Slik vasker du hendene

Du må vaske i 30-40 sekunder for å bli ren.

God håndhygiene er et viktig våpen i kampen mot influensaen. Foto: arkivfoto
God håndhygiene er et viktig våpen i kampen mot influensaen. Foto: arkivfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 20.12.2016:

Vi er inne i den verste influensaperioden, og vil du unngå mange dager under dyna gjelder det å være på vakt. Er du ikke blant dem som har tatt influensavaksine, kan det være greit å være ekstra obs på håndhygienen gjennom jul- og nyttårsfeiring.

Det er enkelt og det er så godt som gratis - og det kan redde liv. Likevel er det mange som slurver med håndvasken.

Det er kanskje lett å glemme, når vaskerådene tas ned fra veggen etter at det verste influensahysteriet har lagt seg. Men nå er influensaen her igjen, så det er bare å vaske i vei.

Smarte produkter: Håndvask uten å røre såpen - og smittefaren er langt mindre med berøringsfrie bad.

Hånd-, hoste- og nysehygiene

Smart berøringsfri såpedispenser til kjøkkenet - eller for perioder med høy smitterisiko. Foto: Per Ervland
Smart berøringsfri såpedispenser til kjøkkenet - eller for perioder med høy smitterisiko. Foto: Per Ervland Vis mer


– Generelle smitteforebyggende råd er å vaske hendene ofte, og unngå å hoste og nyse på andre, er rådet fra Folkehelseinstituttet.

Likevel er det mange som bommer her, og det er lov å bli litt flau. For vi nordmenn er ikke så gode på håndhygiene som vi kanskje liker å tro.

Skulle det være noen tvil: Du bør alltid vaske hendene etter at du har vært ute på offentlige steder, eller tatt på dørhåndtak, mobilen, tastaturet ... Du må selvfølgelig vaske hendene før du skal lage mat, og før du skal spise, og etter du har vært på toalettet. Rett og slett vær påpasselig med å vaske hendene hyppig og grundig.

Du bør også passe på hvordan du vasker hendene. For det kan virke lett, men det er mange som trår feil. Det har blitt hevdet mye om hvilken temperatur som er best for å drepe bakterier, men ingen temperaturer du klarer å vaske hendene i er i seg selv avgjørende for om du blir ren. Rådet er derfor å vaske hendene i lunkent til varmt vann.

Kvinner må skjemmes, menn må skremmes: Dette får deg til å bruke såpe

Vask i 30-40 sekunder

Malin Skaar i Lilleborg viser hvordan hendene skal vaskes ordentlig. Foto: TRULS BREKKE/UNICEF
Malin Skaar i Lilleborg viser hvordan hendene skal vaskes ordentlig. Foto: TRULS BREKKE/UNICEF Vis mer


Det mange bommer på, når de vasker hendene er tiden. For visste du at du bør vaske hendene i minst 30-40 sekunder for at de skal bli ordentlig rene?

I anledning den internasjonale håndvaskdagen utarbeidet Lano noen tips og råd for god håndhygiene. Den internasjonale håndvaskdagen er i utgangspunktet et initiativ for barn, men det er nok langt flere som kunne plukket opp et triks eller to.

En skikkelig håndvask består av fire elementer:

 • Såpe: Mengde såpe avhenger av hvor skitten du er på hendene, men i de fleste tilfeller holder det med ett til to pumpetrykk.
 • Tid: Håndvasken bør ta 30 til 40 sekunder.
 • Temperatur: Folkehelseinstituttet anbefaler å vaske hendene i varmt/lunkent vann. Varmt/lunkent vann er ikke varmt nok til å drepe bakterier, men fjerner skitt og smuss noe bedre enn kaldt vann. I tillegg er det mer behagelig å vaske hendene i varmt/lunkent vann.
 • Tørking: Bruk et rent håndkle og ikke tørk av hendene på skitne buksebein eller lignende. Håndkleet bør helst byttes en til to ganger i uka. Hvis noen i familien er syke, kan de for eksempel ha sitt eget håndkle.

Seks råd for god håndhygiene:

Hendene vekk fra ansiktet

Du bør heller aldri ta deg i ansiktet eller i øynene, nesen eller munnen uten at du har vasket deg på hendene først.

– For er man ute i det offentlige rom, har man med stor sannsylighet forkjølelsesvirus på hendene, og disse "implanterer" man i nese, øyne og munn hvis man tar seg der, har dr. Brynjulf Barexstein, allmennlege på Lommelegen.no tidligere sagt til DinSide.

Les mer: Slik forebygger du smitte.

 1. Vask hendene dine når du kommer inn døra.
 2. Vask hendene dine etter toalettbesøk.
 3. Vask hendene dine før du skal spise eller lage mat.
 4. Husk å vaske tomlene – mange glemmer dette.
 5. Bakterier kan også befinne seg under negler – bruk neglebørste hvis du har lange negler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer