Slik unngår du at det dugger inne

Kondens på vinduene er sjelden et bra tegn. Men ikke sjekk bare i vinduskarmen.

FUKTIG: Dersom vinduet ditt ser slik ut bør du sjekke ventilasjonen eller om vinduet ditt lekker. Er det fuktig for lenge, risikerer du muggvekst. Foto: Silje Ulveseth
FUKTIG: Dersom vinduet ditt ser slik ut bør du sjekke ventilasjonen eller om vinduet ditt lekker. Er det fuktig for lenge, risikerer du muggvekst. Foto: Silje Ulveseth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang opplevd at det dugger på vinduet inne på soverommet, kjøkkenet eller badet? Kondens på vinduer betyr at luftfuktigheten inne er for høy i forhold til luftskiftet, ifølge inneklima.com

Det er mange faktorer som gjør at luftfuktigheten skyter til værs. Alt fra matlaging, dusjing, tøyvask, potteplanter, pust og svette gjør at det blir høy luftfuktighet.

Dårlige vinduer ødelegger husets isoleringsevne Er det på tide å skifte vinduer?

Sjekk ventilasjonen først

Dugg på innsiden av vinduet er sjelden noe å rope hurra for. Spesielt dersom det skjer i et rom som normalt skal være tørt. Når vi går inn i den kalde delen av året merker du om du virkelig har et problem.

– Det er som regel et tegn på for dårlig ventilasjon. Fuktigheten som blir produsert har ikke blitt fraktet ut. Kanskje vindusrutene i tillegg av en gammel type som isolerer for dårlig, sier Lars-Ivar Aarseth, seniorrådgiver i Sintef Byggforsk, til DinSide.

Så hva bør du gjøre dersom du ser at det dugger ofte på vinduet?

– Sjekk ventilasjonen. Kanskje du har stengt ventilene eller at det har samlet seg støv og skitt i ventilene. Eller kanskje du ikke har skiftet luftfilteret i ventilasjonsaggregatet på flere år? Hvis vinduet er gammelt og det lekker rundt det, er det også lurt å gjøre noe med det, forklarer Aarseth.

Dersom rutene og vinduskarmene er fuktige lenge, risikerer du å ende opp med skade både vinduet og inneklimaet.

Lei av å vaske vinduer? Her er vinduene som vasker seg selv

Sjekk bak sengen også

Les mer:

SINTEF Byggforsk har sammen med byggenæringen i mer enn 50 år gjort kunnskap tilgjengelig og anvendbar gjennom Byggforskserien, byggenæringens kvalitetsnorm. Byggforskserien angir dokumenterte løsninger som kan benyttes for å tilfredsstille funksjonskravene i Byggteknisk forskrift (TEK10) til plan- og bygningsloven. Denne brukes som dokumentasjon i byggesaken, som underlag for kontrollplaner og sjekklister, og til generell kompetanseutvikling.

Les også mer i boken "Bedre inneklima i boligen", som tar for seg mye man kan ordne selv, og litt om det man bør overlate til fagfolk.


– Dersom du har dugg på vinduet hele vinteren, kan det komme muggvekst. Det gjelder også dersom du har en seng som presser mot ytterveggen og det er dårlig ventilasjon. Da kan det lett oppstå kondens, forteller seniorrådgiveren.

Hans råd er å ha en liten luftspalte mellom senga og veggen, slik at du unngår denne kondensen og slipper å få en uhyggelig overraskelse neste gang du flytter på senga.

Dersom du vil unngå kondens, bør du holde romtemperaturen så konstant som mulig. Ifølge velux.no er du neppe plaget med kondens på vinduene hvis romtemperaturen er på 21 grader og fuktigheten ligger på 40 prosent i rommet. Men for å få dette til, må du altså ha god ventilasjon.

Ny vindusteknologi: Disse vinduene redder liv!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer