Kutte chili

Slik unngår du «chili-fingre»

Vi kommer ikke til å kutte chili på gamlemåten igjen!

KUTTE CHILI: Legg fra deg kniven og bruk et rivjern i stedet! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

For mange av oss er chili en viktig ingrediens for at maten skal nå nye smakshøyder, men et kjent problem når vi kutter opp grønnsaken, er såkalte «chili-fingre» - altså at rester av den sterke saften fra chilien setter seg på fingrene.

Da er det ikke akkurat behagelig å ta av seg kontaktlinser etterpå!

Men, du kan faktisk kutte chili uten å risikere dette. Her får du et genialt tips!

Frys chilien

Du kan bruke engangshansker når du kutter chili, men ikke alle har dette liggende hjemme. Så hva gjør du da for å slippe unna chili-fingre?

Anette Fjelleng Hansen, matfaglig rådgiver hos Matprat, har tipset som alle burde prøve:

- Chili er en grønnsak som raskt blir dårlig og må kastes, men du kan faktisk fryse chilien når den er frisk. Da kan chilien enkelt rives på et rivjern rett fra fryseren – enten om du skal bruke den i guacamole, gryterett eller annet. Bonusen er at du dermed slipper chili-fingre, forteller Hansen.

Mildere chili

Hvis du ønsker å bruke chili i maten, men vil ha en litt mildere smak, hjelper det å fjerne steinene i chilien før du tilsetter grønnsaken i maten.

Her har matblogger på Detgladekjøkken.no, Rolf Anders Vollan, et godt tips:

- Før du bruker chilien i maten, rull chilien i hendene først. Kutt av tuppen, og rist ut steinene som nå er løse, sier Vollan.

Effektive kjøkkentriks

For øvrig har den matglade bloggeren mange andre effektive og morsomme tips som han benytter seg av på kjøkkenet.

Her deler han noen av dem:

  • Fjerne innmaten på paprikaen: Del paprikaen på tvers to tredjedeler opp fra bunnen. Trykk inn området rundt stilken med tommelen, og vipps så har du tatt ut hele kjernen. Dette fungerer, derimot, ikke på spisspaprika.
  • Skrell mango ved hjelp av et kjøkkenglass: Skjær ned på hver side av steinen inni (langs bredsidene), slik at du har to halvdeler av mangoen. Sett kanten av mangoen mot et kjøkkenglass, og press det ned slik at skallet skilles fra kjøttet. Dette fungerer best på modne mangoer og ikke alt for tykke glass.
  • Skrelle og kutte mange grønnsaker: Sett fram en liten skål som du har skrellet i underveis. Dette sparer tid og er veldig praktisk
  • Eggedeler kan fungere utmerket til mye: For eksempel å dele opp myk frukt og myke grønnsaker, som sjampinjong, avokado eller sopp.

Hansen i MatPrat kan også avsløre et annet triks som hjelper deg å kaste mindre mat:

- Begynner brokkolien å bli litt vissen og gul i «luggen»? Bruk en ostehøvel til å fjerne det guleste, så er den nesten like fin igjen, sier hun.

Viktigste kjøkkenredskap

Det er vel og bra med smarte, alternative triks som gjør det kjappere og mer morsomt å lage mat i hverdagen, men gode kjøkkenredskaper er kanskje det viktigste av alt.

Vollan er ikke i tvil om hva han synes er det absolutt viktigste redskapet å ha på kjøkkenet: En god kokkekniv.

- Lager jeg mat hos andre, er det fort på kniv-fronten at savnet er størst. Kokker og kar, fjøler og redskap - her greier man seg alltids fint med det man har til rådighet, men er kjøkkenet utstyrt med en sløv og dårlig kniv, blir det ikke helt det samme, vedgår Vollan.

Han understreker at kniven ikke nødvendigvis må være kjempedyr for å fungere bra, men den må være skarp og hvile godt i hånden.

- Dette øker gleden av å lage mat. Og har du en virkelig god kniv, så anbefaler jeg å vaske den for hånd, med Zalo og varmt vann, sier matbloggeren.

MAT: Ferdig skivet, hakket, revet, kokt eller pisket kan være både smart og kjekt i noen tilfeller - men det koster å ikke gjøre jobben selv. Video: Kristin Sørdal. Vis mer

Ellers skal du heller ikke kimse av en god gammeldags tresleiv, mener Vollan.

- Denne kan brukes både til å røre i supper, gryter og i panna.

Av mer avanserte redskaper innrømmer Vollan at stavmikseren har blitt et veldig mye brukt redskap på kjøkkenet, og brukes mange ganger i uken.

- Du greier seg alltids uten stavmikser, men hos meg ble den dypt savnet da den forrige gikk i stykker, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer