Bekjempe brunsnegler

Slik tar du rotta på brunsneglene

Du kan aldri sneglesikre hagen helt, men det finnes flere måter å minimere skadene på. To eksperter tipser.

SPISER OPP HAGEN: Brunskogsneglen er vanskelig å beskytte hagen mot, men det er mulig å holde bestanden nede. Få gode tips i artikkelen under. Foto: Erling Fløistad, NIBIO.
SPISER OPP HAGEN: Brunskogsneglen er vanskelig å beskytte hagen mot, men det er mulig å holde bestanden nede. Få gode tips i artikkelen under. Foto: Erling Fløistad, NIBIO. Vis mer
Publisert

Vi tar den dårlige nyheten først: Du kan aldri sneglesikre hagen helt mot brunskogsnegl.

Det understreker Erling Fløistad, kommunikasjonsrådgiver hos NIBIO.

- Punkt én er at om man ikke har brunskogsnegler, må man passe på å ikke kjøpe dem og frakte dem inn i hagen selv, sier han.

Å kjøpe snegler betyr altså at du må være obs når du kjøper planter fra hagesentre, enkelte av dem kan nemlig ha snegler på seg.

Heidi Lie Andersen, førsteamanuensis botanikk ved Arboretet og Botanisk hage, forteller at hvis brunsnegler er kommet til det området du bor i, kommer de også til deg uansett hva du gjør.

- Men hvis de først er kommet, gjelder det å holde bestanden nede, sier Lie.

Men hvordan gjør du det?

Her får du de to ekspertenes fremste tips.

Slik bekjemper du brunsneglen

Når sneglene har sneket seg inn i boligområdet ditt, må du først og fremst samarbeide med naboene, understreker Andersen.

Eksempler på sneglefeller

 • Nematoder
 • Ferramo
 • Kalk
 • Kaffegrut
 • Kald kaffe
 • Bark
 • Kobberbånd

- Jeg har for eksempel vært i mine naboers hage med nematoder og vannet det der etter avtale med dem. Så mitt hovedtips er å gå sammen med hele nabolaget om en felles plan, sier hun.

Når brunsnegler dukker opp i hagen din, bør du ta runder i hagen flere kvelder i uken, og klippe eller dele de sneglene du finner, råder Fløistad.

- Dette reduserer plagen noe, samtidig finner du ut hvilke skjulesteder sneglene bruker i hagen. Deretter kan du bruke tid og energi på å fjerne sneglenes skjulesteder. Til sammen vil slike tiltak på sikt redusere snegleplagene i en hage, sier han.

De fleste råd mot snegler har en viss virkning, en kombinasjon av flere tiltak virker bedre enn enkelttiltak, mener Fløistad.

- Mitt favoritt-tiltak er å luke ugresset og dekke jorda med kaffegrut. Det hindrer ugress i å spire og har god virkning mot snegler i en til to uker, råder han videre.

Andersen har også følgende nøkkeltips:

 • Hvis du har en stor hage, kan det beste være å dele hagen inn i områder hvor du kjemper aktivt mot sneglene - for eksempel der du dyrker grønnsaker eller urter. Så kan du ha deler av hagen som er mer uryddig, slik at det biologiske mangfoldet av insekter blir ivaretatt der.
 • Det hjelper å ha dyrkede områder i opphøyde kasser med kanter/hinder som sneglene ikke kan passere, eventuelt å sette opp sneglegjerde rundt området du vil dyrke på.
 • Når du kjøper planter på hagesenter er det lurt å ta av jorda av planten da jorda ofte inneholder snegler.
 • Hvis du vil kvitte deg med snegler, må du passe på at de ikke har noen gjemmesteder. De liker seg under en planke, stein eller i et område med mange gjemmesteder.
 • Du kan plukke snegler jevnlig og legge ut ferramol, nematoder eller sette opp feller. Det er best å plukke snegler sent om kvelden/veldig tidlig om morgenen eller på våte dager.

Når plantene har blitt skadet

Det er mye fokus på at brunsnegler er den verste «mordersneglen». Det mange gjerne ikke er klar over, er at vanlige snegler som hagesnegl og nettkjølsnegl også kan ødelegge nyplanta bønner, salat og fløyelsblomst. Åkersnegl er også en kjent norsk snegl som gjør mye ugagn i hager, ifølge de to ekspertene.

- Men skaden blir sjelden like omfattende som av brunskogsnegl, sier Fløistad.

Når plantene først har blitt skadet av snegler, er det viktig å først fjerne sneglene, og lage barrierer mot nye angrep, understreker Fløistad.

- Mulige barrierer er kalk, kaffegrut, kald kaffe, bark, kobberbånd med mer, sier han.

Andersen forteller at snegler ofte bor langs rota på planter i bed, og ligger der og sover om dagen. Når kvelden kommer finner de vei opp langs stengelen og blir ført rett til matfatet.

- Hvis du skal redde en plante, tror jeg du må flytte den vekk til et bedre egnet område, eventuelt med ny jord i en potte, råder hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer