Slik steller du bunaden til 17. mai og konfirmasjoner

Kaffeflekk på skjorta fra i fjor? Vær tidlig ute. Vi gir deg tips om hva du bør gjøre for å få bunaden klar. Av: Maria Carmen B. Øyhovden

Cecilie Eskild er informasjonsansvarlig for bunad i Heimen Husflid, og gir råd om hvordan du skal stelle bunaden din. Foto: Privat
Cecilie Eskild er informasjonsansvarlig for bunad i Heimen Husflid, og gir råd om hvordan du skal stelle bunaden din. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

17. mai nærmer seg med stormskritt, og for mange skal den gode gamle bunaden frem for første gang i år. Du tenker at den henger fint i skapet siden i fjor – men gjør den egentlig det? Vi gir deg tips til hva som bør sjekkes og ordnes i forbindelse med bunaden før bruk.

Nei, ikke klor!

Cecilie Eskild er informasjonsansvarlig for bunad i Heimen Husflid. Hun arbeider med produksjon og salg av bunader, noe hun har gjort i mange år. Hennes beste tips for å få klar bunaden er rett og slett å se over den, samt gjøre den klar i god tid før den skal brukes slik at man slipper å stresse i siste liten.

Hun forklarer at en feil mange gjør er å klore linskjorta for å få den helt hvit.

– Det er noe av det dummeste du kan gjøre. Skjorta blir matt og ser gammel og slitt ut, i tillegg til at det vil bli huller i stoffet. Klor reduserer skjortas «levetid» med mange år, sier Eskild til DinSide.

Blir klesvasken ren på 15 grader?

Venter med å sy ut bunaden

Hun forteller at mange venter med å få bunaden sydd ut, fordi de har planer om å forandre kroppen, og ikke på bunaden. Men så nærmer 17. mai seg – og man innser at slankingen ikke gikk så bra.

– Hvis bunaden har «krympet» i skapet, kan vi hjelpe til. Men som vanlig kan det være lurt å være ute i god tid og bestille tid for omsøm av bunaden. Eller finne frem joggeskoa og løpe til bunaden passer, spøker hun, og forklarer videre at det ofte blir fullt på alle bunadsystuer i Norge når 17. mai og konfirmasjoner nærmer seg.

Vask og vedlikehold

Hun forklarer videre at bunader ikke bør vaskes. Hvis det er nødvendig – kan den renses.

Fargede broderier bør ikke ligge i bløt, da kan fargen blø. Foto: Privat
Fargede broderier bør ikke ligge i bløt, da kan fargen blø. Foto: Privat Vis mer


– Ta bort flekker så snart du kan og heng bunaden til lufting. Mange bunadskjorter kan vaskes i maskin på program for håndvask. Lin skal ikke vaskes på over 60 grader. Hvis skjorta er brodert med farget garn i silke eller ull, må hele skjorta vaskes forsiktig og ikke bløtlegges – da kan fargene blø og skjorta blir ødelagt hvis den blir liggende for lenge i vann.

I følge Heimens hjemmesider er stryking av bunadskjorta en hel prosess, og de tipser om å starte i god tid.

  1. Dynk den godt, legg den i en plastpose i noen timer, eventuelt over natta.

  2. Bruk ullprogrammet på strykejernet og start med å stryke på vranga.

  3. La skjorta henge til tørk til neste dag – for så og stryke over skjorta en gang til.

Legg sølvet i plastposer

Eskild forklarer at det er lurt å pusse sølvet for å vedlikeholde det. Hun tipser også om å gå over sølvet etter bruk for å fjerne fingeravtrykk. Deretter er det lurt å pakke det i plast, da sølvet vil være like fint neste gang du skal bruke det.

Knepene: Sølvpuss i siste liten

Før bunaden skal pakkes ned etter den er brukt bør man sørge for at den er ren.

– Det er lettere å fjerne nye flekker, enn gamle. Vask skjorta, men ikke stryk den, for da gulner den fortere. Bunadsølvet holder seg best hvis det er fritt for fingermerker, sier Eskild, og understreker at det er lurt å pakke sølvet i plast, i tillegg til at både bunad og skjorte bør oppbevares i bunadposer av bomull.

– Bunadposen skal holde møll unna, og samtidig være luftig. Ikke bruk plastposer til oppbevaring av tekstiler.

Sjekk disse tipsene: Slik fjerner du 17. mai-flekkene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer