Tips:

Slik vasker du huset lynraskt

Her får du vasketipsene som gjør huset ditt rent kjapt som bare det!

RASK VASK: Husvasken behøver ikke ta lang tid. Eksperttipsene får du i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø.
RASK VASK: Husvasken behøver ikke ta lang tid. Eksperttipsene får du i artikkelen under. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Det skjer med de fleste av oss: Huset bør rengjøres, men tiden strekker rett og slett ikke til. Så utsetter vi husvasken, men til slutt blir man nødt til å sette av minst en hel dag på storrengjøring, og da går vinningen opp i spinningen - i alle fall hvis målet er å spare tid i hverdagen.

Hvis du kjenner deg igjen, vil du elske tipsene som du kan ta i bruk for å gjøre husvasken unna så raskt som mulig.

Her er det viktigst å vaske

For å rengjøre huset kjapt og effektivt, handler det først og fremst om prioritering. Hvilke områder i huset er mest nødvendig å vaske?

RENGJØRINGSEKSPERT: Vibeke Scavenius, digital markedsfører hos rengjøringsbyrået CityMaid. Foto: Christian Wanbberg / Studio Wangberg.
RENGJØRINGSEKSPERT: Vibeke Scavenius, digital markedsfører hos rengjøringsbyrået CityMaid. Foto: Christian Wanbberg / Studio Wangberg. Vis mer

Vibeke Scavenius, digital markedsfører hos rengjøringsbyrået CityMaid, mener først og fremst at det ikke er så nøye med støvtørken på steder som ikke er lett synlige.

- Konsentrer deg heller om å tørke og vaske over overflater som er lett tilgjengelige – slik som stuebordet, spisestuebordet og kjøkkenbenken, tipser hun.

Scavenius råder deg videre at du tar en kjapp støvsuging av gulv på kjøkken og stue slik at du fjerner alle hybelkaniner.

- Ta så en kjapp shining av badet ved å tørke over vasken og speilet med en mikrofiberklut, toalettet samt henge opp rene håndklær, legger hun til.

Effektive renholdstips

Scavenius understreker at det selvsagt alltid er enklere å holde det rent enn å gjøre rent.

- Hvis man er flink med å vedlikeholde og rydde unna mens man gjør ting, så slipper man skippertak, sier hun.

Her er vaskeekspertens fremste tips:

Badet:

 • Ha en mikrofiberklut lett tilgjengelig i skuffen og tørk raskt over speilet og vasken hver gang du eller barna har pusset tenner.
 • Hver gang du har dusjet, kan du bruke en nal til å dra vannet vekk fra vegger og glassdører. Da vil veggene holde seg rene lenger og du slipper striper og oppsamling av kalk fra vann og såpe.
 • Husk også på å rense sluket for hår hver gang – da vil du slippe å bruke avløpsrens så ofte.

Kjøkkenet:

 • Ha minst mulig stående på kjøkken- og oppvaskbenk. Fjern visne blomster og råtnende frukt så raskt som mulig – da unngår du bananfluer.
 • Ved matlaging kan du rydde bort og vaske opp underveis – da blir det mindre å rydde etterpå når maten er klar.
 • Vask over kokeplaten/ toppen med en gang du har brukt den.

Entré og stue:

 • Ha faste plasser for tingene dine og legg tingene på sin plass hver gang.
 • Da slipper du å måtte rydde før du skal gjøre rent, noe som vil effektivisere rengjøringen.

Godt utstyr:

 • Det er viktig å ha godt utstyr tilgjengelig i huset, som et par gode mikrofiberkluter og en mikrofibermopp.
 • Så lenge du tørker opp flekker og søl fra gulvet med én gang, vil det ikke være nødvendig å vaske gulvet så ofte. Og med riktig renhold, vil det også ta mindre tid å gjøre rent.
 • Bruk mikrofiberklut og lite vann. Mye vann gjør at støvet binder seg til gulvet i stedet for å bli til hybelkaniner som lett kan støvsuges opp eller fjernes med tørrmopp. Så hybelkaniner er sunt og faktisk et tegn på at du vasker på riktig måte.

Smart mopp

Er du lei av å drasse rundt på vaskebøtta og vri opp fille og mopp gang på gang mens du vasker huset? Det er også noe som kan gjøre rengjøringsrunden mindre effektiv. Et smart alternativ da, er å bruke en mopp med et integrert spraysystem, noe vi selv har testet hjemme. Du finner flere varianter av spraymoppen.

DROPP VASKEBØTTA: En slik spraymopp kan gjøre gulvvasken litt mer effektiv siden du slipper å bruke vaskebøtte. Foto: Linn Merete Rognø.
DROPP VASKEBØTTA: En slik spraymopp kan gjøre gulvvasken litt mer effektiv siden du slipper å bruke vaskebøtte. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
 • Den fungerer slik at du fyller anbefalt forhold med vann og vaskemiddel i en beholder som du deretter fester på selve stangen på moppen.
 • Øverst er det ofte festet et håndtak som du skal trykke inn, og dermed sprayes innholdet i beholderen på de delene av gulvet hvor det behøves.
 • Så sveiper du enkelt over med moppen.

Rask vask av dusjen

Vil du vaske dusjveggene rene i en fei, kan du sjekke ut et skikkelig genialt tips som vi tidligere har testet for å gjøre dusjen skinnende ren.

 • Du trenger kun å blande to deler oppvaskmiddel og én del eddik i en beholder.
 • Rengjøringen av dusjen går kjapt fordi det eneste du behøver å gjøre, er å påføre den hjemmelagede miksturen med en svamp på de skitne områdene, la det virke litt og til slutt skylle av. Altså ingen skrubbing.

Her kan du se bilder og lese om hvordan vi gikk frem.

Dropp såpen

En annen ting som kanskje kan gjøre rengjøringen litt mer effektiv, er å slippe å bruke såpe. Og det er særlig to på to områder i huset bør du faktisk ikke bør bruke såpe i det hele tatt, ifølge ekspertene. Nemlig på vindu og gulv.

Les hvorfor, og hva du heller skal gjøre i denne saken.

Hjelpsom robot

Dagens tidsklemme har de siste tiårene gjort produsenter av rengjøringsredskaper både kreative og nytenkende.

Robotstøvsugeren har for lengst kommet for å bli, og variantene utvikles stadig til det bedre. For mange kan dette være en god investering for å effektivisere rengjøringen hjemme. Sett på robotstøvsugeren i stua mens du vasker badet, for eksempel.

Men hvilken robotstøvsuger bør du velge? Her kan du lese om robotstøvsugeren som ble best i test i 2018.

Det finnes også robotstøvsugere som til og med tømmer seg selv. Les mer om det her! Flere av robotstøvsugerne har også en egen vaskefunksjon slik at gulvet kan få en kjapp mopperunde etter støvsugingen.

Men hva bør du tenke over før du går til innkjøp av en? Les flere av våre saker om robotstøvsugere her .

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer