Slik varer stearinlysene lenger

Det er ikke bare lysene du velger. Det er hvordan du bruker dem.

Setter du lysene oppå en varm radiator vil de brenne fortere ned, og sjansen er større enn vanlig for at de vil renne. Lysestakene på bildet er fra norske Wik og Walsøe Foto: Elisabeth Dalseg
Setter du lysene oppå en varm radiator vil de brenne fortere ned, og sjansen er større enn vanlig for at de vil renne. Lysestakene på bildet er fra norske Wik og Walsøe Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I hovedsak er det to ting du bør ha kontroll på når du tenner stearinlys: Temperatur og trekk. Er disse forholdene optimale, vil lysene brenne lengst mulig og du unngår at de brenner uten å dryppe.

Vi har selvfølgelig også et par triks på lur, slik at dine lys vil brenne lengst mulig og du unngår at de drypper på bordet.

Ulykken ute? Slik blir du kvitt flekkene når du har sølt stearin på duken - eller på det snirklete bordbeinet.

Hold temperaturen:

Legger du stearinlys i fryseren vil de brenne lenger, og ikke dryppe like mye. Foto: Elisabeth Dalseg
Legger du stearinlys i fryseren vil de brenne lenger, og ikke dryppe like mye. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Legg stearinlysene i fryseren: Vi kan kanskje ikke kalle det et gammelt kjerringråd, men mer et gammelt oldfrue- eller husholderskeråd: Legger du stearinlysene i fryseren (eller utendørs om det er minusgrader) minst en halvtimes tid før de skal brenne, vil de ikke renne like lett.

Noen ganger vil dette gjøre at det er hakket vanskeligere å tenne på, men det er absolutt ikke umulig. Men du bør regne med at du må bruke et par sekunder mer på å tenne hvert lys.

Ikke sett stearinlysene på varme flater: Setter du stearinlysene på peishyllen eller oppå en radiator, vil de brenne langt fortere. Sjansen er også større for at lysene vil renne, både fordi de smelter fortere enn normalt, og fordi det gjerne er litt trekk - eller luftstrømmer mellom områder med ulik temperatur. Som for eksempel en varm peis og resten av rommet.

Hold avstand: Varme påvirker hvor fort og hvordan stearinlysene brenner, også når varmen kommer fra andre retninger enn nedenfra. De fleste stearinlys kommer med en anbefaling på pakken. Generelt er anbefalingen at stearinlys ikke bør stå tettere enn fem centimeter.

Er lyset ditt kledd med metallfolie bør du være ekstra forsiktig.

Les mer: Husk på avstand mellom stearinlysene

Pass på trekk

Det er større sjanse for at lysene vil renne om de står i trekk. Har du åpne dører, vinduer eller vinduer som trekker, vil du kunne se det på stearinlysene. Det er ikke uten grunn at man anbefaler bruk av stearinlys for å se om du trenger å etterisolere vinduer med tetningslister.

Er det ikke mulig eller ønskelig å gjøre noe med trekken, kan du sette lysene i glassbeholdere/lykter. Slike finnes det mange av på markedet, både beregnet for innendørs og utendørs bruk.

Les også: Slik ser du hvor det trekker

Gå for stearin

Glem heller ikke å klippe veken underveis. Blir den for lang, vil lyset brenne med flakkende flamme, og du får sotflekker i tak eller på veggen. Foto: Elisabeth Dalseg
Glem heller ikke å klippe veken underveis. Blir den for lang, vil lyset brenne med flakkende flamme, og du får sotflekker i tak eller på veggen. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Det er selvfølgelig også forskjell på hvilke stearinlys du kjøper. Det aller beste er å velge lys i hundre prosent stearin. Det er ikke gitt at alle stearinlys er laget av bare stearin, mange er en blanding av stearin og parafin.

Som hovedregel: Jo høyere stearininnhold, jo lenger varer lysene, jo mindre drypper de - og jo mindre soter de.

Les også vår test av telys: Disse brenner lengst.

Har du noen flere tips eller gode produktanbefalinger? Tips oss gjerne på mail eller i debatten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer