Brunsnegle-feller og tips

Slik tar du rotta på brunsneglene

Feller er populært - men noen mener du bare bør dele hagen med dem.

GENIALT: Disse geniale metodene fjerner brunsneglene fra hagen din. Video: Kristin Sørdal / Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brunsneglene begynte å våkne til liv i de varmere og snøfrie delene av landet allerede i midten av april - og når vi snart runder 1. juni vil de ha våknet i mange flere hager.

Brunsneglene er ganske ferske i Norge og hører ikke naturlig hjemme her - og ifølge eksperter vet vi dermed ikke så mye om hvor lenge den lever og hvordan værforhold påvirker bestanden - utover at de liker det varmt og fuktig.

- Vi vet egentlig forbausende lite om den til å være et dyr som er så i fokus, sier Petter Bøckman, universitetslektor i zoologi ved Naturhistorisk museum, til Dinside.

Men det vi vet, er at mange huseiere ikke liker å ha dem i hagen sin.

Ifølge en uhøytidelig spørreundersøkelse på Dinside, sier 47 prosent at de rydder hagen og plukker brunsnegler jevnlig. 24 prosent sier de fjerner en og annen som de kommer over og seks prosent sier de setter ut snegle-feller. Sju prosent sier de lar dem være.

Her er ekspertenes beste tips til hvordan du kan holde brunsneglene på avstand - eller hvordan du kan leve med dem:

#1: Rydd hagen

Det første budet for å begrense at store bestander med brunsnegler setter bo i hagen din, er å rydde.

- Disse sneglene trenger et sted når sola står på. Fjerner du skjulestedene, er ganske mye av jobben gjort. Så få vekk materialhaugen du har latt ligge - og å slå ned kratt og bli kvitt kvist og kvast, sier Bøckman.

Det er lurt å rydde hagen så tidlig du bare kan på våren - og å holde det ryddig gjennom sommeren.

- Rydd i kvist og lauv, luke ugras og alt det der. Når man er aktiv og rydder i hagen, øker sjansen for å finne snegler når de kommer fram om våren, har Erling Fløistad ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) tidligere uttalt til Dinside.

#2: Sjekk tidligere skjulesteder

Ifølge Fløistad, overvintrer sneglene ofte på samme sted. Så veit du hvor du fant egg i fjor, er det lurt å ta en sjekk på samme sted også i år.

Sannsynligheten er også stor for at du vil kunne ta mange snegler på samme sted dersom du finner dem tidlig i sesongen.

Finner du en liten snegle tidlig, er det ofte flere på samme sted, og ifølge Fløistad kan du da fort fjerne 20–30 stykk samtidig, med litt leting.

#3: Rydd omkringliggende områder

Sneglene veit jo ikke hvor tomten din begynner og slutter. Og du kan kanskje ikke gjøre noe med villniset hos naboen. Men det du kan gjøre noe med, er eventuelle skråninger eller grøftekanter som eiendommen din grenser til. Der kan det være lurt å holde det ryddig - for å begrense «boligfelt» for brunsneglene.

Bøckmann advarer mot lettvinte løsninger for å bli kvitt hageavfallet ved å tippe det ned over en skrent eller inn mot en bakke:

- Bor du i nærheten av en skrent og tipper hageavfallet der, har du skapt det perfekte sted for brunsneglene å overvintre, sier han, og oppfordrer til å tenke litt over hva du gjør med hageavfallet.

- Kanskje bør du heller levere det inn på en kommunal avfallsstasjon, råder han.

#4: Plant vekster brunsneglene ikke liker

Bøckmann anbefaler å plante planter som brunsneglene ikke liker.

- Du kan plante planter som de ikke liker. Det du ikke kan tygge, kan heller ikke brunsneglen tygge. Roser for eksempel, kan de ikke tygge. Brunsneglene har tenner på tunga, derfor er det begrenset hva de får i seg av vekster, forklarer han.

#5: Feller

Ulike feller, som «ølfeller», er noe som vi jevnlig kan se at folk poster i sosiale media, som gjør at du kan fange mange snegler med liten innsats.

Fløistad sier til Dinside at ølfeller fungerer, men hevder at luking og rydding fremdeles er det beste du kan gjøre:

- Ølfeller fungerer, men mere effektivt er det å finne ut hvilke skjulesteder sneglene bruker når de gjemmer seg om dagen i din enga hage. Enkle tiltak, som luking og rydding kan gjøre disse skjulestedene ubrukelige for sneglene, og redusere plagene i din hage, sier Fløistad.

Selv om det åpenbart fungerer, i form av å fange snegler, sier også Bøckmann at det ikke er sikkert at det er det lureste du gjør:

Han understreker at brunsneglebestanden ikke vil vokse inn i det uendelige. Han forklarer at når det blir mange nok av dem, vil det komme sykdommer og parasitter å bekjempe dem - og man vil slik få et normalt tetthetsnivå.

Han sammenlikner økningen av brunsneglene med fasene i en epidemi: Går du inn med virkemidlene for å bli kvitt problemet for tidlig, vil du bare utsette toppen.

- Det er en litt blandet velsignelse, du skyter deg selv litt i foten, sier han.

UGRESS: Løvetanna er et sikkert vårtegn, men det er ikke alltid den er like velkommen på plenen. Her er tre triks du kan bruke dersom du vil bli kvitt den! Musikk: Epidemic Sound. Klipp: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer

#6: Fortsett plukkingen gjennom sommeren

Fløistad sier til Dinside at du bør opprettholde jakten på skjulestedene også gjennom sommeren:

- En rusletur rundt i hagen om kvelden, når sola går ned, er den beste tiden for å bekjempe brunskogsneglene. Da finner du også lett ut hvor sneglene har gjemt seg om dagen. Dette er så steder der det er viktig å legge hageprosjektene videre ut over sesongen. Luke, grave, flytte på planter, stein og liknende. Alt som forstyrrer sneglenes skjulesteder bidrar til å redusere bestanden, forteller Fløistad.

#7: Del hagen

Bøckmann mener det fint kan gå an å dele hagen med sneglene:

- Det aller beste å gjøre er å ikke bekymre seg. Du er ute i hagen i sol og fint vær, mens brunsneglen liker seg når kaldt og fuktig vær.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer