Slik blir hagen din til nytte

Slik tar du humle-grep

Med enkle grep kan alle bidra til å legge forholdene til rette for at insektene skal trives i hagen og på balkongen.

LA HAGEN GRO: Med enkle grep bedrer du insektenes levevilkår i hagen din. Foto: Plantasjen
LA HAGEN GRO: Med enkle grep bedrer du insektenes levevilkår i hagen din. Foto: Plantasjen Vis mer
Publisert

Dersom du er eier av en hageflekk, eller kanskje har en balkong, har du gode forutsetninger for å påvirke insektlivet positivt.

Forskningsrapporter viser stadig til en global tilbakegang i pollinerende insekter. Ifølge WWF Verdens naturfond er ikke mer enn 12 prosent av Norges areal definert som villmark, og presset øker for hvert år.

Illevarslende tall

I Norge står 30 prosent av villbiene og 20 prosent av sommerfuglene i fare for å bli utryddet, ifølge Artsdatabankens siste rødliste. Det er illevarslende, da pollinatorene har en enorm betydning for naturen og matproduksjonen på jorda.

– Vi ser at flere av trendene som kommer fram i Plantasjens årlige rapport faktisk vil være fordelaktige for våre summende superhelter. For å bidra til å stoppe nedgangen, finnes det grep vi alle kan gjøre i våre hager eller balkonger. Til gjengjeld vil pollinatorene belønne deg med enda finere planter og bedre avlinger, sier Hans Jensen, gartner i Plantasjen.

Da kan årets hagetrender blant nordmenn være gode nyheter for de truede pollinatorene.

Økende interesse for bærekraftige hager

Interessen for bærekraftig hagebruk øker blant nordmenn viser årets rapport «Plantetrender» fra Plantasjen. Hele 7 av 10 forteller at de ønsker å se flere pollinerende insekter i naturen, og stadig flere nordmenn tar grep for at humla skal få suse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.