Slik timer du boligsalget

Kjøpte du bolig på topp, og må du selge nå? Sjekk om du kan få igjen penger på skatten.

Du skal ha litt flaks, men planlegging og timing av boligsalget er avgjørende for om du kan få fradrag på skatten.  Foto: Colourbox.com
Du skal ha litt flaks, men planlegging og timing av boligsalget er avgjørende for om du kan få fradrag på skatten. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste vet at det gjelder ganske klare regler for når du må skatte av gevinst ved salg av bolig - men visste du at du i enkelte tilfeller kan trekke fra tapet, dersom du taper penger når du selger?

Satsen er den samme, altså 28 prosent.

Hvem får dekket tapet?

Dersom du selger boligen med tap, gjelder motsatte regler for beskatning av gevinst. Du må altså ha bodd i boligen mindre enn ett år, eventuelt mindre enn 12 måneder i løpet av de siste to årene.

- Ser du at du vil gå på et tap når du skal selge boligen, må du tenke motsatt enn om du tror du vil tjene på det, sier advokat og skattefaglig leder i Skattebetalerforeningen til DinSide.

Selger du boligen din med tap, kan du trekke fra dette beløpet på skatten, og slik at du får kompensert 28 prosent.

Les også: Selg aksjetapet

Kun faktisk tap

Ettårs-regelen

Selger du med tap, er det viktig at du har bodd i boligen mindre enn 12 måneder i løpet av de siste to årene for å få fradrag.

Selger du boligen din med gevinst, slipper du å skatte av denne dersom du har bodd i boligen mer enn 12 måneder i løpet av de to siste årene.


Det er også viktig å huske på at det kun er faktisk tap du får fradrag for. Som tap regnes da differansen mellom kjøpssum og salgssum. Om boligen din har blitt vurdert av takstmann, megler, marked eller vår unike boligtakstkalkulator til en skyhøy pris, er det dessverre kun en takst for papiret.

Det er likevel smart å følge med i markedet: Sjekk hvor mye boligen din er verdt

Har du leid ut boligen?

Dersom du ikke selv har bodd i boligen men leiet den ut, gjelder også motsatte regler av beskatning på inntekt av salg av bolig. Er det snakk om korttidsleie, bør du sørge for at du har leiet ut boligen mer enn 12 måneder de siste to årene. Dette altså for å innfri kravet over om at du har bodd i boligen din mindre enn ett år.

Selger du boligen med stort tap - eller gevinst - er det smart å time salget. Foto: colourbox.com
Selger du boligen med stort tap - eller gevinst - er det smart å time salget. Foto: colourbox.com Vis mer


Det motsatte gjelder altså for å slippe å skatte av gevinst: Da må du sørge for at du leier ut boligen i mindre enn 12 måneder de siste to årene.

- Gjelder dette kun dersom du har bodd et annet sted? Feks i forbindelse med studier?

- Man må faktisk ha bodd et annet sted, sier Nilsen.

- Hva om man har fortsatt å ha folkeregistrert adresse i boligen man eier, fordi det har vært snakk om korttidsleie?

- Det avgjørende er hvor du rent faktisk har bodd, med potteplantene dine, avslutter Nilsen.

Les også: Trangt boligmarked: Bør du selge eller leie ut boligen?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer