Slik vasker du vinduer i vinterkulden

Minusgrader ingen unnskylding: Finn frem spritflasken.

VINDUSVASK I MINUSGRADER: Du kan fint vaske vinduer selv om gradestokken viser under nullpunktet. Foto: LISA DAHLBAK JACOBSEN
VINDUSVASK I MINUSGRADER: Du kan fint vaske vinduer selv om gradestokken viser under nullpunktet. Foto: LISA DAHLBAK JACOBSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kalde dager i førjulstiden innbyr ikke akkurat til å gå utendørs for å vaske.

Men den ubarmhjertige vintesolen er på sitt laveste, og avslører nøyaktig hvor lenge det er siden du vasket vinduene sist. Heldigvis (eller dessverre) er minusgrader ingen hindring.

Se også:Fem smarte ting du kan gjøre med vodka

Frem med spritflasken

Trikset for å unngå at vannet fryser til is på ruten, er sprit.

– Du bør bruke rødsprit i vannet i minusgrader. Eventuelt kan du også bruke spylevæske, har Charlotte Sagvik, markedsansvarlig i City Maid, tidligere sagt til DinSide.

Litt sprit i vaskevannet, er rådet fra de profesjonelle rengjørerne. Foto: City Maid
Litt sprit i vaskevannet, er rådet fra de profesjonelle rengjørerne. Foto: City Maid Vis mer


– Jeg anbefaler 20-30 prosent alkohol når det er 5-10 minus, øk mengden med antall minusgrader. En bør jobbe litt hurtig, og væte kun et vindu av gangen, og være rask med nal og en tørrklut til å ta kantene, sa hun.

Les mer: Slik får du rene vinduer i minusgrader

På innsiden

Selv om det er varmt inne, vil mange vindusruter være kalde, også på innsiden. (Det illustreres enkelt med Black & Deckers varmetapsmåler.) Dette gjelder spesielt eldre vinduer. Er du i tvil, vil vi anbefale en klunk husholdningssprit eller lignende også her.

Det er mange måter å vaske vinduer på. Noen sverger til den klassiske Nylon-vasken, fra 1951. Andre synes det er greit å begrense antall rengjøringsmidler i skapet, og går for Zalovann. Lilleborg har lansert sitt eget vindussystem, med alt fra mopp til bøtte, nal og klut - samt egen vindusvask.

Dinside har testet alle, samt hvordan kjerringrådet med avispapir virker, og konkluderte med at det enkleste ofte er det beste: Vår testperson fortsatte å bruke Nylon-vasken.

Her kan du lese hvorfor: Dinside tester vindusvask

Vår tester lot seg imponere av Kärchers vindusvaskesystem. Foto: Einar Ryvarden
Vår tester lot seg imponere av Kärchers vindusvaskesystem. Foto: Einar Ryvarden Vis mer


Er du av den sorten som synes at riktig utstyr gjør jobben mer lystbetont, anbefaler vi vindusvaskeren fra Kärcher. WV 50 Plus het det settet vi testet, og består av en spruteflaske med mopp, for å vaske vinduet, og en nal med sugefunksjon.

– Den er enkel i bruk, god kvalitet og ikke minst: Gjør en bedre jobb enn vanlig, konkluderte Dinsides tester, og ga den terningkast fem.

Lei av å vaske vinduer? Disse vinduene renser seg selv

Tidsklemmetips

Rekker du ikke over alt? Gå for vinduene i de rommene du bruker mest i julen; Stue, spisestue og kjøkken. Eventuelt ta de vinduene der solen skinner inn, og avslører møkka.

Frister det ikke med utevask, kan du også konsentrere deg om innsiden - det er tross alt her man ofte får de mest skjemmende merkene fra fingre, panner, et cetera. Et godt tips er Jif vaskeservietter eller lignende for speil og vindu: Selve jobben går kanskje ikke fortere, men det er lettere å dra over med en vaskeserviett enn å finne frem bøtte, blande vann og alt det som følger med av etterarbeid.

Bare husk at vaskeserviettene skal kastes i søpla, ikke i toalettet!

Rekker du ikke noe? Trøst deg med at det nesten ikke er lyst i desember. Og at familie og venner heller vil ha en avslappet og blid vert i en lett rengjort bolig, enn en våt utslitt skurefille i et skinnende rent hus. Slapp av, tenn stearinlys og kos deg. Vaske vinduer kan du også gjøre i januar.

Deler av artikkelen har tidligere vært publisert på Dinside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer