Slik vasker du huset

Her er det mange som bommer ...

VASK OVENFRA: Vask ovenfra og ned, og bruk hageslangen. Foto: IFI/KRISTIAN OWREN
VASK OVENFRA: Vask ovenfra og ned, og bruk hageslangen. Foto: IFI/KRISTIAN OWREN Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble publisert første gang i mai 2015.

En god husvask forlenger levetiden på ytterpanelet ditt, hindrer soppangrep og gjør at du slipper å male så ofte. Men også her er det mange som gjør feil.

- En av de vanligste feilene folk gjør under vårrengjøringen er å vaske huset nedenifra og opp hevder Raymond Myrland, kjedeleder i boligbyggeren Mesterhus.

Og husk at det er forskjell på å vaske et hus med liggende panel, kontra et med stående.

Og når du først er ute med vaskekosten - kanskje du også bør gi taket en omgang!

Men pass på: Husvask kan ødelegge vinduene dine!

Bruk stige og vask fra toppen

Slik vasker du huset


Du skal alltid spyle huset ovenfra og ned. Det er fordi alle hus er designet for at vann skal komme ovenfra, og derfor laget slik at det skal gi best beskyttelse mot vanninntrengning når vannet kommer nettopp ovenfra.

Og for å greie å spyle huset ovenfra og ned, må du normalt opp - ofte på en stige.

- Hvis du ikke bruker stige under husvasken, er det fare for at vann samler seg i veggene. Det kan få kostbare konsekvenser. Hvis vann først har samlet seg i veggene, vil det oppstå sopp og råte. I verste fall må alle veggene skiftes ut, forteller Myrland til Dinside.

Huskledningen er lagt enten liggende eller stående. Det er mange fordeler med liggende kledning, spesielt når det kommer til fuktangrep og råte, som du kan lese mer om her.

Men uansett hvilken vei kledningen ligger eller står, så vil det være et overlapp mellom panelbordene. Det er her vannet kan komme inn og gjøre stor skade, dersom du vasker med feil retning.

- Ved liggende panel, ligger panelene litt skrå, for at det ikke skal komme fukt inn når det regner ovenfra. Derfor er det spesielt viktig når man skal vaske husveggen, at man ikke spyler underifra og opp på liggende kledning, forteller Myrland til Dinside.

Les også: De viktige forskjellene på stående og liggende panel

Ikke spyl hardt på veggen

Hvor ofte?

Hvor ofte vasker du huset utvendig? (Avsluttet)
Kun når jeg skal male/beise(45%) 1415
En gang per år(23%) 724
Annethvert år(13%) 412
Tredjehvert år(10%) 303
Vet ikke(9%) 291
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


En enda større tabbe er å bruke høytrykkspyler rett mot husveggen. Det høye trykket gjør faren enda større for at vannet trenger inn i veggene.

– Mange tror de kan vaske med en høytrykkspyler, men det øker risikoen for å få vann i treverket og dermed råteproblemer på sikt. Vask derfor med en kost. Når du har vasket ferdig skraper du bort alle løse malings rester, sier Jens Klinterback butikksjef i Byggmax.

- Hus er designet for at vann skal komme ovenfra. Hvis du står på bakken og spyler husveggen med hageslange eller høytrykkspyler, ber du om å få fuktskader i veggene. Det er ren og skjær latskap å ikke bruke stige, sier Myrland.

- Og husk å bruke hageslangen, ikke høyttrykkspyleren, på stående panel. Høyt trykk kan gjøre at vannet trenger inn i overlappet mellom panelene, advarer Myrland.

Dersom du har stående panel, og dette er lagt uten omtanke for bøyeretningene på årringene, kan dette medføre til dels store gliper i overlappet mellom panelbordene. Dette gjør at vann lettere kan trenge inn bak kledningen.

Litt fukt bak kledningen tåles, men det forutsetter at det er god lufting bak kledningen.

- Sjekk at det er god lufting bak kledningen. Dersom det ikke er god lufting bak, vil panelet råtne enda raskere, advarer Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, overfor Dinside.

Slik gjør du

Dersom du kun skal vaske huset, altså uten planer om å male etterpå, trenger du kun vanlig håndoppvaskmiddel, som Zalo.

Det er kun dersom du skal male eller beise at du trenger kraftigere spesialvaskemidler, og pass da på at panelet får tørke nok før du begynner å male.

Det beste været for vaskejobben er forøvrig småregn eller gråvær, det anbefales altså ikke å vaske i direkte solskinn.

Huskeliste:

  1. Spray vaskemiddel fortynnet i vann på veggen nedenfra og oppover.
  2. La virke noen minutter før du går over med en halvstiv børste/kost for å komme til i alle fordypninger. Viktig: Skrubb alltid nedenfra og oppover for å unngå såkalte vaskestriper og skjolder.
  3. Vaskemiddelet fjernes ved å skylle rikelig med hageslange ovenfra og nedover. Ikke bruk høytrykkspyler.

Husk taket!

Det er ikke bare husets vegger som kan trenge litt vårrengjøring. Også taket blir utsatt for forurensing.

Men til taket holder det ikke med vann fra hageslangen, her kan det derfor lønne seg å bruke en kombinasjon av kjemikalier og kost.

Spray på vaskemiddel, la virke, jobb det inn med en kost - og spyl av. Pass også på her at du spyler i riktig retning i forhold til skjøtene på taksteinen - slik at du ikke risikerer vann inn under steinene.

Og ja: Det lønner seg selvsagt å vaske taket før du vasker resten av huset!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer