Juletre som drysser

Slik unngår du at treet drysser

Unngå dryssende juletre? Disse tipsene bør du få med deg!

Publisert
Sist oppdatert

Følelsen av å endelig ha satt opp juletreet i stua er helt spesiell: julestemningen kommer umiddelbart - ikke bare fordi treet er pynta med glitter og lys, men også fordi det lukter jul.

Vi ønsker at treet skal holde seg fint gjennom hele høytida, og da er det kjedelig om det først begynner å drysse. Men det finnes flere, enkle triks du kan benytte deg av for å unngå nettopp dette.

Vi har tidigere fortalt om interiørdesigneren Sigurd Storms anbefaling om å gi juletreet sitronbrus, champagne eller musserende vin (som ekspertene kanskje ikke er helt enige i …).

Her får du ekspertenes beste råd.

Oppbevares kjølig

Når du er på leting etter et juletre av god kvalitet, bør du først sjekke at det er så nyhugget som mulig. Så lønner det seg å kjøpe juletreet noen dager før du skal ta det inn i huset, ifølge Johan Orre, kategorisjef for uteplanter hos Plantasjen.

- Hvis juletreet skal plasseres innendørs vil varmen påvirke kvaliteten på treet. Start derfor med å fjerne nettet rundt treet slik at greinene får rette seg ut, før du plasserer treet i en kjøligere bod, garasje eller et annet skjermet område nær en husvegg på balkongen eller uteplassen, sier Orre til Dinside.

Slik får treet akklimatisert seg før du tar det inn i romtemperatur.

Vedlikehold av juletre

  • La juletreet stå ute i kjølig vær inntil du skal bruke det. Ute er holdbarheten best.
  • Ta juletreet inn et døgn før pynting, til en gradvis akklimatisering, i en kjølig gang/garasje så det får tine gradvis opp, og ta av nettingstrømpen.
  • Enkelte kan reagere litt på juletreet, da er det et godt råd å spyle treet. Ofte er det pollenstøv på treet som utløser reaksjonen.
  • Du kan sage av litt nederst på treet så du får en ny frisk snittflate, for å sikre at vannet trekkes optimalt opp.
  • Vann juletreet ofte. Går det tomt for vann, vil snittflaten nederst på treet tørke, og treet vil ha en tendens til å ikke trekke opp mer vann i ettertid. Da vil treet begynne å drysse.
  • Velg en raus juletrefot hvor det er plass til godt med vann.
  • Trær som ikke drysser like lett er edelgran eller normannsgran. Nålene sitter bedre fast på disse variantene.

Tips fra Kari Brekke, innkjøper hos Mester Grønn.

Rikelig med vann

- Før du setter ned treet i juletrefot, bør du snitte treet på nytt noen centimeter opp langs stammen, Hvis du ikke snitter treet på nytt, vil ikke treet kunne drikke nok vann, og da vil treet begynne å drysse, og dermed tørke raskere ut, opplyser Orre videre.

JUL: I forbindelse med jul, kommer flere juleblomster på markedet, men noen av dem kan faktisk være giftige. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer

Hvis stammen er litt for tykk til at treet kan stå støtt i juletrefoten, kan du hogge av litt på sidene, tipser han.

Så kommer det aller viktigste: Vann juletreet ofte.

- I starten drikker treet mye vann, så fyll på med vann hver dag slik at det ikke stivner til. Pass på at det alltid er vann i juletrefoten, understreker Orre.

Eksperten anbefaler også at du tilsetter blomsternæring i vannet, og du kan også dusje juletreet med vann på en sprayflaske av og til.

- Husk at juletreet er følsomt for tørr inneluft, derfor bør det ikke plasseres nært varmekilder, for eksempel panelovn og liknende, sier Orre videre.

Hodepinetabletter til juletreet

Det finnes tusenvis av kjerringråd om så mangt, også for vedlikehold av juletre. Ett av disse har Jesper Carl Corfitzen, hageekspert hos TV2 Go’Morgen Danmark, troen på.

Sukker til julebuketten

Corfitzen har også et ekstratips om hvordan julebuketten kan holdes frisk: sukker.

- Sett buketten på et kjølig sted om natten, rundt 11-12 grader. Bytt vann daglig, og i stedet for å tilsette hodepinetabletter, kan du tilsette en liten teskje med sukker i en liter vann. Da vil blomstene holde seg friske og fine lengre, sier han.

Det handler rett og slett om å gi hodepinetabletter til juletreet.

Ja du leste riktig.

Å knuse en til to hodepinetabletter i vannet du gir til juletreet skal hjelpe treet til å holde lengre på barnålene, ifølge eksperten.

Det er dog ikke likegyldig hvilke hodepinetabletter du bruker.

- Det må være tabletter som inneholder den kjemiske acetylsalisylsyren. Den finner du blant annet i tabletter som Dispiril, Aspirin og Globoid, sier Corfitzen til Dinside.

Stoffet skal ifølge eksperten hjelpe juletreet med å suge opp vann over lang tid.

RASKT OG ENKELT: Jon Georg Dale viser deg 4 tips til juletreet! Video: Landbruks- og matdepartementet Vis mer

Eksperten understreker at det er juletre av sorten Rødgran, Omorika eller Blågran som vil dra mest nytte av hodepinetabletter.

FRODIG: Mye vann og tilsatt næring i vannet, er to av nøkkelingrediensene for å holde juletreet frodig og grønt gjennom julen. Foto: Mester Grønn.
FRODIG: Mye vann og tilsatt næring i vannet, er to av nøkkelingrediensene for å holde juletreet frodig og grønt gjennom julen. Foto: Mester Grønn. Vis mer

- Men hodepinetabletter med acetylsalisylsyre hjelper også på vanlige blomsterbuketter slik at de holder seg friske lenger innendørs i varmen, sier Corfitzen videre.

De små posene med blomsternæring som du ofte får med når du kjøper blomster, vil ha samme virkning.

Johan Orre er kjent med kjerringrådet, men hvorvidt det fungerer, mener han avhenger mest av om du tror på det eller ikke.

- Jeg vil først og fremst anbefale vanlig blomsternæring til juletre og blomster siden den inneholder god næring og bakteriedrepende midler, kommenterer han.

JULETRE: Sigurd Storm mener man kan vanne juletreet med sitronbrus, champagne eller musserende vin. Dette svarer ekspertene. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Alternativt juletre

Skal du gjøre det litt enklere for deg selv, og du ikke bryr deg om «julelukten» fra treet, er kunstig juletre et alternativ. I løpet av de siste åra, har denne trenden økt, spesielt siden flere typer ser helt ekte ut, ifølge Orre.

SEDERTRE: Et alternativt juletre. Foto: Mester Grønn.
SEDERTRE: Et alternativt juletre. Foto: Mester Grønn. Vis mer

Men Corfitzen er slett ikke fan av plasttrær.

- Ikke bruk plasttrær i troen på at de er bedre for klimaregnskapet - det er en illusjon. Plastproduksjon bruker mye CO₂, med mindre plasten resirkuleres. Levende trær er derfor best for å absorbere CO₂, understreker han.

Som en god nyhet til Corfitzen, kan Orre opplyse at trenden med at flere velger vanlig rødgran er økende.

Kari Brekke, innkjøper hos Mester Grønn, mener at det som blir ansett som juletre i dag er så mye mer enn det var før:

- Mange har mindre plass inne, bor i 5. etasje eller har ikke så stor bil, og synes derfor at det er litt tungt og traust å dra et helt tre i hus. Vi har sett at interessen for andre typer vintergrønt i potte har vært sterkt økende de siste åra, sier Brekke til Dinside.

MINI-TRE: Et smart valg for dem som har mindre plass i hjemmet, mener Kari Brekke. Foto: Mester Grønn.
MINI-TRE: Et smart valg for dem som har mindre plass i hjemmet, mener Kari Brekke. Foto: Mester Grønn. Vis mer

Hun nevner eksempler som et slankt og minimalistisk Sedertre, eller Picea Silver Crest med sitt spesielle grålige bar, til lubne «Disney-trær» i alle størrelser og varianter.

- Disse gir samme fine duft av granbar og natur i stua, og kler en lyslenke. Rotsystemet er jo intakt i en potte med jord, og det gjør treet mye mer robust enn et juletre. Mange velger også disse i tillegg til det tradisjonelle juletreet, avslutter Brekke.

Denne saken er blitt publisert på Dinside.no ved en tidligere anledning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer