Slik tar du best vare på plantene dine i vinter

Tørr luft, lave temperaturer og lite dagslys. Vinteren byr på utfordringer – også når det kommer til plantestell. Her er rådene som sørger for at plantene dine overlever denne sesongen.

LANG LEVETID: Blomsterdekoratør Trine Olafsrud forteller at om man steller riktig med plantene, så kan de leve i veldig mange år. Foto: Runa Leinan
LANG LEVETID: Blomsterdekoratør Trine Olafsrud forteller at om man steller riktig med plantene, så kan de leve i veldig mange år. Foto: Runa Leinan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har snakket med erfarne bransjefolk og én planteentusiast om hvordan du på best mulig måte tar vare på de grønne innslagene i hjemmet når vinteren slår inn for fullt. Tipsene de kommer med, tar i alle fall vi med oss hjem.

To av dem er spesielt viktige: Gi plantene nok lys, men ikke for mye vann.

Viktig med plassering

- Om vinteren kan plantene utsettes for kuldesjokk ved åpning og lukking av dører eller vinduer i nærheten av plantene. Unngå derfor å plassere plantene ved ytterdører. Vær dessuten obs på at det kan komme trekk fra vinduer, sier Marita-Michelle Sparby, som har elleve års erfaring fra plantebransjen, og som i dag jobber i Plantasjen. Hvor du plasserer plantene er også blomsterdekoratør Trine Olafsrud ved Winther Blomst på Grünerløkka og planteentusiasten Aina Haukeland enige om at er essensielt.

TRENGER MYE LYS: Mange planter er avhengig av dagslys. Foto: Runa Leiran
TRENGER MYE LYS: Mange planter er avhengig av dagslys. Foto: Runa Leiran Vis mer

– Det er veldig viktig at plantene får nok dagslys. Planter som i sommer kunne stå langt fra vinduene, må kanskje flyttes litt nærmere vinduene nå, sier Haukeland, som har over 35 planter hjemme.

Tørr luft, som skyldes bruk av varmeovner eller fyring i peis, er også viktig å ta hensyn til om vinteren.

– Plasserer man planter under radiatorer eller andre varmeovner, vil de bli raskere tørre og kreve mer vann. Enkelte blader kan også bli brune og tørke ut, men det kan fikses ved å dusje litt på plantene, forklarer Olafsrud.

Lang levetid

Olafsrud forteller også at det er de robuste plantene med tykke blad som er enklest å håndtere om vinteren. Hun nevner plantetyper som sukkulenter, gullranke og calathea, som planter som tåler mye.

– Men steller man riktig med alle typer planter, så kan de leve i veldig mange år, sier blomsterdekoratøren til Dinside.

Bruk sosiale medier

Planteentusiasten Aina Haukeland (26) deler bilder av plantesamlingen sin på Instagram under kontoen @planterogplaneter. Hun sier at sosiale medier kan være en god kilde til inspirasjon og tips og triks.

– Jeg bruker nok 1-2 timer hver dag på plantene mine, men det er fordi jeg har en stor interesse, sier Haukeland til Dinside. Hun er klar på at ikke alle planter krever like mye tid, og at det finnes planter som er enklere å ha med å gjøre om vinteren.

­­­­Hun forteller at plantene som regel trenger mindre vann om vinteren enn om sommeren.

– Det er lett å overvanne plantene. Hvis man er usikker om planten har nok vann, så vil jeg anbefale å vente et par dager før man vanner, sier hobbygartneren.

Maritas fem gode tips

Tilgang på dagslys

Sørg for at plantene får mest mulig dagslys. Noen planter kan ha behov for ekstra mye lys, og da kan LED-lys eller plantelys være en god investering. LED- og plantelys har samme effekt.

MYE ERFARING: Marita-Michelle Sparby har 11 års erfaring fra plantebransjen. Hun har gitt Dinside sine beste tips om hvordan man tar vare på planter i vintertida. Foto: Privat
MYE ERFARING: Marita-Michelle Sparby har 11 års erfaring fra plantebransjen. Hun har gitt Dinside sine beste tips om hvordan man tar vare på planter i vintertida. Foto: Privat Vis mer

Løft plantene når du vanner

Det er viktig å kjenne på plantens tyngde for å finne ut om planten krever vann eller ikke. Er den lett, krever den mer vann. Det er enkelt å overvanne planter på vinterstid, fordi øverste jordlag kan ofte se tørt ut, uten at planten er tørr videre i jordlaget.

Spør fagfolk

Hver plante krever ulikt stell. Spør de som jobber i butikken om hva slags stell planten krever.

Ulik mengde vann

Kaktuser og sukkulenter skal bare vannes 1-2 ganger i måneden. Det er fordi disse plantene holder godt på vannet. Planter med tynne blader vannes som regel en gang i uken.

Vann fra bunnen av

Er du usikker på hvor mye mengde vann hver plante trenger, kan du vanne plantene fra bunnen av. Fyll vann i potten eller kjøkkenvasken, og la planten trekke i 15 til 30 minutter. Hvis du fyller vann i potten, er det viktig å helle vekk vannet som jorda ikke har tatt til seg, for å unngå å drukne planten.

BEGIONA MACULATA: Med riktig stell kan platene holde i lang tid. Foto: Runa Leinan
BEGIONA MACULATA: Med riktig stell kan platene holde i lang tid. Foto: Runa Leinan Vis mer

Trines beste tips

Plantelys

Noen kjøper plantelys. Det kan være et godt alternativ til de som bor langt nord, der det ikke er noe dagslys i perioder.

Robuste planter

Robuste planter, som sukkulenter, philodendron og calathea er enklest å ta vare på i løpet av vinteren. Det er fordi de har tykkere blader og tåler mer.

Følg med

Bruk tid og bli kjent med plantene dine. Følg med og se hva som skjer med dem fra uke til uke. Der er forskjellig fra plante til plante hvor ofte de må vannes og så videre.

Les på internett

Er du usikker, les om plantene på Internett. Der finner du hvor mye trekk de ulike plantene tåler og hvilke temperaturer de trives best i.

Ainas nyttige tips

Etterlign klimaet

PLANTEDILLA: Aina Haukeland bruker flere timer hver dag på stell av plantene. Hjemme har hun over 35 planter. Foto: Runa Leinan
PLANTEDILLA: Aina Haukeland bruker flere timer hver dag på stell av plantene. Hjemme har hun over 35 planter. Foto: Runa Leinan Vis mer

Prøv å etterligne klimaet der plantene vokser naturlig. Det kan være vanskelig, men mange planter trives best i klima med høy luftfuktighet. For å gi litt høyere luftfuktighet til plantene, kan man prøve å tørke støv av plantene og dusje dem litt.

Ikke overvanne

Det er viktig å ikke overvanne plantene. Da bør man heller vente noen dager. Sjekk hvordan jorda til plantene er. Plantene krever mindre vann på vinteren enn om sommeren.

Research

Gjør litt research om hvordan plantene trives best. Likevel, vær litt kildekritisk til noe av det som står på nett. Det som fungerer for noen, vil ikke nødvendigvis fungere for alle

Kjenn dine egne planter

Kanskje det viktigste er å kjenne sine egne planter, for alle krever forskjellig stell. Er man nybegynner, er det lurt å begynne med litt enklere planter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer