Ull klør

Slik unngår du kløende ulltøy

Det er ikke uvanlig å høre at ull klør. Men hvorfor gjør det egentlig det? Og hvordan kan man unngå kløen?

KLØENDE KLÆR: Vi har pratet med ekspertene om hvorfor noe ull kan klø. Foto: FamStudio / Shutterstock / NTB
KLØENDE KLÆR: Vi har pratet med ekspertene om hvorfor noe ull kan klø. Foto: FamStudio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ullgensere som klør er ikke veldig deilig om vinteren.

Men hvorfor klør de? Og er det noe man kan gjøre for å dempe dette?

- De fleste oppfatter tynnere fiber som mindre «kløende». Tykkelsen måles i my, sier Ingun Grimstad Klepp, tekstilekspert ved SIFO.

Klepp forteller at dette er en subjektiv følelse.

- På meg klør merkelapper, som jo er polyester, og ikke ull. Og da er det jo å klippe av dem, forteller hun.

Avhenger av ulltype og strikkemetode

Ifølge Bettina Johnsen, kommunikasjonssjef i Pierre Robert, avhenger det av ull-typen og hvilke strikkemetode som er brukt, for eksempel at det kan være forskjell på en glattstrikket genser og en ribbestrikket genser.

- Det er tykkelsen på ullfiberen som avgjør hvor mykt det oppleves og om det klør eller ikke, forteller hun til DinSide.

Johnsen forklarer at også flere steder på kroppen kan reagere ulikt på ull.

- Hvor mye ull klør er også avhengig individuell sensitivitet og hvor på kroppen ullplagget skal brukes, og de fleste har en høyere toleranse for kløe på føttene enn for eksempel rundt halsen. Mange av våre sokker, eller plagg ment som lag to, kan derfor være laget i en ullblanding med tykkere ull enn 19,5 micron, sier hun.

«Kløgrense»

Hun forklarer at det nemlig finnes en «kløgrense» for ull. Ifølge eksperten så er denne grensen definert rundt 27 micron eller høyere.

- Standard norsk ull har en tykkelse på rundt 28 micron og oppover. Dette gjør den slitesterk, men norsk ull kan klø hvis den brukes rett på kroppen.

FORLENG LEVETIDEN: En overmadrass byttes kanskje oftere enn sengen selv, men vet du hvordan du kan forlenge levetiden? Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Hun forteller at ullundertøy derfor vanligvis lages av merinoull med lavere micron eller finere fibre.

- Vårt ullundertøy er laget av «fin merinoull» på 19,5 micron. Dette er langt under kløgrensen på 27 og føles mykt og «kløfritt» mot huden. «Ultra-fin merino» har en tykkelse på 14,5 micron eller mindre og oppleves ekstra mykt, men å oppnå dette kan innebære flere problematiske prosesser som blant annet ikke lever opp til våre krav til dyrevelferd, sier Johansen til DinSide.

Tøymykner-trikset

Malin Skaar, seniorsjef for kundeservice i Orkla forteller at du kan bruke noe du mest sannsynlig har liggende på vaskerommet allerede.

- Et godt tips her er å bruke tøymykner, da kan man oppleve at genseren ikke klør like mye. Tøymykneren bidrar til å smøre fiberhårene.

Ifølge Blenda er ikke tøymyknere uegnet for ull, selv om de oftest brukes på bomull.

- Tvert imot kan det faktisk være mye positivt som kan komme ut av å bruke det på ull. Blant annet kan plaggene føles mykere mot huden og det bidrar til å beskytte ullfibrene, skriver de på sine hjemmesider.

Unngå ved eksem

Ifølge LHL Astma & Allergi bør man være varsom med ull inntil huden dersom man sliter med atopisk eksem eller tørr hud.

- Mange syns ull klør og vil av den grunn ikke har ull innerst. Ull trekker fuktighet ut av huden og vil etterlate huden tørrere enn i utgangspunktet. Har man tørr eller atopisk hud er det ugunstig, skriver de på sine nettsider.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer