Bruk av munnbind

Slik vasker du munnbindet

Munnbind av tøy skal vaskes mellom hver bruk. Unngå vasketabbene!

PASS PÅ NÅR DU VASKER: Du må, blant annet, passe på temperatur og ballast. Ifølge den europeiske standarden for tøymunnbind, skal du heller ikke bruke tøymykner når du vasker munnbind. Forklaringen på det kan du lese i artikkelen. Foto: Kirsti Østvang
PASS PÅ NÅR DU VASKER: Du må, blant annet, passe på temperatur og ballast. Ifølge den europeiske standarden for tøymunnbind, skal du heller ikke bruke tøymykner når du vasker munnbind. Forklaringen på det kan du lese i artikkelen. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

14. august kom de første nasjonale anbefalingene om bruk av munnbind her til lands.

Nå er det innført påbud om munnbind på kollektivtransport og innendørs på offentlig sted i Oslo og Bergen, der man ikke kan opprettholde minst 1 meters avstand.

Dette er i tråd med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttets forslag til lokale tiltak i kommuner med høy smitte.

Både engangsmunnbind og tøymunnbind kan brukes, ifølge myndighetene. Husk bare at beskyttelsesgraden kan være ulik.

Tøymunnbind skal heller ikke brukes av syke personer eller de som er i nærkontakt med syke personer.

Slik skal munnbind av tøy være

Det stilles ulike krav til munnbind ut fra hva slags funksjon de er laget for, eksempelvis er det egne standarder og krav for medisinske munnbind, og det er andre standarder og krav for ansiktsmasker som sorterer under personlig verneutstyr.

Du kan lese mer om de ulike typene og standardene her.

Når det gjelder tøymunnbind, er det kommet en europeisk standard for ikke-medisinske munnbind, som også inkluderer tøymunnbind.

Denne standarden setter krav til hvordan et munnbind skal produseres for bruk i det offentlige rom.

Standarden utgis av den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN, med Standard Norge som norsk representant.

Dersom man kan dokumentere at man følger kravene, kan man merke produktet med CWA 17553:2020.

I tillegg til at standarden setter krav til produkter laget for salg, har den også anbefalinger om hvordan du kan lage tøymunnbind selv.

Blant rådene med anbefalinger for deg som skal sy munnbind selv, er informasjon om hva slags type stoffer du bør og ikke bør bruke - samt råd om vask, bruk og generell behandling av tøymunnbind.

MUNNBIND: Slik bretter du sammen et munnbind med ting du etter all sannsynlighet har fra før! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Her er vaskerådene

Mens medisinske munnbind er ment for éngangsbruk, og må kastes mellom hver bruk, er munnbind av tøy ment for flere gangs bruk.

Men, riktig bruk forutsetter blant annet korrekt behandling når du bruker det - og at du må vaske det mellom hver bruk.

Og også når det kommer til vask av munnbindene, er det viktige ting du må vite.

Her er vaskerådene for munnbind av tøy:

1: Før du syr: Skal du sy munnbind selv: Vask det på 60 grader før du starter prosessen. Dette fordi tøyet kan krympe under vask.

2: Før du vasker: Før du skal vaske et brukt munnbind av tøy, anbefales du å skylle igjennom vaskemaskinen på 60 eller 95 grader, eller å rense med klor.

3: Gjenbruk: Et tøymunnbind som er merket med standarden vi har nevnt ovenfor, må oppfylle kravet om at det skal kunne tåle minst fem runder i vaskemaskinen på 60 grader.

4: Temperatur: Tøymunnbind bør vaskes på minst 60 grader. Det er også 60 grader som er anbefalt for generell vasking av klær for å unngå coronasmitte. Vasker du ting sammen på lavere temperaturer, risikerer du å vaske ting skittent.

5: Ikke kok! Ifølge standarden er det ikke anbefalt å koke munnbindet på 100 grader dersom dette ikke ettertrykkelig er beskrevet i vaskeanvisningen fra produsenten. Dette fordi du ikke har noen garanti for at tøyet tåler kokingen uten å ta skade.

6: Ikke bruk tøymykner: Ifølge rådene i standarden, anbefales det å ikke bruke tøymykner ved vask av tøymunnbind. Bakgrunnen for dette rådet er at man ikke bør bruke produkter som kan utgjøre en helserisiko, som å legge igjen skadelige stoffer etter vask.

7: Før vask: Etter bruk og før du får vasket tøymunnbindet, bør du oppbevare det i en forseglet plastpose. Dette fordi det ikke skal komme i kontakt med andre ting og dermed videreføre smitte.

8: Unngå kontakt med andre klær: Unngå også at et brukt tøymunnbind kommer i kontakt med rene klær.

9: Beskytt deg selv: Den som skal håndtere munnbindet før vask, eller altså gjøre jobben med å faktisk legge det i vaskemaskinen, bør beskytte seg og følge smittevernreglene når det kommer til håndvask. Alternativt tømme munnbindet rett inn i vaskemaskinen uten å berøre det.

10: Husk ballast: Ansiktsmasker av tøy skal vaskes med ballast som håndklær eller sengetøy, for at maskinens mekaniske funksjon skal fungere korrekt.

11: Tørk: Ifølge standarden er det ikke anbefalt å tørke munnbindet med en hårføner eller i mikrobølgeovnen (!). Det er også anbefalt at tørking bør være gjort innen to timer etter at vaskesyklusen er avsluttet.

12: Ikke rens: Munnbind bør ikke renses, da dette ifølge rådene i standarden etterlater skadelige stoffer.

13: Kontroll: Du bør kontrollere munnbindet etter hver vask, altså sjekke at alle deler er intakte. Ødelagte munnbind bør ikke brukes, men kastes.

Deler av saken har vært publisert tidligere. Sist oppdatert 28. oktober 2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer