Hva er pyrolyse

Slik «vasker» du stekeovnen enkelt og effektivt

Den enkleste måten å få ren stekeovn på, er «pyrolyse».

DETTE ER REDNINGEN: «P» står for «pyrolyse» - og er et program (og en termisk betegnelse) som rengjør ovnen din for deg mens du sitter i sofaen. Fett og smuss brennes bort på høy temperatur og blir til aske. Foto: KRISTIN SØRDAL
DETTE ER REDNINGEN: «P» står for «pyrolyse» - og er et program (og en termisk betegnelse) som rengjør ovnen din for deg mens du sitter i sofaen. Fett og smuss brennes bort på høy temperatur og blir til aske. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er ovnen full av ribbefett og pinnekjøttlukt etter julemiddagene?

De færreste av oss har lyst til å tilbringe juledagene med ovnsrens. Ekstra irriterende er det selvsagt dersom du har vært flink og har vasket ovnen før jul.

Men det finnes enklere måter å rense stekeovnen på, som lar deg slappe av i sofaen mens ovnen selv tar seg av vaskingen.

LES MER: De smarte stekeovnene

Pyrolyse

Den aller enkleste veien til ren ovn, er «pyrolyse».

«Pyrolyse» er en termisk prosess som innebærer spalting av sammensatte stoffer til enklere forbindelser ved bruk av varme. Viktige pyrolyseprosesser finner sted blant annet i oljeraffinerier og i kjemisk industri - men du kan altså også få det i stekeovnen din, for hjemmebruk.

I stekeovnen forbrennes smuss og fett ved 500°C, og det vil kun bli litt støv igjen i bunnen av stekeovnen som enkelt kan børstes bort når ovnen er nedkjølt. Og dette helt uten bruk av kjemikalier.

Det fordrer selvsagt at du har denne funksjonen på ovnen din. De fleste stekeovnsprodusentene har pyrolysefunksjon på noen av sine modeller i dag, men ikke på alle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.