Slik vasker du vinterklærne dine

Svett superundertøy, skitten dunjakke og skijakke med klisterflekker? Slik blir det rent uten å bli ødelagt.

FØLG BRUKSANVISNINGEN: Produsenten vet stort sett best hvordan du tar vare på klærne de har laget. Foto: BERIT B. NJARGA
FØLG BRUKSANVISNINGEN: Produsenten vet stort sett best hvordan du tar vare på klærne de har laget. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke vanskeligere å vaske vinterklær enn klærne du bruker resten av året, men spesialklær og -utstyr krever ofte litt annen behandling enn olabuksene og bomullsskjorten du bruker til daglig.

Det viktigste du gjør, er å følge vaskeanvisningen fra produsenten. Har du klippet den bort, eller er den vasket i stykker?

Med denne oversikten kommer du langt: Print ut, og heng opp på vaskerommet!

Sliter du med vaskelappen? Her er symbolene flest strever med, og dette betyr de ulike vaskesymbolene

Vask superundertøy og andre syntetiske stoffer først

IKKE TIL SYNTETISKE KLÆR: Skyllemiddel bør du i de aller fleste tilfeller ligge unna til syntetiske og elastiske klær, men det anbefales til fleece, så du slipper statisk elektrisitet. Foto: ALL OVER PRESS
IKKE TIL SYNTETISKE KLÆR: Skyllemiddel bør du i de aller fleste tilfeller ligge unna til syntetiske og elastiske klær, men det anbefales til fleece, så du slipper statisk elektrisitet. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Syntetiske vintersportsklær håndterer du stort sett slik du vasker det vanlige treningstøyet ditt.

Det aller viktigste er kanskje at disse bør få prioritet i skittentøyskøen:

- Svettelukt har en tendens til å sette seg fast og bli vondere i polyester og andre syntetiske fiber, har Ingun Grimstad Klepp, etnolog og forsker ved Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) tidligere sagt til Dinside.

Du bør også styre unna skyllemiddel av to grunner: det forsterker eventuell svettelukt, og det løser opp stretchfiber.

Elastiske klær vil altså bare bli slappere og slappere i bruk. Du bør heller ikke ha superundertøyet i tørketrommelen.

Når skal du bruke skyllemiddel og når bør du styre unna?

Fleece

I motsetning til superundertøy og elastiske plagg, har fleece godt av skyllemiddel, sier Malin Skaar, leder av Lilleborgs forbrukerservice. Dette motvirker statisk elektrisitet, og du unngår å få støt og elektrosjokkhår når du tar på deg det varme plagget.

Du bør imidlertid heller ikke tromle fleece.

Ullundertøy

ULL I MASKIN: Det meste ulltøy kan fint vaskes på 40 grader om du velger ullprogram. Foto: PER ERVLAND
ULL I MASKIN: Det meste ulltøy kan fint vaskes på 40 grader om du velger ullprogram. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Ullundertøy vasker du best i på ullprogram i vaskemaskinen. De fleste moderne ulltrøyer vaskes på 40 grader, men følg anvisningen.

Når du vasker ull er det viktig at du velger et vaskemiddel uten enzymer. Se etter woolmark-merket på vaskemidlene, som viser at vaskemiddelet er egnet for å vaske ullklær.

Klær i 100 prosent ull er til en viss grad selvrensende, så det er ikke nødvendig å vaske ulltrøyen hver gang du har brukt den. Heng den heller opp til lufting, og bruk den flere ganger før du vasker den.

Ulltøy er et yndet sted for møll og brune pelsbiller og disse angriper helst ull med litt kroppssvette, så før du pakker det bort, eller om du ikke har umiddelbare planer om å bruke klærne igjen, bør du vaske dem nå.

Ulltøy bør ikke tørkes i tørketrommel eller tørkeskap.

LES OGSÅ: Vi har testet billig mot dyrt ulltøy

Strikk: Hemmeligheten ligger i tørkingen

Hva gjør du med de sarteste plaggene? Tynn (maskin)strikk i kasjmir eller hjemmestrikkete lusekofter?

Har du en vaskemaskin med et godt og skånsomt ullprogram, anbefaler flere produsenter (eller hjemmestrikkere) å bruke dette fremfor å vaske for hånd, rett og slett fordi mange ødelegger plaggene når de skal vri ut vannet før tørking.

Håndvasker du, bør du tørke med håndklemetoden.

Når du har vasket plagget for hånd, klemmer du forsiktig ut vannet. Brett ut et håndkle, og legg det våte plagget på håndklet. Brett eller rull forsiktig sammen. Klem (eller tråkk) på håndklet slik at det suger til seg så mye som mulig av vannet. Blir håndklet helt kliss vått, kan du med fordel gjenta prosessen med et nytt.

Strikkegenseren tørker du deretter flatt på et tørkestativ, gjerne med et håndkle under for å unngå tørkemerker i plagget.

Visste du at du kan koke ullklær? Men da må du holde deg unna vaskemaskinen

Dunjakker - må tromles

TROMMEL: Dunjakker må tromles, men ellers bør det meste av vintertøyet holdes unna. Unntaket er om du har en hylle der sart ulltøy kan ligge, og mulighet for å tørke på lav temperatur.  Foto: GORENJE
TROMMEL: Dunjakker må tromles, men ellers bør det meste av vintertøyet holdes unna. Unntaket er om du har en hylle der sart ulltøy kan ligge, og mulighet for å tørke på lav temperatur. Foto: GORENJE Vis mer


Dunjakker bør vaskes regelmessig, og om ikke annet er spesifisert, bør du bruke vaskemiddel som er beregnet for ulltøy, for å ikke ødelegge dun og fjær.

Det viktigste når du vasker dunjakken din er imidlertid at den blir tatt fort ut av vaskemaskinen - og lagt rett inn i tørketrommelen. Dette for at dun og fjær ikke skal klumpe seg, men puffes opp og fordeles jevnt i jakken. Her bør du også ha i et par-tre tennisballer (eller andre baller som tåler å tromles uten å gi fra seg farge eller lo) for å puffe opp dunene, ifølge Malin Skaar i Lilleborgs forbrukerservice.

Du får også kjøpt spesielle trommelballer som lover kortere tørketid, blant annet. Om dette stemmer vet vi ikke, men én fordel kan være at de ikke lukter på samme måte som enkelte tennisballer.

Blir klærne ødelagt i vask? Eller av lett bruk? Les mer om reklamasjonsrett på klær og sko

Ytterplagg, teknisk tøy

Tekniske plagg, som enkelte skalljakker som skal puste samtidig som de er vann- og vindtette, bør vaskes med skånsomme vaskemidler. Noen forhandlere anbefaler at du velger spesielle vaskemidler til den nye skalljakken eller skibuksen din, og fraråder for eksempel ullvaskemidler og pulvermidler. Men de aller fleste produsentene spesifiserer ikke dette.

Det aller viktigste er at du ikke bruker skyllemiddel, da dette kan tette igjen porene, og plaggene mister sin pustende funksjon.

Som hovedregel bør heller ikke slike plagg i tørketrommel, med mindre det er spesifikt indikert i vaskeanvisningen.

Zalo på klisterflekken

NOE KLISS: Klisterflekker er noe herk, men du kan faktisk fryse og stryke dem bort! Foto: BERIT B. NJARGA
NOE KLISS: Klisterflekker er noe herk, men du kan faktisk fryse og stryke dem bort! Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Skismurning og klister er noe herk å fjerne fra skiene, enda verre å få bort fra klærne om du ikke vet hvordan.

Er det tykke flekker, kan du bruke samme fremgangsmåte som for å fjerne stearinflekker: Frys plagget, og plukk av så mye som mulig av klisteret når det er helt stivt. Så kan du smelte bort resten med et strykejern, med rikelig med absorberende papir mellom jern og plagg - og mellom plagget og strykebrettet, slik at klisteret blir sugd opp.

NB Pass på at du ikke bruker varmere jern enn plagget tåler.

Virker det ikke? Eller har du ikke strykejern eller fryser tilgjengelig der du er? Du kan også helle litt Zalo rett på flekken og la det virke en halvtimes tid. Skyll godt, og vask deretter plagget på vanlig måte.

Og som med alle flekker: Jo fortere du fjerner flekken, jo bedre.

Merk at Zalo og annet oppvaskmiddel med (grønne) fargestoffer i kan sette flekker på hvite og lyse klær. Vær derfor knepen med vaskemiddelet her. Er plagget hvitt, kan du heller prøve med (white)spirit, plasterfjerner, eller annen sprit som skal løse opp klisteret.

Flere tips til skikkelig flekkfjerning

Må du ha spesialvaskemidler?

Det finnes en rekke spesialvaskemidler, både til sportstøy og ulike fritidsklær som allværsjakker. For de aller fleste plagg er ikke dette nødvendig. Skapet vil bli veldig fullt om hvert eneste plagg skal ha sitt eget vaskemiddel.

Du kan for eksempel bruke en mild sjampo i stedet for spesialvaskemiddel for kasjmir, og du kommer langt med helt vanlig vaskemiddel.

Når det er sagt: Det skader sikkert ikke å ha et eget vaskemiddel tilpasset sportsklær om du trener mye, eller har spesielt kostbart teknisk tøy.

LES OGSÅ: Nå kommer selvdoserende kapselvaskemaskiner

Artikkelen ble også publisert i forbindelse med vinterferien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer