Vi er i dag så heldige at vi får kjøpt ferske jordbær året rundt i butikkene, men det er noe helt eget, på grensen til religiøst, når de norske bærene kommer i butikk.
I år har de latt vente på seg, men nå er de første bærene endelig på vei til butikken, sier Hanne Linnert, informasjonssjef i Bama.
- Det er ikke full dekning ennå, men vi deler på de bærene vi har. Blir det litt varmere i været nå, vil det være bær over hele landet mot slutten av uken, sier Linnert til Dinside.
Vi står selvsagt klare, med melis og fløte, balsamico og pepper, og ingredienser til å lage en rekke andre mer eller mindre tradisjonelle jordbærretter.

Felles for alle disse rettene er at når jordbærene er ferske, kortreiste og gode, vil vi gjøre minst mulig med dem.
Og det aller viktigste vi gjør når vi serverer dem rå, er å sørge for at de er skikkelig rene før vi spiser dem..
Gi bærene et eddikbad - før du skyller
Ifølge Mattilsynet bør man generelt skylle frukt og bær før man spiser dem. Det gjelder også frukt med skall. Hovedårsaken til dette er ikke sprøytemidler, men bakterier, parasitter og virus.
På Matportalen har Mattilsynet lagt ut en veileder om hvordan man best rengjør frukt og grønt.
- Skyll alltid frukt, bær, grønnsaker, salat, spirer og krydderurter før du spiser det rått. Varmebehandling eller eddikbad vil redusere antallet av eventuelle smittestoffer, heter det.
Varmebehandling utgår om du har lyst til å spise ferske bær, men et eddikbad kan vi anbefale. Det har også den bonuseffekten at i tillegg til å vaske bort eventuelle bakterier, holder bærene seg lenger etterpå.
I utgangspunktet kan du bruke alle typer eddik for å få bort bakteriene. Vi anbefaler likevel at du velger den du har som smaker minst, eventuelt en eddik med frukt- eller bærsmak.
Slik gjør du:
Gjør det rett før du spiser

Vent med å skylle til rett før du skal spise bærene, om du kun skyller dem i vann.
Velger du en litt sterkere eddikløsning, skal det kunne bidra til at bærene holder seg lenger enn om du ikke vasker dem, ifølge Lifehacker.
Les mer om hvordan du best oppbevarer frukt, bær og grønnsaker