiebolig. Det betyr ikke at du kjøper deg fri fra forpliktelsene dine.

SMART LØSNING: Klarer du ikke skrape sammen penger til depositum, kan denne tjenesten hjelpe deg. Men det koster det også. Foto: HUSLEIE.NO
SMART LØSNING: Klarer du ikke skrape sammen penger til depositum, kan denne tjenesten hjelpe deg. Men det koster det også. Foto: HUSLEIE.NO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når man leier bolig, er det vanlig at leietaker må stille garanti for leieforholdet. Dette kalles depositum. Depositumet er huseiers garanti for å få innbetalt husleie, og kompensasjon ved eventuelle skader.

Det kreves stort sett at leietakere kan hoste opp minst tre måneders husleie, som så settes på en konto som kun kan røres dersom både utleier og leietaker er enige.

Les mer om reglene for depositumskontoer her.

Tre måneders husleie er det ikke alle som har anledning til, og valget har da stått mellom å miste leieboligen eller måtte låne pengene.

Det finnes råd, men det koster. Husleie.no er en tjeneste som garanterer for leieforholdet. I stedet for å fryse en gitt sum i banken under hele leieforholdet, kan du kjøpe en husleiegaranti.

Slik virker det:

ANSVAR: Du er fortsatt økonomisk ansvarlig, husleiegaranti eller depositum.  Foto: ALL OVER PRESS
ANSVAR: Du er fortsatt økonomisk ansvarlig, husleiegaranti eller depositum. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


I første omgang kan husleiegarantien som tilbys gjennom Husleie.no virke som en utleiers tjeneste.

«Husleie.no er en tjeneste der vi følger opp innbetaling av husleien fra din leietaker hver måned. Hvis din leietaker ikke betaler i tide, vil vi starte en purreprosess, og dersom det blir nødvendig, vil vi til slutt sørge for en utkastelse via namsmannen.
Ingen flere bekymringer.

Hvis du velger å benytte Husleiegaranti i stedet for tradisjonelt depositum, er du sikret betaling,» heter det på nettsidene.

I praksis betaler altså du Husleie.no for å stille en garanti for deg. Men du slipper ikke unna forpliktelsene:

Leietaker er ansvarlig for eventuelle utbetalinger fra husleiegarantien, og garantiselskapet vil kreve regress, heter det i vilkårene. Det vil si at du ikke kan kjøpe husleiegaranti, droppe å betale de tre siste husleiene, og regne med at Husleie.no stiller opp.

Stikker du av, vil du få regning fra Husleie.no i stedet for utleier - på det beløpet de dekker for deg. Dette kommer i tillegg til det beløpet du allerede har betalt.

Husleiegaranti er altså ingen forsikring, du kjøper deg sikkerhet.

Depositum, garanti og oppsigelsestid: Huskelisten for deg som skal leie bolig

Kostnad:

REGN UT: En kalkulator på nettsiden beregner raskt hvor mye det eventuelt vil koste deg å frigi depositumet. Foto: HUSLEIE.NO
REGN UT: En kalkulator på nettsiden beregner raskt hvor mye det eventuelt vil koste deg å frigi depositumet. Foto: HUSLEIE.NO Vis mer


Husleiegarantien er et engangsbeløp leietaker betaler før han flytter inn. Hvor mye du betaler, vil vareiere ettersom om du må garantere for tre eller seks måneders husleie.

Du kan regne ut på nettsidene hva det vil koste for deg, våre stikkprøver viser at det tilsvarer 48 prosent av husleien, altså cirka to ukers husleie.

For eksempel: Er husleien 6.000 kroner, gir det 18.000 kroner om utleier krever tre måneders depositum, 36.000 kroner for seks måneders depositum.

Du kan i stedet betale 2.880 for en husleiegaranti som tilsvarer inntil tre måneders depositum, 3.960 kroner for seks måneders depositum.

For å få kjøpe husleieforsikringen vil du bli kredittsjekket.

NB Den endelige kostnaden er gjerne ikke klar før det oppstår en tvist. Har du erfaring med dette vil vi gjerne høre fra deg! Send oss en mail, eller del i debatten.

Tenk over dette før du handler:

Har du anledning til å stille depositum; og la pengene stå på bok i hele leieperioden? Et depositum får du tilbake, dersom du betaler husleien og ikke ødelegger noe utover vanlig slitasje på boligen. I tillegg har du krav på rentene fra depositumskontoen, men det er ikke nødvendigvis den mest gunstige spareformen. Husleiegarantien er langt mindre, men du ser aldri de pengene igjen.

Er du villig til å betale for å slippe å fryse disse pengene? Du kjøper ikke en forsikring som gjør at Husleie.no dekker eventuelle skader eller uinnbetalte husleier for deg, du kjøper en garanti for at husleier vil få penger når han ønsker det. Så må du gjøre opp for deg hos Husleie.no senere.

Er du så sikker på utleier at du tror det vil gå smertefritt å få depositumet tilbake? Reglene er klare for hva du har krav på etter endt leieforhold, men det ender ofte med konflikt. Et søk hos Husleietvistutvalget på saker som er blitt behandlet fra 2010 gir mer enn 1.000 treff på "depositum".

Nå kan du opprette digital depositumskonto

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer