Slik steker du kjøttdeig

Svett, dryppende, vassen kjøttdeig blir en saga blott med to enkle grep.

KOKETABBE: Ser det slik ut når du steker kjøttdeig blir den kokt, ikke stekt.  Foto: ELISABETH DALSEG
KOKETABBE: Ser det slik ut når du steker kjøttdeig blir den kokt, ikke stekt. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom kjøttdeigen din alltid blir perfekt stekt er ikke dette noe for deg. Men sliter du med at dårlig, utvannet kjøttdeig gjør fredagstacoen trist, ja da bør du lese videre.

Det er nemlig ikke sikkert det er kjøttdeigen det er noe i veien med. Det kan være så enkelt at du unngår problemet om du bare endrer på et par ting.

Det du ønsker når du steker kjøttdeig er nemlig at kjøttet skal få den gode stekesmaken, eller det som på fagspråket kalles en Maillard-reaksjon, en kjemisk reaksjon mellom aminosyrer og sukker når det oppnår 120-150 grader.

Prøv noe nytt til tacoen i kveld, om du får fatt i det: Slik renser du fersk mais

Før du steker:

FROSSENVARE: Bruker du frossen kjøttdeig, sørg for at den er helt tint. Tips: Kjøttdeigen tiner mye raskere om du klemmer den flat før du fryser den ned. Foto: All Over Press
FROSSENVARE: Bruker du frossen kjøttdeig, sørg for at den er helt tint. Tips: Kjøttdeigen tiner mye raskere om du klemmer den flat før du fryser den ned. Foto: All Over Press Vis mer


Det første du bør gjøre er å legge kjøttdeigen på benken og ikke i kjøleskapet når du kommer hjem fra butikken. Skal du bruke frossen kjøttdeig bør du altså ta den ut om morgenen, eventuelt kvelden før, og la den tine i kjøleskapet. Kald kjøttdeig vil nemlig avgi ekstra mye vann når du legger den i en varm panne.

Dette gjelder forøvrig med alt kjøtt: Det vil steke mye jevnere og bedre om du legger det litt på benken før du steker eller griller det.

NB: Husk at du uansett må steke kjøttdeigen helt igjennom, spesielt om du har latt den ligge på benken noe særlig lenger enn en halvtime/time.

Smart triks: Slik sjekker du om biffen er ferdig

Slik steker du kjøttdeig

STEKT: Kjøttdeigen til fredagstacoen er best stekt, ikke kokt.  Foto: PER ERVLAND
STEKT: Kjøttdeigen til fredagstacoen er best stekt, ikke kokt. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Når du så skal steke, er det viktig at pannen er ordentlig varm. Kjøttet skal ikke i pannen mens du varmer den opp, da blir resultatet som du ser over.

Skal du bruke stekeolje eller smør, må du gjerne ha dette i mens du varmer opp pannen, men de færreste malte kjøttyper trenger ekstra fett. Har du ikke fett i, kan du ta vanntesten for å sjekke om pannen er varm nok.

Når kjøttet så skal i, anbefaler vi å dele det opp, og steke i minst to omganger, men dette vil likevel være avhengig av hvor mye kjøtt som skal stekes, og hvor stor stekepanne du har.

Har du alt kjøttet i på en gang, vil det nemlig kjøle ned pannen akkurat nok til at den ikke klarer å ta unna vannet som vil sive ut av kjøttdeigen.

Hvor mye kjøttdeig du bør ha i om gangen vil variere med størrelse på pannen din og effekt på ovnen.

Hos oss pleier det å gå greit om vi deler en 400-gramspakke i to, og steker i stekepanne som er 28 centimeter i diameter. En halvkilospakke deler vi i tre i denne, eller i to i stekepannen som er 35 centimeter i diameter.

Når kjøttdeigen er i pannen kan du godt begynne å dele den forsiktig opp, men la den få litt farge før du går ordentlig løs på den.

Les vår test av kjøttdeighakken Hackit.

Artikkelen har blitt publisert på Dinside også tidligere. Sist oppdatert 7.10.2016

Slik blir fredagstacoen bedre:Dårlig tid? Vi har testet Toros ferdige tacoretter, Toro Fresh Mex.

Ferdigguacamole inneholder mer erter enn avocado. Lag den selv, det er veldig enkelt og ekstremt mye bedre: Rør sammen spisemoden avocado med litt hvitløk, hakket chili, hakket rødløk, koriander, salt og limesaft.

Sliter du med å spise og servere? Prøv disse tacohjelperne fra Hardanger BestikkVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer