Slik varer kjøleskapet lenger

Jo varmere det er på kjøkkenet, jo hardere må kjøleskapet jobbe.

Bestem deg for hva du har lyst på før du åpner kjøleskapsdøren, så unngår du at unødig mye varme slipper inn. Foto: Colourbox
Bestem deg for hva du har lyst på før du åpner kjøleskapsdøren, så unngår du at unødig mye varme slipper inn. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glem det meste av det du har hørt om at nordmenn handler etter merkenavn og design. En ny undersøkelse knuser myten om trendhysteri på kjøkkenet.

Når vi skal kjøpe nytt til kjøkkenet er det enten fordi det gamle er ødelagt, ikke fordi vi vil ha sprekere design eller flere tekniske finesser. Dette ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Elkjøp.

Spiser, sover og sosialiserer: Se hva vi egentlig gjør på kjøkkenet

Hele 84 prosent av respondentene oppga at den viktigste grunnen for å kjøpe nye hvitevarer at det gamle har gått i stykker. Bare to av hundre byttet ut hvitevarene på grunn av designet, mens bare én av hundre ønsket flere eller nye tekniske finesser.

Forleng kjøleskapets levetid

Salget av hvitevarer for kjøling øker gjerne i sommermånedene. Dette fordi motoren må jobbe mer når temperaturen går opp, og fordi vi åpner og lukker oftere fordi vi bruker mer kalde varer.

Åshild Indresøvde i Elkjøp.
Åshild Indresøvde i Elkjøp. Vis mer


- En annen grunn er nok at mange bruker ferien til å pusse opp hjemme, og ruste opp hytten, sier Åshild Indresøvde, informasjonssjef i Elkjøp til DinSide.

Sprengfyring når den første kulden setter inn kan imidlertid være minst like ille som sommervarmen. Og i tillegg til at du varmer opp boligen, bidrar hvitevarer eller elektrisk kjøkkenutstyr som komfyr, stekeovn, vannkoker, kaffetrakter eller brødrister til at kjøkkenet blir enda varmere enn resten av boligen.

Ønsker du å forlenge kjøleskapet eller fryserens levetid er det heldigvis helt enkle tiltak som skal til.

- Det viktigste er å tørke støv av kondensatoren. Da jobber motoren lettere, og belastningen på kompressoren blir mindre, sier Mikkel Alme, salgssjef for hvitevarer i Elkjøp til DinSide. - Bruk støvsugeren, og få støvet bort.

Har du separat temperaturstyring for kjøkkenet, bør du også stille denne inn et par grader lavere enn i resten av boligen.

Bevisst bruk

Han legger til at man kanskje bør tenke seg litt om når man åpner og lukker skapene, og passe på at døren ikke blir stående åpen. Man bør også sørge for at kjøleskap og frys ikke er iset til, og avrime jevnlig, dersom man ikke har et kjøleskap der dette skjer automatisk.

I tillegg til at det er smart å støvsuge selve kjøleskapet, har det jevnlige renholdet av kjøkkenet litt å si. Sørger du for at det er rent og støvfritt, vil det også være mindre støv som virvles opp, og kan havne i kjøleskapsmotoren.

QUIZ: Hvor rent er kjøkkenet ditt?

Hva gjør man med innebyggete kjøleskap?

- I utgangspunktet er dette en liten ufordring, fordi de står inne i skap, sier Alme. - Men nettopp fordi de står inne i skap er problemet mindre, fordi de ikke er like utsatt for støv.

Han legger til at selv om markedet for innebygde hvitevarer er i vekst, er det fortsatt kun en av ti som har innebygde kjøleskap.

Pris- og kvalitetsbevisste

Dersom kjøleskapet først går i stykker, bryr vi oss også heller lite om hvordan våre nye hvitevarer ser ut når vi skal kjøpe nytt, eller hvilket merke vi kjøper. Fornuftige som vi er, er det kvalitet og pris som er avgjørende for valget vi tar. Dessuten er det ikke så viktig hvordan innbyggingsvarer ser ut.

- Utseende og finesser er fortsatt viktig, men disse to kriteriene er underordnet. Hvitevarer er noe helt annet i dag enn for få år siden, sier Åshild Indresøvde, informasjonssjef i Elkjøp til DinSide. - Det er møbler i kjøkkenet. Langt flere enn før er opptatt av design og den totale kjøkkenløsningen. Vi vil ha store kjøleskap og hvitevarer som kan bygges inn.

Sett farge på hvitevarene

Kjøkkenduppeditter

Nordmenn er nok hakket mer opptatt av både merke og design når det gjelder mindre og rimeligere hvitevarer, duppeditter og redskap vi bruker i matlagingen. Disse står fremme til allmen beskuelse og beundring i en tid, men ender til slutt sin kulinariske skjebne som skapfyll.

Se hva DinSides lesere kåret til Norges verste kjøkkenskapfyll og hva de ikke klarer seg uten på kjøkkenet.

Deler av artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide. Artikkelen ble sist redigert i oktober 09

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer