Slik vasker du dyner, puter, møbler og tepper

Hiv alt ut i kulda!

LA KULDA GJØRE JOBBEN: Hiv dyner, puter, madrasser, tepper, kjøkkenstoler, sofaputer og annet du ellers vanskelig får vasket, ut i kulda - og la snøen og kulda rense opp. Foto: KRISTIN SØRDAL
LA KULDA GJØRE JOBBEN: Hiv dyner, puter, madrasser, tepper, kjøkkenstoler, sofaputer og annet du ellers vanskelig får vasket, ut i kulda - og la snøen og kulda rense opp. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert

- Det å bruke kulde for rengjøring er en gammel og velprøvd metode, sier Ingun Grimstad Klepp, forsker hos Statens institutt for forbruksforskning (Sifo), til Dinside.

Hun sier at metoden absolutt kan anbefales.

- Snø er jo vann, i fast form, og det å bruke snø til å rengjøre ting som ikke kan vaskes, er lurt, oppfordrer Klepp.

LES OGSÅ: Slik bør du lagre og vedlikeholde dyna di

La kulda ta rotta på midden

Alle har midd i senga, og avhenhgig av hvor flink du er til å vaske og lufte seng og sengetøy, kan du ha mange hundre tusen midd i senga.

Midden liker ikke kulde, og nå kan du utnytte kuldegradene til noe ekstra nyttig:

Hiv dyner, puter og eventuelt også madrassen, ut i kulda.

- Det bør være minus 10 grader, men helst etter minus 15 grader, for at de skal dø. Dyner og puter trenger å være ute i rundt åtte timer - og ta gjerne også madrassen ut dersom du kan det, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet (NAAF) til Dinside.

Om det ikke er nok kulde til å ta livert av midden, kan det være nok til å lamme den - og da kan du lett støvsuge den opp fra madrassen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer