Slik vasker du klær riktig

Klærne skades og blir ikke skikkelig rene om du doserer feil. Og her har kvinnene litt å lære - det viser seg nemlig at menn er mer nøye når de vasker klær.

FEIL DOSERING: Nei, det er ikke slik at mye vaskemiddel i maskinen gjør plaggene renere - tvert imot. Men svært mange av oss doserer helt feil når vi skal vaske klær. Det kan få flere negative konsekvenser. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
FEIL DOSERING: Nei, det er ikke slik at mye vaskemiddel i maskinen gjør plaggene renere - tvert imot. Men svært mange av oss doserer helt feil når vi skal vaske klær. Det kan få flere negative konsekvenser. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tenker du egentlig over mengden vaskemiddel du tømmer i maskinen når du skal vaske klær?

Hvis du som regel nøyer deg med å slenge oppi en slump flytende middel eller en liten haug vaskepulver uten å måle doseringen, er du ikke alene om det.

Det viser seg nemlig at svært mange av oss ikke bryr oss særlig med å sjekke om vi bruker riktig dosering til klesvasken.

Men vil du ta vare på plaggene dine, er feil dosering en av de aller største klesvaske-tabbene du kan gjøre.

Feil dosering, feil vaskemiddel

Nordmenn er rett og slett overraskende lite opptatt av vaskemiddel og dosering når de skal vaske klær. Det viser en fersk undersøkelse fra Miele.

Faktisk vasker hele tre av fem nordmenn klærne sine feil.

- Det at flesteparten ikke setter seg inn i hvordan man doserer riktig viser at svært få egentlig vet hva konsekvensene av feilvask er, uttaler Mia Høver Pischedda, markedsdirektør i Miele, i en pressemelding.

Undersøkelsen viser at særlig de under 30 år er usikre når det kommer til dosering og ender opp med å ta det meste frihånd. Over halvparten av de uten familie eller med småbarn er heller ikke så nøye med doseringen.

- Hvor mye og hvilket vaskemiddel du skal bruke kommer både an på hvor mye tøy du vasker og typen tekstil, sier Pischedda.

I undersøkelsen kommer det frem at kun fire av ti alltid passer på å bruke vaskemiddelet som er egnet for de ulike tekstiltypene som skal vaskes. Resten av befolkningen benytter seg av riktig vaskemiddel kun ved vask av farger eller finere materialer.

Menn er nøye med klesvasken

Når barna flytter ut ser det ut til at nordmenn har mer tid til å utføre klesvasken riktig, ifølge undersøkelsen. Jo høyere alder, jo mer nøye er man på å følge doseringsanvisningen.

Klesvask for dummies

Har du lite peiling på hvordan du egentlig skal vaske klær i maskinen?

Da bør du ta en titt på denne saken.

Og her skal menn ha en god klapp på skulderen:

Menn viser seg nemlig å være hakket flinkere enn kvinner, ifølge undersøkelsen.

- Det viser seg at menn er ti prosent mer opptatte av å bruke riktig mengde vaskemiddel enn kvinner. Det er nok overraskende for mange, uttaler Pischedda.

Lukter surt

En typisk misforståelse er at man må bruke mer vaskemiddel hvis plaggene er ekstra skitne.

Dette stemmer på ingen måte, har forskningsleder Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning (Sifo), tidligere uttalt til DinSide.

- Det som skjer er at rester av vaskemidler blir liggende igjen i klærne, sier Klepp.

En annen konsekvens av å bruke for mye vaskemiddel, er at det kan begynne å lukte surt i maskinen, og dermed også surt av klærne.

Riktig dosering

  • Ta hensyn til hvor skittent tøyet er
  • Ta hensyn til mengden og tyngden på tøyet
  • Reduser vaskemiddelmengden med 1/3 ved halv mengde tøy
  • Lær deg de ulike symbolene på vaskemaskinen
  • Sjekk vaskelappen på tøyet
  • Ta hensyn til hvilket materiale tøyet består av
  • Les anvisning på pakken til vaskemiddelet

Overflødig såpe blir liggende igjen, noe som fører til at maskinen din lukter surt over tid.

Opplever du at klærne lukter surt etter vask?

  • Her får du noen geniale tips.
  • Det er også smart å rengjøre vaskemaskinen. Les hvordan du gjør det her.

Ødelegger plaggene

For lite eller for mye vaskemiddel vil skade både klær og miljøet:

- For lite vaskemiddel fører til at fettflekker sitter igjen på tekstilet etter vask, og på sikt vil klærne bli grå og harde. Bruk av for mye vaskemiddel fører til en økt belastning på miljøet. Dersom såpen ikke blir vasket ut ordentlig blir det koblet inn en automatisk skylling som igjen gir et høyere vannforbruk, uttaler Pischedda og legger til:

- Så å bruke litt mer tid på dosering av vaskemiddel og sette seg ordentlig inn i anvisningene, er bra for miljøet og garderoben din.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer