Test av Kreg K5

Slik unngår du et av de store problemene med trevirke

Glimrende til å sammenføye tre i vinkel, eller for eksempel når du skal reparere skuffer og hyller.

UNNGÅ ENDEVEDEN: Å skru eller spikre i endreved, er ofte en dårlig løsning. Med dette settet kan du sammenføye tre i vinkel med mye bedre holdbarhet, ved å bore lommehull på skrå. Her er vi klare til å skru stykkene sammen. Foto: Brynjulf Blix
UNNGÅ ENDEVEDEN: Å skru eller spikre i endreved, er ofte en dårlig løsning. Med dette settet kan du sammenføye tre i vinkel med mye bedre holdbarhet, ved å bore lommehull på skrå. Her er vi klare til å skru stykkene sammen. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert

Tre er et utmerket materiale på mange måter. Det er lett tilgjengelig, kommer i mange varianter og er lett å bearbeide med de fleste typer verktøy.

Det er imidlertid én ting som skaper problemer, og det er selve grunnstrukturen, at fibrene i treverket går i én retning.

Så lenge man jobber på tvers av fibrene fungerer de fleste festemidler godt, enten vi snakker om spiker, skruer eller lim. Men skrur eller spikrer vi mellom fibrene på langs, i endeveden, får vi problemer med dårlig feste.

Vi har tidligere skrevet en artikkel om forskjellige løsninger for sammenføying av tre i vinkel. Den finner du her. En av løsningene vi beskrev var å bruke skruer i skråborete hull, slik at man unngikk endeveden med skruene. Dette kalles «lommehull» og fungerer best ved bruk av en spesiell jigg, egne bor og ditto skruer.

Det finnes løsninger fra flere produsenter, med mer eller mindre avanserte løsninger og kvaliteter. Verktøyprodusenten Kreg lager flere forskjellige varianter, og vi har anskaffet en løsning med tilbehør, som lar oss sammenføye alt fra grove materialer til ganske tynne bord på en enkel måte. Vi har testet dette på flere prosjekter, her er våre erfaringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer