Slik sørger du for godt inneklima på hjemmekontoret

Plutselig blir hjemmet ditt til arbeidsplassen din. Da er det viktig å sørge for at lufta er god.

HJEMMEKONTOR: Mange nordmenn jobber hjemme om dagen. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
HJEMMEKONTOR: Mange nordmenn jobber hjemme om dagen. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert merket at det kanskje er litt dårligere luft innendørs om dagen. Mange må bruke hjemmekontor, barna er kanskje hjemme og da blir det naturligvis litt ekstra trykk på inneklimaet. Spesielt hvis du bor i en eldre bolig uten like god ventilasjon som nyere.

Heldigvis er det ikke mye som skal til for å bedre innelufta, og det som kanskje er viktigst er å lufte godt.

Luft og rens

I samarbeid med Sintef har Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) utarbeidet en artikkel som inneholder gode tips til å opprettholde et godt inneklima når hjemmet plutselig blir en arbeidsplass.

Stengte du lufteventilene før vinteren – noe du ikke bør gjøre – er det på tide å åpne dem nå.

– Sjekk at lufteventiler i yttervegger og over vindu er åpne, og bruk dem aktivt, anbefaler NAAF.

Hvis ventilene er stengt for å hindre at for eksempel pollen kommer inn i boligen, kan det være lurt å montere filter eller pollenduk i ventilen, som du bør ha åpen til enhver tid.

En annen anbefaling fra NAAF er ikke å ha det for varmt, mellom 20 og 22 grader bør den ligge på. Varm luft oppleves nemlig mindre frisk enn kjøligere og både tung og tett.

Har du balansert mekanisk ventilasjon? Da bør du stille inn tillufttemperaturen til en litt lavere temperatur enn du ønsker at romtemperaturen skal være.

– Da blander frisklufta seg lettere inn i romlufta, og du kan heller bruke varmekilder i rommet til å oppnå akkurat passe temperatur, skriver NAAF og Sintef.

Du bør også sjekke filteret på ventilasjonen og bytte ved behov. Møkkete filtre slipper nemlig lite luft gjennom, samtidig som det kan gi lukt.

Renhold

Ettersom boligen brukes mer enn vanlig, er det også viktig med hyppig vedlikehold. NAAF og Sintef skriver at ukentlig rengjøring reduserer mengden støv som kan inneholde virus, bakterier, sopp, midd, pollen og ulike kjemiske stoffer, og anbefaler bruk av moderne moppesystemer for tørr og fuktig rengjøring av gulv, og tørre inventarmopper og mikrofiberkluter til rengjøring av innredning og inventar.

Du bør bruke minst mulig rengjøringskjemikalier.

Temperatur

Hva med temperatur? Som nevnt over anbefales at det at innelufta ikke er for varm, og det gjelder særlig i oppvarmingssesongen. For å unngå at du blir sittende og fryse på hjemmekontoret, skriver NAAF at du bør gjøre følgende grep:

  • Unngå trekk i nakken, på beina og på fingrene
  • Hvis du har arbeidsplassen din foran et vindu, der også varmeovnen kanskje er plassert, må du påse at skrivebordet ikke dekker varmekilden. Påse at det er avstand mellom yttervegg og bordplate slik at arbeidsplassen ikke påvirkes av «kaldras» fra vinduet.
  • Vær obs på at varm luft som treffer øyne og nese vil oppleves som “tørr luft”, og være ubehagelig for de fleste.
  • Litt fysisk aktivitet gjør det lettere å holde varmen, og bidrar også til at man legger mindre merke til små avvik mellom temperaturen i rommet og ønsket temperatur.

For å holde temperaturen nede, kan du sørge for å stenge solvarmen ute ved for eksempel å bruke solskjerming, luft gjennom vindu når det er kaldere ute enn inn, slå av unødige dingser, bruke varmepumpe – hvis du har – til kjøling og bruke tipset over med å senke temperaturen på tilluft.

Alle tipsene kan du lese på NAAFs nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer