Slik unngår du cellulitter på boligen

Appelsinhud er ikke pent. Heldigvis er det mye lettere å unngå på huset enn på lårene.

Bruk en malingspensel for å stryke ut malingen før den lukker seg på overflaten. Her er plankene i utgangspunktet ru, men du vil se det spesielt godt på glattere panel, og på glattere planker, som for eksempel dører.  Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Bruk en malingspensel for å stryke ut malingen før den lukker seg på overflaten. Her er plankene i utgangspunktet ru, men du vil se det spesielt godt på glattere panel, og på glattere planker, som for eksempel dører. Foto: Kristian Owren / Ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ny maling og nye produkter gjør det stadig kjappere og enklere å male. Skal du male boligen i sommer, er sjansen stor for at du griper til den største og beste penselen du finner. Det er ikke sikkert at lønner seg.

– Den raskeste måten du maler husveggen på, er å bruke en rull, sier malermester Erik Bryng i Jotun til DinSide.

Vi har testet elektrisk malingsprøyte

– Til fasader brukes en utendørsrull som er tilpasset bredden på kledningen. Sett rullen på forlengerskaft, så øker du rekkevidden og slipper å bøye deg for å dyppe rullen, sier Bryng.  Foto: Kristian Owren / Ifi.no
– Til fasader brukes en utendørsrull som er tilpasset bredden på kledningen. Sett rullen på forlengerskaft, så øker du rekkevidden og slipper å bøye deg for å dyppe rullen, sier Bryng. Foto: Kristian Owren / Ifi.no Vis mer


Men rull er ikke nok. For dersom du bare bruker rull, blir resultatet at plankene ser ut som knudrete appelsinskall når malingen har tørket. En overflate som minner om appelsinhud, eller cellulitter om du vil, ifølge Chera Westman i Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi.no).

– Du bør derfor bruke en fordriver, en tynn og bred pensel, og stryke ut malingen mens den fortsatt er åpen, sier Westman til DinSide.

Dette sørger for en så glatt overflate som mulig. Fremgangsmåten er den samme som når du maler innendørs med den nye miljømalingen.

Slik gjør du:


Det er viktig å starte fra riktig side av veggen: Sjekk hvilken side du bør starte på.

Ikke vent for lenge

Hvor fort du bør jobbe, det vil si, hvor mye tid du har på deg på å stryke ut malingen, vil variere fra type til type - og i forhold til været. Som tommelfingerregel er en alkydbasert maling åpen i cirka ti minutter, slik at du har god tid til å stryke ut ujevnheter. Akrylbaserte vanntynnede malinger tørker mye raskere, og må strykes ut umiddelbart.

Bruker du forlengerskaft vil du kunne nå over en større overflate på kortere tid, så Bryng anbefaler dette spesielt om du bruker vanntynnet akrylmaling.

Nytt strøk? Det er ikke sikkert du trenger male hele huset

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer