Slik unngår du krøll med rørleggeren

45 prosent av oss får en rørlegger på besøk i år. Slik finner du en skikkelig en.

Du bør sjekke hvem du slipper løs på rørene dine.  Foto: Colourbox.com
Du bør sjekke hvem du slipper løs på rørene dine. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesten halvparten av oss vil trenge rørleggerhjelp i år, ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av markedsanalyseinstituttet YouGov på vegne av Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) og Skikkeligrørlegger.no. Og ifølge en undersøkelse av Norstat på vegne av Finn oppdrag i februar i år, planlegger rundt en fjerdedel av de spurte å utbedre baderommet i 2012.

Visste du at du er ansvarlig for å velge en rørlegger som er kvalifisert for jobben?

Les også: Dette bør du vite om du planlegger å pusse opp badet selv

Rot etter regelendring

Som om oppussing av baderommet kan være slitsomt nok, har det de siste årene vært både innskjerpinger og oppmykninger av reglene. Det utviklet seg også til å bli en papirmølle av gigantiske dimensjoner. Til slutt gjorde regjeringen helomvending, og fra 1. januar i år ble det igjen enklere å bygge om våtrom.

Det positive er at du slipper alt papirarbeidet og dyre søknadsgebyrer. Men det er verdt å få med seg at du mister en kontrollinstans i forhold til hvem du slipper løs på rørene dine. For vannskader er ikke noe som bare skjer de ekstra uheldige. Tall fra Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO) viser at det i fjor ble meldt inn hele 66.000 vannskader i private boliger, og forsikringsselskapene utbetalte nesten 2,4 milliarder kroner til å utbedre vannskader i private boliger og fritidsboliger. I snitt skjer det en vannskade omtrent hver syvende minutt.

Ifølge Tor Backe, administrerende direktør i NRL, er det ekstra viktig for oppdragsgiver å sørge for at rørleggeren som benyttes er kvalifisert for jobben.

– For VVS-bransjen medfører dette en stor informasjonsoppgave. Vi må veilede forbruker i valg av rørlegger, og skape enda større bevissthet rundt verdien av god dokumentasjon på at arbeidet er utført av kvalifisert arbeidskraft og i henhold til gjeldende regelverk, sier han.

Velger hvitt

Sjekk og dobbeltsjekk. Be om skriftlig pristilbud, og kontrakt, før arbeidet starter.  Foto: Colourbox.com
Sjekk og dobbeltsjekk. Be om skriftlig pristilbud, og kontrakt, før arbeidet starter. Foto: Colourbox.com Vis mer

Undersøkelsen viser at 45 prosent av oss i løpet av året vil ha behov for en rørlegger. Samme undersøkelse viser at hele 90 prosent ønsker å benytte seg av faglært arbeidskraft.

– Det er veldig bra at de fleste av oss ønsker at rørleggerarbeidet utføres i henhold til gjeldende regler og normer. Samtidig viser undersøkelsen at 81 prosent ønsker å betale minst mulig. Det er naturlig at pris vektlegges. Det er derfor viktig at vi som bransje bebuder merverdien i faglært arbeidskraft og trygge produkter. Da dreier fokuset fra lavest pris til riktig pris, sier Tor Backe.

Får du en vannskade, bør du handle raskt: Etter tre til fem dager kan det være for sent.

Anbefaler én leverandør

Ben Schreier i Nore VVS, sier han er glad for at de fleste av oss ser verdien av å benytte fagfolk når de skal ha utført arbeid i hjemme sine.

– Å bygge våtrom etter gjeldende regelverk stiller strenge krav til den som utfører oppdraget. Det er viktig å huske på at endringene i regelverket innebærer at du som oppdragsgiver har det endelige ansvaret. Det kan derfor være lurt å benytte en godkjent leverandør for alt arbeid som skal gjøres i forbindelse med oppussingen, fremfor å fordele arbeidet på flere aktører. På den måten har du kontroll på hele prosessen, og én leverandør å forholde deg til ved eventuelt mangelfullt arbeid, mener han.

Les mer og se video: Slik setter du ut rørleggerarbeid på anbud.

Slik finner du en god rørlegger

Det er mange rørleggere å velge mellom, og står vannspruten på en søndag, er det fristende å ringe første og beste. Har du litt bedre tid på deg, anbefaler NRL at du sjekker følgende før du bestemmer deg for hvem som skal få jobben med å fikse rørene dine:

Det er ikke bare prisen du bør sjekke når du skal hyre rørlegger: Slik sjekker du opp håndverkeren

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer