Isbit-trikset:

Slik «stryker» du skjorta med isbiter

Dinside har testet «isbittrikset» som skal gjøre tradisjonell stryking av klær unødvendig.

GLATTERE SKJORTE MED ISBITER: Dersom du ikke orker å stryke, kan noen isbiter gjøre susen for krøllete skjorter. Dinside har testet «isbittrikset». Video: Pål Joakim Pollen. Vis mer
Publisert

Det er den tiden på året da bunadsskjortene skal strykes og de gamle flekkene på dressen må «krise-renses». Riktignok blir heller ikke årets 17. mai-feiring av samme kaliber som før 2020, men i hvert fall i deler av landet er det åpnet for at noen få kan samles.

Men er det et kvarter til avreise og du har glemt å stryke skjorta, finnes det muligheter for å få den litt finere uten å finne frem strykejernet, så kan du heller bruke tiden på å pusse skoa eller pynte kaka.

- La isbiter gjøre jobben!

Dinside har tidligere skrevet om noen smarte «slippe-å-stryke-triks», som å strekke skjorta og henge den pent på henger til tørk, eller å henge skjorta på badet når du dusjer og la dampen gjøre jobben.

Men har du hørt om «isbit-trikset»?

Det skal glatte ut skrukkene i klærne dine, helt uten at du trenger å stryke!

Alt du trenger er isbiter og en tørketrommel.

Dinside har testet hvor bra det egentlig fungerer.

Slik gjør du

Du trenger klær med skrukker, en tørketrommel og noen isbiter. Trikset går ut på at du kaster plaggene inn i tørketrommelen, hiver inn noen isbiter og trykker «på».

Deretter er det bare å vente, til isbitene har sluttet å romstere rundt inne i trommelen, og enda litt til. I videoen i toppen av denne saken ser du hvordan det gjøres i praksis.

Her kan du se bilder FØR og ETTER en runde i tørketrommelen med isbiter:

FØR: Alle disse skjortene og blusene fikk en runde i tørketrommelen med isbiter. Foto: Kristin Sørdal
FØR: Alle disse skjortene og blusene fikk en runde i tørketrommelen med isbiter. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
ETTER: Alle skjortene er betydelig glattere, selv om det henger endel igjen på de tynneste blusene og skjorten med vevde detaljer i stoffet. Foto: Kristin Sørdal
ETTER: Alle skjortene er betydelig glattere, selv om det henger endel igjen på de tynneste blusene og skjorten med vevde detaljer i stoffet. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Vi testet dette i flere runder:

#1: Først en runde hvor vi tok ut skjorta straks isbitene var ferdige med å bråke. Det resulterte i at skjortene hadde noen våte flekker som så måtte tørke.

#2: Deretter lot vi tørketrommelen stå på i ti minutter på høyeste temperatur, før vi tok ut klærne. Resultatet var varierende på plaggene vi puttet inn, men funket nok aller best på rette, glatte bomullsskjorter.

#3: Til sist lot vi et par skjorter få en runde med isbiter og stilte inn «strykeprogrammet» på tørketrommelen: Dette er et spesialprogram med «antikrøll-funksjon», hvor trommelen varmer klærne i 9 minutter og kjøler ned i 3 minutter - og skal fungere som en slags forberedelse til selve strykingen, og slette ut de verste krøllene i forkant.

Etter en runde med isbiter og strykeprogrammet, ble i alle fall den klassiske bomullsskjorta ganske så glatt - og brukbar til å dra på seg uten å stryke (i alle fall for deg som ikke er fullstendig petimeter når det kommer til glatthet og rette kanter).

BEST PÅ KLASSISKE SKJORTER: «Isbittrikset» funket best på klassiske bomullsskjorter uten så mye detaljer. Foto: Kristin Sørdal
BEST PÅ KLASSISKE SKJORTER: «Isbittrikset» funket best på klassiske bomullsskjorter uten så mye detaljer. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Pass på: Fordeler og ulemper

Det er selvsagt ikke alt en slik type «stryking» greier:

Som du kan se av bildene, faller «isbittrikset» gjennom på tøy som er veldig skrukkete og som kanskje har en del detaljer som sømmer, rysjer eller liknende.

Du vil heller ikke få de fineste avslutningene inn mot ermer og skjortekrage - og heller ikke langs knappestolpen.

Husk også at det ikke er alle plagg som anbefaler bruk av tørketrommel: Dette kan du se av vaskelappen på klærne dine.

Lær av eksperten! Les også: http://www.dinside.no/bolig/hvordan-knyte-sloyfe/60997326 Vis mer

Husk også at bruk av tørketrommel vil slite på klærne dine, og gjentatt bruk vil dermed kunne føre til at de ikke holder seg fine like lenge som de ellers ville ha gjort.

Når det er sagt: Dersom alternativet er at plaggene henger i skapet og ikke blir brukt, er det jo egentlig bedre at du faktisk bruker dem - om det da betyr at du hiver dem i tørketrommelen, selv om de dermed slites raskere.

Deler av artikkelen ble publisert i mai 2019. Sist oppdatert mai 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer