Slik tar du best vare på plantene dine i vinter

Tørr luft, lave temperaturer og lite dagslys. Vinteren byr på utfordringer – også når det kommer til plantestell. Her er rådene som sørger for at plantene dine overlever denne sesongen.

LANG LEVETID: Blomsterdekoratør Trine Olafsrud forteller at om man steller riktig med plantene, så kan de leve i veldig mange år. Foto: Runa Leinan
LANG LEVETID: Blomsterdekoratør Trine Olafsrud forteller at om man steller riktig med plantene, så kan de leve i veldig mange år. Foto: Runa Leinan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har snakket med erfarne bransjefolk og én planteentusiast om hvordan du på best mulig måte tar vare på de grønne innslagene i hjemmet når vinteren slår inn for fullt. Tipsene de kommer med, tar i alle fall vi med oss hjem.

To av dem er spesielt viktige: Gi plantene nok lys, men ikke for mye vann.

Viktig med plassering

- Om vinteren kan plantene utsettes for kuldesjokk ved åpning og lukking av dører eller vinduer i nærheten av plantene. Unngå derfor å plassere plantene ved ytterdører. Vær dessuten obs på at det kan komme trekk fra vinduer, sier Marita-Michelle Sparby, som har elleve års erfaring fra plantebransjen, og som i dag jobber i Plantasjen. Hvor du plasserer plantene er også blomsterdekoratør Trine Olafsrud ved Winther Blomst på Grünerløkka og planteentusiasten Aina Haukeland enige om at er essensielt.

– Det er veldig viktig at plantene får nok dagslys. Planter som i sommer kunne stå langt fra vinduene, må kanskje flyttes litt nærmere vinduene nå, sier Haukeland, som har over 35 planter hjemme.

Tørr luft, som skyldes bruk av varmeovner eller fyring i peis, er også viktig å ta hensyn til om vinteren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.