Slik unngår du at glassene sitter fast i hverandre

Stabletriks.

Det er ikke noe problem å stable glass, men vent til de er kalde, er rådet fra Marte Martinsson i Iittala. Foto: Elisabeth Dalseg
Det er ikke noe problem å stable glass, men vent til de er kalde, er rådet fra Marte Martinsson i Iittala. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enten du har skapet fullt av Ikea, designerglass eller arvegods: Det er viktig å stelle pent med de glassene du har. Problemet er bare at der man gjerne skulle gitt hvert eneste glass sin egen lille hylle, tilsier plassen i kjøkkenskapet ofte at man må stable.

Men når du så skal ta glassene ut igjen av skapet, hender det at de sitter fast, og det er sikkert ikke bare denne journalisten som har opplevd at det har gått skår i glassene, eller at de har sprukket, når man skal prøve å ta dem fra hverandre.

Elefant i glasshus? Se glassene som tåler en fest. Knuser du dem, får du nye.

Vent til glassene er kalde

Ønsker du å stable glassene oppå hverandre, bør du vente til de er avkjølt. Foto: Colourbox.com
Ønsker du å stable glassene oppå hverandre, bør du vente til de er avkjølt. Foto: Colourbox.com Vis mer


Dette er heldigvis lett å unngå, skal vi tro Marte Martinsson, markedssjef for den finske glass- og serviseprodusenten Iittala i Norge. Uten at du trenger å slutte å stable dem.

– Det er mange som tar glassene rett ut fra oppvaskmaskinen og stabler dem i skapet, sier Martinsson til DinSide. – Når glassene tørker og avkjøles helt, trekker luften seg sammen, og man kan ofte oppleve at glassene er vanskelige å ta fra hverandre.

For å unngå at glassene sitter fast i hverandre bør du la glassene avkjøle seg helt før du setter dem på plass. Brenner du i fingrene etter å ta ut av oppvaskmaskinen og fylle den opp igjen med nye skitne kopper og kar, kan du sette glassene på benken så lenge.

- Pris og utseende har ikke noe å si, sier Georg Riedel. Her er hans tips til deg som skal kjøpe nye vinglass

Pass på oppvaskmaskinen

Martinsson kan i tillegg by på et par andre vasketips for deg som ønsker å behandle glassene dine best mulig.

– Bruk glassvaskeprogram, om oppvaskmaskinen har det, sier Martinsson.

Standard temperatur for slike programmer er 55 grader, så dersom din maskin stilles inn etter grader, er dette grensen du bør forholde deg til.

– Dette er spesielt viktig om du er en av dem som alltid setter inn fire ting til, selv om maskinen egentlig er proppfull. Husk at glass kan sprekke.

I tillegg råder Martinsson til at du velger et vaskemiddel som er anbefalt til vask av glass.

Lei av hvite flekker på glassene? Bruk oppvaskpulver, ikke tabletter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer