Slik vasker du treningstøyet

Du trenger ikke fancy sportstøyprogram. Bare litt sunt folkevett.

Teknisk treningstøy i kunststoff må kanskje tåle litt juling av deg, men det er ingen grunn til å slite det ut i maskinen. Foto: Per Ervland
Teknisk treningstøy i kunststoff må kanskje tåle litt juling av deg, men det er ingen grunn til å slite det ut i maskinen. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Treningstøy er kanskje de av klærene våre som utsettes for mest blod, svette og slitasje, men det er ikke bare å slenge alt inn i maskinen på 60 grader, selv om du ønsker å bli kvitt svetten før det rekker å sette seg i tøyet.

Ifølge Ingun Grimstad Klepp, etnolog og forsker I ved Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO), utvikles svettelukt forskjellig i forskjellige typer fiber.

– Svettelukt har en tendens til å sette seg fast og bli vondere i polyester og andre syntetiske fiber, og denne lukten blir enda verre om man bruker skyllemiddel, sier hun til DinSide.

En annen årsak til at du bør styre unna skyllemiddel når du vasker treningstøyet ditt, er at enzymer i tøymyknere løser opp stretchfiber, og disse vil bli slappere og slappere ved flere vask.

Slik vasker du treningstøyet

Det lønner seg å lese vaskelappen.  Foto: Berit B. Njarga
Det lønner seg å lese vaskelappen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Som med de aller fleste andre plagg, er det viktigste du gjør å følge vaskeanvisningen som fulgte med plagget. Ønsker du å ta ekstra godt vare på plaggene er det et par ting du bør se på.

– Ved vask av treningstøy anbefales det å følge vaskeanvisningen på plagget, og ikke vaske det over 40 grader. Unngå maksimal sentrifugering og bruk av tørketrommel, er rådet fra Heidi Hoff i Stormberg, et råd som støttes av de fleste treningstøyprodusentene vi i DinSide har vært i kontakt med.

De aller fleste vaskemaskiner har mulighet for å stille inn både grader og omdreininger separat, slik at du kan stille inn og lage ditt eget ideelle vaskeprogram for treningstøy. Og noen produsenter har gjort det for deg.

– Våre maskiner har egne sportsprogram, der trommelen vugger i stedet for å vaske, og sentrifugen er satt til 800 omdreininger, sier Leif Tore Rytterbakken, som jobber med hvitevarer i LG Electronics, til DinSide.

Synes du at treningsklærne blir slitne i vask, kan det være en idé å prøve ullvugge for tilsvarende effekt, men merk at dette gjerne skjer med 30 grader, og at det ikke er bra å bruke hver gang.

– Får man vond lukt i plagget kan det også komme av at man vasker det på lav temperatur over lang tid. Den lave temperaturen er satt for å ta best mulig vare på tekstilet, men etter mange treningsøkter og med vask på 30-40 grader, bygger smusset seg opp og fører til sur lukt. Dette kan man løse ved å ta en vask på 60 grader en gang inni mellom på eget ansvar, sier Hoff i Stormberg.

Det er også en forutsetning at vaskemaskinen er ren; slik at du ikke vasker tøyet ditt skittent

Ubotelig skade?

Det er selvfølgelig ingen krise om det kommer skyllemiddel på treningstøyet én gang, eller om du skrur på full sentrifuge. Det kan få litt drastiske konsekvenser om du vasker plaggene for varmt, slik Hoff påpeker over. Elastikken kan forsvinne, eller plagget kan krympe, men merk at de aller fleste produsentene er altfor forsiktige i vaskeanvisningene for å sikre seg mot reklamasjoner.

De store problemene kommer ved langvarig feilvask.

– Om du skulle ha gjort feilen å bruke skyllemiddel så er ingen større skade skjedd. Da er det bare å vaske klærne riktig igjen neste gang. Men om man vasker klærne feil over lang tid vil de puste dårligere og føles mindre funksjonelle, sier Hanne Lyngstad i Adidas Norge.

Ull kan luftes

Du kan henge opp ulltrøyen etter skogsturen, og bruke den dagen etter, uten å måtte være redd for svettelukt, sier Anne Julie Saue i Pierre Robert. Foto: Per Ervland
Du kan henge opp ulltrøyen etter skogsturen, og bruke den dagen etter, uten å måtte være redd for svettelukt, sier Anne Julie Saue i Pierre Robert. Foto: Per Ervland Vis mer


Tar du på deg ulltrøyen når du skal ut og løpe, trenger du ikke vaske den hver gang du har brukt den.

– Ull tar ikke svettelukt, det vil si at svette kan luftes ut av ull, sier Grimstad Klepp til DinSide.

- Nå vil jeg ikke anbefale at du aldri vasker klærne, men med mindre du er gjennomsvett, er det ikke nødvendig å vaske hver gang, har Anne Julie Saue i Pierre Robert tidligere sagt til DinSide.

Før du vasker

Det beste er at du får vasket klærne så fort som mulig. Jo lenger tøyet får ligge, jo større sjanse er det for bakterieoppblomstring og at det utvikler seg dårlig lukt. Bor du alene, eller om familien ikke trener helt i synk, er det ikke gangbart å vaske en vask med treningstøy hver dag, men da bør du følge disse rådene:

Det verste du gjør, er å la tøyet ligge sammen i en krøll i et tett og varmt miljø. Det vil si, legger du fra deg treningstøy i en plastikkpose på et oppvarmet gulv, ber du om å få illeluktende tøy.

Har den mistet farge i vask - eller er det bare såperester som har satt seg i sømmen? Foto: Elisabeth Dalseg
Har den mistet farge i vask - eller er det bare såperester som har satt seg i sømmen? Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


I stedet bør du ta ut treningstøyet og henge det opp, slik at det får luftet seg. Gjerne et litt kjølig sted, som i et vindfang eller i kjelleren.

Har du litt skjørt treningstøy og bruker et sportsvaskeprogram eller finvask, kan du også ta med deg følgende råd fra Heidi Hoff i Stormberg:

– Skyll plagget i kaldt vann for å bli kvitt salt og andre flytestoffer før du vasker, sier Hoff til DinSide.

Ser klærne blasse og slitte ut? Det kan hende det ikke er fargen som forsvinner, men vaskemiddel som sitter igjen på tøyet. Prøv å gi det en ekstra skyll, og droppp vaskeballen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer